Miło było sobie to odświeżyć Właściwie rośliny wcale nie wyszukane tylko ta ilość robi takie wrażenie
ilość i zestawienie - tu wszystko do siebie pasuje, a to wcale nie jest łatwe. Dobrac do siebie dwa kolory żeby pasowały to nie jest wielka sztuka i wystarczy zwyczajnie dobry gust. ALe dobrac 5, 6 kolorów, do tego rózne faktury, kształty, wielkości - to juz jest sztuka i to przez duże "sztu". Artysta malarz robi dokładnie to samo (to znaczy robił, bo teraz to i daltonistą mozna być i dalej uchodzić za geniusza) tylko farbami i ma nieograniczone mozliwości bo sam swój świat kreauje. a tworzenie obrazu z roślin wymaga wybrania gotowych juz elementów i złożenia ich w jedynie słuszną całość.
Miło było sobie to odświeżyć Właściwie rośliny wcale nie wyszukane tylko ta ilość robi takie wrażenie
ilość i zestawienie - tu wszystko do siebie pasuje, a to wcale nie jest łatwe. Dobrac do siebie dwa kolory żeby pasowały to nie jest wielka sztuka i wystarczy zwyczajnie dobry gust. ALe dobrac 5, 6 kolorów, do tego rózne faktury, kształty, wielkości - to juz jest sztuka i to przez duże "sztu". Artysta malarz robi dokładnie to samo (to znaczy robił, bo teraz to i daltonistą mozna być i dalej uchodzić za geniusza) tylko farbami i ma nieograniczone mozliwości bo sam swój świat kreauje. a tworzenie obrazu z roślin wymaga wybrania gotowych juz elementów i złożenia ich w jedynie słuszną całość.
Świetnie to ujęłaś...mi do artysty malarza dużo brakuje, bliżej do tego pokojowego...mam nadzieję, że przez zimę się podszkolę
Hej, Agato.
Podobny wywód popełniłam gdzieś na jakimś forum, kiedyś. Do szewskiej pasji doprowadzała mnie niemożność sensownego skomponowania rabaty, czynności, dla mnie, wiedzącej co nieco o kompozycji, barwie, fakturze itp. z pozoru prozaicznej. Już znam odpowiedź. Tworzenie obrazu z roślin wymaga innego rodzaju wyobraźni, wywodzącej się ze znajomości ich fizjologii. Trzeba je sadzić, obserwować i pielęgnować, oglądać pod słońce lub odwrotnie i wiedzieć jak się starzeją. Wtedy ma się szansę na jedynie słuszną całość. Niewielu się udaje, ale szukanie tej drogi to jest...no, to jest kurcze piękne!
Mało zobaczyłam u Ciebie, poza drzewem owocowym i tulipanami pod słońce, ale coś czuję, że lektura wątku będzie bardzo przyjemna. Na razie.
Pozdrawiam.
Agato, trzmielina piękna. Jeżeli chodzi o komponowanie rabat, to ja mam kłopoty z rabatą bylinową. Na jesieni wyglądała okropnie. Muszę coś wymyślić przez zimę. Stale coś nie tak. A to niektóre rośliny osiągną za duże rozmiary i przesłaniają inne, a to np. irysy szybko przekwitają, a potem liście tylko straszą i takie tam inne problemy. Może dosadzę trawy, krzewy i zrobię taką mieszaną rabatę.
No to sie dziewczyno napracowałaś. A jak te trawy w przyszłym roku zaszumia, to niebedzie sie chciało wychodzić z tego ogrodu.
Pozdrawiam i słońca życze.