Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Megi 16:35, 04 paź 2012

Teraz i tak już nic nie zadziałasz, bo nawieźć niczego nie możesz, po prostu na wiosnę musisz je podkurować, dać papu i pilnować stałego nawilżenia, a powinno być dobrze. Poza tym jak dojdzie zacienienie od większych roślin, to też im lepiej będzie.

U mnie np. RH różnych odmian różnie teraz wyglądają, najładniejsze listowie ma Haga, po prostu jak marzenie
agata_chrosc... 16:40, 04 paź 2012

Juzia, jesień idzie, nie ma na to rady! Hortensja wyglądaja normalnie o tej porze roku. Rozplenice mam jeszcze gorszą, to tez normalne. Trzmielina - hm, takiej nie widziałam. Natomiast bukszpan ewidentnie nie ma wody. RH - Bogdzia kiedys pisała, że one na jesieni tez tracą część liści i te liście żółkną . ALe reszta powinna byc zielona - mają dość wody? One powinny mieć w zasadzie stale wilgotno.
Joaska 18:48, 04 paź 2012

Justyś poprostu daj roslinkom przespać spokojnie zimę a na wiosne im dasz papu i zobaczymy
Sebek 18:54, 04 paź 2012

Rośliny po prostu tak zadziałały na zmianę temperatury... Jednak są także trochę niedożywione - wiosną nadrobisz
Juzia 19:16, 04 paź 2012

Oby tylko zimę przeżyły!!!!

Mówicie, że za sucho??? Jak u mnie prawie co drugi dzień leje!
Kora jest cały czas wilgotna....to ja już nie wiem
Podlać te bukszpany ???
justi 19:18, 04 paź 2012

Myślę, że Sebek ma rację. Nagła zmiana temperatury na pewno miała duże znaczenie. W dzień cieplutko na słoncu a nocą już bardzo chłodno i chyba tak zareagowały. Zasilisz wiosną i wtedy zobaczysz. Trzmieliny u mnie tak samo wygllądały zeszłego roku ale w listopadzie dopiero.
Juzia 19:20, 04 paź 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Juzia, jesień idzie, nie ma na to rady! Hortensja wyglądaja normalnie o tej porze roku. Rozplenice mam jeszcze gorszą, to tez normalne. Trzmielina - hm, takiej nie widziałam. Natomiast bukszpan ewidentnie nie ma wody. RH - Bogdzia kiedys pisała, że one na jesieni tez tracą część liści i te liście żółkną . ALe reszta powinna byc zielona - mają dość wody? One powinny mieć w zasadzie stale wilgotno.

Ale mnie pocieszasz
Trzmielina...a zimą jej listki nie czerwienieją ???? Chodzi o Emerald 'n Gold.
O bukszpanie już pisałam....
Rh na górze zielone listki ma....te z tego roku....i pąki ma....ale niżej już tylko żółte i brązowe
Juzia 19:22, 04 paź 2012

Justi u mnie tydzień temu już przymrozek był...lekki Mi też się wydaje, że to z zimna...

A pokażę jeszcze hosty

agata_chrosc... 19:28, 04 paź 2012

Juzia_G napisał(a)
Oby tylko zimę przeżyły!!!!

Mówicie, że za sucho??? Jak u mnie prawie co drugi dzień leje!
Kora jest cały czas wilgotna....to ja już nie wiem
Podlać te bukszpany ???

to może wrecz przeciwnie - za mokro? Efekt będzie taki sam tylko w tym drugim przypadku szybciej je szlag trafi. ALe jesli u Ciebie piasek to raczej ta opcja nie wchodzi w grę. To może jednak cały nawóz im wymyło i wiosną trzeba dokarmić i ruszą. Tylko ten rh dziwny - one nie potrzebuja tak strasznie duzo nawozu. Jeśli ma wilgoć i kwasną ziemie to powinien sobie radzić. Może sprawdź jednak kwasowość.
agata_chrosc... 19:31, 04 paź 2012

taka hosta to zupełnie normalny widok o tej porze. moje niektóre tez juz takie są
a jesli przymrozek miałaś to trzmielina tez prawidłowo zareagowała . czyli coś może byc tylko z bukszpanem i rh, reszta normalnie