Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z perspektywą na przyszłość 15:16, 28 sie 2012

Do góry
Moniczko mam pytanie ... dziś natknęłam się na drzewko ... jego owoce wyglądają prawie jak jabłuszka ale to chyba jabłuszka nie są ... nie wiesz może co to może być ? ... i jak takie rajskie jabłuszka przechowywać ... czy swoje jakoś przygotowujesz do wianka ...?

wkleję zdjęcia ... i jak już obejrzysz oczywiście usunę ...

obrazy z Floriady piękne
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 15:09, 28 sie 2012

Do góry
No proszę i znowu niesamowita historia. Zanim doszłam do końca opowieści, to przyszło mi do głowy, że może przypominałaś temu Panu jakąś niewiastę z młodzieńczych lat. Moż e to była jakś niespełniona miłość.

Kotek uroczy. Tkie najmniejsze i najsłabsze wyrastają na niezłe rozrabiaki. Moja tez była bidulka najmniejsza, a teraz buszuje po całym domu.

Nigdy nie mów nigdy 14:59, 28 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rowek robiony przez angielskiego ogrodnika, wygrzebuje ziemię rękami. Po narzędziu.

a ja nawet nie wiedzialam, że przy kancikach są jakieś rowki
zatrzymałam się na 17 stronie, ale mam nadzieję, że dziś uda mi się u Ciebie nadrobić
Ogród z perspektywą na przyszłość 14:38, 28 sie 2012

Do góry
Wiele osób przyjechało na Floriadę rowarami

Kubusiowo 14:32, 28 sie 2012

Do góry
I jeszcze:

Było 2010-08-15

Jest 2012-08-13

Ogród z perspektywą na przyszłość 14:27, 28 sie 2012

Do góry
Odwiedziłam w Holandii ciocię i kupiłam od niej 6 pięknych bukszpanów. Ona również ma bukszpanowy ogród. W załączeniu fotki

A wujek robi rzeźby z meralu

Kubusiowo 14:21, 28 sie 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Coś Wam pokarzę

Było 2011-05-15

Jest 2012-08-26

Gosiek!!!! nie wierzę!!!! to to samo miejsce!?

jest poprostu przepięknie!!!! i piszę to bez grama cukru

jaka przemyślana kompozycja

zazdraszczam konsekwencji, jak się to robi?
Kubusiowo 14:19, 28 sie 2012

Do góry
Było 2011-05-15

Jest 2012-08-26

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 14:15, 28 sie 2012

Do góry
No i teraz zaczęło się. Babcia obrażona, że jej bukszpany zrobiły wypad z rabaty. Kazdy z nas miał inny pomysł na nasadzenia. Jedno było tylko pewne - wykorzystujemy to co jest w ogrodzie. Pod zadnym pozorem nie jedziemy do szkółek. To jeszcze nie koniec, ale na chwilę obecną rabata tak wygląda. Część bukszpanów wróciła na rabatkę. W tym roku nie chcę ich juz przycinać, więc wyglądają trochę nieciekawie, ala jak podrosna, to będą z nich niezłe kulki. No i hakuro została drastycznie przycięta, lepiej sie zaklimatyzuje na nowym miejscu. Wsadziłam jeszcze dwie piwonie i azalie. W planach są jeszcze nasadzenia cebulowych (tulipany, hiacynty) i ...... nie wiem co dalej.

Kubusiowo 14:15, 28 sie 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Było 2011-05-15

Jest 2012-08-26

O JA PIER.................. SZCZEKA OPADA!!!!

Gosia coś pięknego
Kubusiowo 14:13, 28 sie 2012

Do góry
Coś Wam pokarzę

Było 2011-05-15

Jest 2012-08-26

Marzy mi się Siedlisko.... 14:13, 28 sie 2012

Do góry
Asiu i Dorotko dla Was specjalnie

Marzy mi się Siedlisko.... 14:11, 28 sie 2012

Do góry
AniaK napisał(a)
Dziękuję za miłe słowa
Witam Gosiu i zapraszam częściej

Tak mnie pochłonęło nadrabianie zaległości po wyjazdach, że nawet nie miałam czasu zajrzeć do swojego wątku

Fajne są wyjazdy i na nich człowiek nie myśli co tam w ogrodzie, ale jak potem wraca to nie wie od czego zacząć.

Tym razem kilka migawek znad naszego pięknego morza

ale fajnie, a konkretnie to w jakiej miejscowości?
Ogród w Holandii 14:05, 28 sie 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Agato!
Piękne zdjęcia pokazujesz! Cudowne moje klimaty późnego lata - indiańskiego lata, pajęczego lata jak mówią.
Początki w Kruklandii 14:03, 28 sie 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Nie bijcie za szmatę, ale musiałam....od sąsiada ciągle przerasta mi dziadostwo

No jak nie bić za taką szmate
ale rozumiem, chwasty sąsiada precz

artykuł o chwastach Danusia napisała, czytałaś?
Zanim zupełnie zepsuję to, czego jeszcze nie zaczęłam... 14:03, 28 sie 2012

Do góry
Witam Was bardzo serdecznie. Jak wielu, trafiłam na Ogrodowisko „po fakcie”, a to znaczy, że najpierw powstał dom, a w dalszej kolejności miał powstawać ogród. Popełniłam mnóstwo błędów, o których tu szeroko pisaliście, a grzechy główne, to:
1. Brak szczegółowego planu
2. Spontaniczne zakupy
3. Nieuwzględnianie stanowiskowych potrzeb roślin
4. Kupowanie pojedynczych egzemplarzy...

Dom jeszcze nie jest przez nas zamieszkany i jeszcze przez parę miesięcy nie będzie, ale chciałam, żeby „coś” rosło zanim się wprowadzimy. Zaczęłam „potworzyć” coś od wschodniej strony domu, ale już widzę, że o ile przyszłe rabaty muszą mieć taki, a nie inny kształt, to panuje na nich totalny chaos i tutaj proszę Was o pomoc w uporządkowaniu tego bałaganu z uwzględnieniem trendów ogrodowiskowych.
Jeszcze może kilka słów o działce:
- ma kształt klina, a wymiary to: szer. 42m; dł.78m
- w najszerszej części stoi dom i w przyszłości będzie stał garaż, więc od frontu to ciągle pole bitwy

Lista roślin, które już rosną:

Azalia japońska – 2 (Eisprinzessin ; Melina)
Azalia wielkokwiatowa – 3 (Sarina; Silver Slipper; Channel)
Berberys Atropurpurea – 1
Berberys Maria – 2
Bez Meyera na pniu – 1
Bukszpan – 7 (różnej wielkości – próbuję formować kule)
Hortensja bukietowa – 3 (Annabelle; Grandiflora; Vanilla Fraise)
Hortensja ogrodowa Renate Steiniger – 1
Hosta – 6 (Green Gold – 5; Patriot – 1)
Jałowiec Pearl Grey – 1
Jałowiec Stricta – 1
Juka karolińska - 1
Kasztanowiec Briotti - 1
Kosodrzewina – 2
Krzewuszka – 5 (Aleksandra; Nana Variegata; Bristol Ruby; Styriaca; Candida)
Miłorząb na pniu – 1
Miskant Zebrinus – 1
Modrzew na pniu – 1
Rhododendron – 3
Serduszka - 4 duże kępy
Sosna Wejmutka – 1
Świerk biały Alberta Globe – 1
Świerk biały Conica – 2
Świerk biały Rainbow’s End – 2
Świerk Maxwelli – 1
Świerk Nidiformis – 1
Świerk Pumila Nigra – 1
Świerk serbski – 2
Świerk srebrny - 2
Tawuła japońska – 9 (Goldmund – 6; Litlle Princes – 3)
Tawułka Arendsa Blossom– 2
Trzmielina – 10 ( Emerald’n Gold -5; Emerald’n Gaiety- 5)
Wierzba Hakuro na pniu – 1
Wrzosy – 15
Żurawka – 39 (Blackberry Jam – 25; Licorice – 12; Obsidian – 1; Southern Comfort – 1/ sadzonki po podzieleniu)
Żywotnik Danica – 4
Żywotnik Miriami – 2
Żywotnik Smaragd – 9
Wieczorem spróbuję rozrysować ich umiejscowienie. Tymczasem stan na obecną chwilę. Aparat w telefonie nie objął wszystkiego.

Widok z przyszłego zagajnika brzozowo-sosnowego

Widok z tarasu

Lewa strona tarasu

Prawa strona tarasu

Jeszcze nie walczyłam z chwastami w trawniku, a jak widać jest z czym. Walczę natomiast z usuwaniem darni w miejscu, gdzie mają być rabaty.
Początki w Kruklandii 14:00, 28 sie 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Kłosówka trochę się rozrosła....no i miskancik podrósł....Zuzia mówi: Mama jaka wielka trawa....skąd się tu wzięła??????

hihihi, ale historia z tą trawą, dobrze że nie przyszło jaj na mysl mamie pomóc chwasty wyrywać

a kłosówka całkiem , całkiem , jak będziesz miała nadmiar to na sadzonki sie piszę
Ogród Bogusława 14:00, 28 sie 2012

Do góry
Nati napisał(a)
witam Bogusławie z niecierpliwością czekam na wiadomość, trochę sosnę dziś wygięłam mocnej i takie ma miejsce nie wiem czy nie za ciasne ale będę ją formować na małą

tutaj widok z przodu trochę nieciekawy
tutaj z boku chyba lepszy ale już jej nie przesadzę bo i tak pierwsza mi się nie przyjęła, aha zapomniałam to jest ta sosna co ma pokrój taki szeroki ku górze a nie taki tradycyjny jak choinka(stożkowy) nie wiem czy to ma jakieś znaczenie
a tutaj widać jak lekko jest przechylona od wyginania, mam ją wyprostować czy już wyginać , i w którą stronę bo własnie myślę i nie wiem czy jeszcze na to za wcześnie, bo konar ma bardzo gruby, twardy czy jak to tam się mówi.

ma nadzieję że się nie gniewasz że zasypałam cię pytaniami jeśli możesz udziel info chociaż na temat sosny bo to dla mnie najważniejsze

czekam, i z góry dziękuję

pozdrowionka

ta sosenka moim zdaniem to pinus nigra - sosna czarna bardzo ładna i wyjątkowo nadająca się na formowanie, ja bym dał jej jeszcze rok spokoju, możesz co najwyżej spróbować ją powoli wyginać, ale ostrożnie bo lubi pęknąć i wtedy kilka lat do tyłu, będzie troszkę większa będziemy radzić, jeśli się upierasz przy tym aby była mała to spróbuj na wiosnę pouszczykiwać wszystkie odrosty jak będą miały ok 5 cm. ale nigdy takich młodych nie tnij sekatorami tylko łam paluszkami w rękawiczkach. pozdrawiam.
Zielony chaos u Dawida 13:59, 28 sie 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

WTutaj zeszłoroczne nasadzenia i poprawiony brzeg oczka:

Strasznie mi sie podoba ten zakątek w twoim ogrodzie, nie wiem czy w aktualnych pracach nie został zmieniony, ale hosty z trawami mnie osobiscie strasznie się podobają,
I jeszcze jedno zauroczyła mnie u Ciebie róża pomponella
i chyba jednak zaplanuje u siebie jakąs rabate różaną bo choćby dla tych pomponików warto

Tego kawałka nie ruszam. No poza jedną rosliną - liliowiec 'Stella d'Oro' (prawy górny naroznik) zostanie przesadzony. Tuż za nim rośnie trawa 'Red Baron' i chcę ją odsłonić.

'Pomponella' jest u mnie od jesieni zeszłego roku, ale strasznie lubię kwiaty róż o tym kształcie i myślę o dokupieniu odmian o takich okrągłych kwiatkach A róże w ogrodzie - na pewno warto mieć.
Ogródek Hanusi po zimie 13:57, 28 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

Co może się dziać u babć wieczorową porą.?Nic.......chyba,że bajki plotą wnukom przed snem.....
Odpoczywajcie ,boście tę końcówkę lata poganiacie,jak konie robocze.....bacikiem!
A gdzie nasładzanie się zapachami?
Jabłka pachną,maliny,o kwiatach nie wspomnę......

Oj, tam, oj tam... u takeiej młodzieżowej babci napewno coś sie dzieje....
Babcie to najlepszy wynalazek i najukochańszy na świecie
WIec przysiadę razem z Tobą by upoić się zapachami lata

Ludzie Co się dzieje? Ania asc usiadła
Jak ma czas to może i u mnie chwile zabawi
Na wieczór coś dla niej uszykuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies