Dziewczynki, macie głowy nie od parady, musicie mi doradzic, bo im bardziej ulepszam swoje rabatki, tym wygląda to gorzej.
Mam dwa takie miejsca, które nie dają mi spac, wymagają zmiany i to już, bo teraz na to pora.
Nie mam zdjęc dobrej jakości, jakoś ciężko mi uchwycic to, co bym chciała, ale może spróbujemy.
Rabata nr. 1.
kiedyś był to prostokąt, potem, gdy dobudowaliśmy balkon i przyszły filary zmieniła się na półkolistą.
Założenie było takie, że od domu będą rosły trawy a od brzegu róże.
Wszystko było dobrze przez chyba 2 lata, teraz trawy tak się rozrosły, że całośc straciła wygląd.
Nie mam zdjęcia z tego momentu, bo są zgrane na stary komputer a ten wciąż zepsuty.
Trawy przesadziłam, zrobiły się dziury i jest jeszcze gorzej .
Porzebuję dwóch podpowiedzi
-czy zmienic kształ i na jaki?
-co dosadzic do rosnących tam róż i tej trzmieliny na pniu, bo tego nie chciałabym ruszyc.
Tak rabata wygląda z góry, z balkonu
tak z boku
to dalsza częśc ogródka, rabatka okrągła jest na dole z lewej strony
Witam serdecznie po powrocie z przepięknej Toskanii. Naładowałam akumulatory na długą zimę w Polsce Tam jeszcze trwa późne lato
Bardzo Wam dziękuję za miłe wizyty z życzeniami udanego wypoczynku, podczas mojej nieobecności.
Stęskniłam się już za moim domkiem, ogrodem, a także za Wami
Zaległości w wątkach chyba nie nadrobię, chyba że będę tylko zdjęcia oglądać
Mam mnóstwo pięknych zdjęć z podróży, z którymi chciałabym się podzielić. Zamieszczę wątek toskański w ogrodach na świecie, a tu na zachętę kilka fotek
Typowo toskańskie widoki
Winnice:
Urokliwe sklepiki z produktami typowo toskańskimi
Uliczki, przy których nie brakuje również zieleni:
bardzo mi sie podoba liliowiec od ciebie skoro teraz kwitł, w przyszłym roku będzie jeszcze więcej kwiatów
Irenko, cieszę się, że zakwitł jeszcze w tym roku
On bardzo obficie kwitnie, zresztą tamte też Myślę, że za rok wszystkie zakwitną i to niejednym kwiatem
Bardzo się cieszę, że Ci się spodobał Wysłałam Ci jeszcze chyba tego
Powiedz mi jak się nazywa ten żółty kwiatek. U mnie kwitną całe lato i końca nie widać, bardzo je polubiłam, bo nie są kłopotliwe. Pozdrawiam.
To jest nachyłek,latem kupiłam kępkę w doniczce,już podzieliłam na 5 części.kwitną przez cały czas,to bylina.
Bogusiu u mnie tak się nachyłek rozsiewa, ze jestem zmuszona bardzo go przerzedzać, ale kal kwitnie to daje tyle blasku mam tylko o pojedynczych płatkach, pięknie wyglądają pełne
Ten jest wieloletni,mam go po raz pierwszy...nie wiem czy się rozsiewa,ale jedną kępkę już podzieliłam na kilka.Pojedyńczy miałam jednoroczny,też ładnie kwitł {Złoty karzeł}.
Ostatnio jak byłam w Toruniu, weszłam na wieżę ratuszową i z wysoka można zobaczyć to czego nie widać z dołu.
Między dachami starych kamieniczek, ktoś urządził sobie taras, albo takie nieduże patio. Mnie się to bardzo podoba.
I tu taras jaki balkon, widać z niego dach sąsiadującej kamieniczki.
Widok na kościół św. Jana.
Toruńska Starówka z lotu ptaka wygląda ciekawie dawno nie byłam na zegarowej wieży, warto to naprawić, widzę, że wiele kamieniczek jest po renowacji, pięknie