Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Sebek 18:57, 04 paź 2012

Miło było sobie to odświeżyć Właściwie rośliny wcale nie wyszukane tylko ta ilość robi takie wrażenie
Sebek 18:59, 04 paź 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Fajna ta nowa rabatka - w przyszłym roku będziesz miała busz

prerię Sebku, prerię

Zwał jak zwał
agata_chrosc... 19:09, 04 paź 2012

Sebek napisał(a)
Miło było sobie to odświeżyć Właściwie rośliny wcale nie wyszukane tylko ta ilość robi takie wrażenie

ilość i zestawienie - tu wszystko do siebie pasuje, a to wcale nie jest łatwe. Dobrac do siebie dwa kolory żeby pasowały to nie jest wielka sztuka i wystarczy zwyczajnie dobry gust. ALe dobrac 5, 6 kolorów, do tego rózne faktury, kształty, wielkości - to juz jest sztuka i to przez duże "sztu". Artysta malarz robi dokładnie to samo (to znaczy robił, bo teraz to i daltonistą mozna być i dalej uchodzić za geniusza) tylko farbami i ma nieograniczone mozliwości bo sam swój świat kreauje. a tworzenie obrazu z roślin wymaga wybrania gotowych juz elementów i złożenia ich w jedynie słuszną całość.
agata_chrosc... 19:35, 04 paź 2012

no dobra, rabata trawiasta do Was nie przemawia! No to zobaczymy w lecie
a tymczasem jesień - od strony ulicy mamy z sąsiadami taką trzmielinę
JulkAd 20:35, 04 paź 2012

ilość i zestawienie - tu wszystko do siebie pasuje, a to wcale nie jest łatwe. Dobrac do siebie dwa kolory żeby pasowały to nie jest wielka sztuka i wystarczy zwyczajnie dobry gust. ALe dobrac 5, 6 kolorów, do tego rózne faktury, kształty, wielkości - to juz jest sztuka i to przez duże "sztu". Artysta malarz robi dokładnie to samo (to znaczy robił, bo teraz to i daltonistą mozna być i dalej uchodzić za geniusza) tylko farbami i ma nieograniczone mozliwości bo sam swój świat kreauje. a tworzenie obrazu z roślin wymaga wybrania gotowych juz elementów i złożenia ich w jedynie słuszną całość.

Świetnie to ujęłaś...mi do artysty malarza dużo brakuje, bliżej do tego pokojowego...mam nadzieję, że przez zimę się podszkolę
JulkAd 20:36, 04 paź 2012

no dobra, rabata trawiasta do Was nie przemawia! No to zobaczymy w lecie
a tymczasem jesień - od strony ulicy mamy z sąsiadami taką trzmielinę

trzmielina? A masz jej zdjęcie przed przebarwieniem?... Ciekawa jestem
vita 21:38, 04 paź 2012

Hej, Agato.
Podobny wywód popełniłam gdzieś na jakimś forum, kiedyś. Do szewskiej pasji doprowadzała mnie niemożność sensownego skomponowania rabaty, czynności, dla mnie, wiedzącej co nieco o kompozycji, barwie, fakturze itp. z pozoru prozaicznej. Już znam odpowiedź. Tworzenie obrazu z roślin wymaga innego rodzaju wyobraźni, wywodzącej się ze znajomości ich fizjologii. Trzeba je sadzić, obserwować i pielęgnować, oglądać pod słońce lub odwrotnie i wiedzieć jak się starzeją. Wtedy ma się szansę na jedynie słuszną całość. Niewielu się udaje, ale szukanie tej drogi to jest...no, to jest kurcze piękne!
Mało zobaczyłam u Ciebie, poza drzewem owocowym i tulipanami pod słońce, ale coś czuję, że lektura wątku będzie bardzo przyjemna. Na razie.
Pozdrawiam.
EPODLAS 22:04, 04 paź 2012

Agato, trzmielina piękna. Jeżeli chodzi o komponowanie rabat, to ja mam kłopoty z rabatą bylinową. Na jesieni wyglądała okropnie. Muszę coś wymyślić przez zimę. Stale coś nie tak. A to niektóre rośliny osiągną za duże rozmiary i przesłaniają inne, a to np. irysy szybko przekwitają, a potem liście tylko straszą i takie tam inne problemy. Może dosadzę trawy, krzewy i zrobię taką mieszaną rabatę.
beta 10:23, 05 paź 2012

Agata kawał roboty odwaliłaś...3 godz. na klęczkach...szalona jesteś

fajnie się zapowiada ta preria dużo gatunków, tym bardziej gratki

podoba mi się też ten bukszpan podsadzony lawendą
zuza12 12:49, 05 paź 2012

No to sie dziewczyno napracowałaś. A jak te trawy w przyszłym roku zaszumia, to niebedzie sie chciało wychodzić z tego ogrodu.
Pozdrawiam i słońca życze.