Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:56, 30 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
ta trawa mnie zachwyca, nazwa była nie do rozszyfrowania, rośnie zdrowo i pięknie; obok widać tę samą ale żółto - zieloną
[img ]

Phalaris arundinacea 'Feesey'??????
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 15:50, 30 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Iza no właśnie czy TY będziesz u Kapiasów?????????
Bo tak do końca nie potwierdziłaś....

bo nie mam czego potwierdzać ... pozostaje mi liczyć na cud
Jak przełamać monotonię szpaleru iglaków? 15:47, 30 sie 2012

Do góry
Witam

Szpaler iglaków, to żaden projekt. Jak przełamać monotonię?
Poniżej moja wąska rabatka na 1 m, a od prawej strony tylko niskie wrzosy, bo tam jest tylko 0,5 metra i brama. Wstawiłam 5 cisów wąskokoloumnowych, a potem przeplotłam trawą. Dołem 4 kolory wrzosów.
Za płotem 3 śliwki na pniu już rosną.
Co myślicie?

wystawa zachodnia, słońce świeci tam od południa do wieczora
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:40, 30 sie 2012

Do góry
Założyłam wątek w sprawie drzewka na projektowaniu, o tu:
link

Mój dzisiejszy nabytek, na 2 doniczki, ciężki, kuty 13 złotych:

I wczorajszy - Cunningham's White (w zastępstwie tego którego zabiłam nawozem na wiosnę

Śliwki będą tuż tuż

A pomidorki Pear Shaped są pyszne - w przyszłym roku tylko te, są słodsze i nie mają grubej skóry jak zwykłe czerwone Cherry:
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:29, 30 sie 2012

Do góry
Takie coś (mniej więcej) mi się bardzo podoba

ze strony : http://perdereau.photoshelter.com/image/I00001abwZ17BNGI
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 15:28, 30 sie 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Witaj Zuza
Coraz mniej i coraz wolniej biegam po ogrodach i to przeważnie daleko a tu po sąsiedzku ...

U Ciebie szybko nie można, więc jestem dopiero na 8 stronie Też się zachwyciłam przypadkowym acz pięknym zestawieniem liatry z liliami Mam nadzieję, ze dalej w wątku dowiem się o losach figowca ???

Jak piszesz o rowerowych eskapadach, to troszkę zazdroszczę, bo lekarz chwilowo (mam nadzieję) zakazał mi pedałowania

Cebrzyk z wylewającymi się z niego kwiatami

Skończyłam na ogórkach kiszonych z marchewką i tu maleńkie pytanie - czy marchewkę gotujesz przed włożeniem do słoja?

Mam jeszcze chwilkę to ruszam dalej po Twoim królestwie ...
pozdrawiam

Jolu - dziękuje, że wpadłaś w moje gąszcze.
Figowiec niestety słabo dojrzewa. Ma sie dobrze, ale zbyt małao było chyba słońca. Na razie czekamy może wrzesień będzie ładny. No i oczywiście juz główkujemy z mężem co zrobimy z nim zimą.
Jezeli chodzi o przetwory, to ogóreczki są konserwowe, w zalewie octowej i marchewka jest surowa.
Miłego wędrowania po moim ogrodzie życzę i uważaj, bo możesz przepaść w tych ogromnych aksamitkach

Kwiatki i rabatki u Elizy 15:24, 30 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Na rogu, 2 pergole prostopadle do siebie?

No własnie, tu jest dylemat, mąż chce tak jak Ty proponujesz, a ja się zastanawiam, czy nie za bardzo przysłoni mi widok na ogród, ale skoro jest już dwoje, to może to dobry pomysł ?
Tylko jakie pnącze wytrzyma całodzienną wystawę słoneczną?

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 15:18, 30 sie 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)
Ech kusisz tymi hibiskusami... normalnie piękne są.

Jak każda kobieta - kusicielka będę kusić dalej i teraz wrzucę róże

Blaski i cienie nowego życia 15:03, 30 sie 2012

Do góry
dom ze starej cegły ... dom tak wybudowany to musi być fantastyczne miejsce ... Ula ja myślałam, że my budowaliśmy dom metodą gospodarczą w wersji sami ... nie ... teraz wiem wykończyliśmy go sami tylko a to jak dziś zobaczyłam czyni znaczną różnicę ... jesteście wielcy ... ba ogromni nawet ... ...

Ula od dziś będę śledzić intensywnie bardzo ... jestem pewna, że ogród będzie piękny bo już ledwo co powstające rabaty to przemyślane nasadzenia ... nie przypadkowa kombinacja ...

ja robię podwyższone rabaty ze starej cegły ... masz ją jeszcze ... może i w ogrodzie wykorzystasz

Nigdy nie mów nigdy 15:01, 30 sie 2012

Do góry
Jasne.On Ci przekopie, a Ty sobie ładnie chwaściory wybierzesz, w rączkach twarde grudki zmielisz i niech czeka. Potem tylko pilnuj, żeby nie zarosło znowu
Jeszcze do każdego dołka dosypuję trochę obornika granulowanego, przysypuję leciutko ziemią i do tego cebula. Rosną potem jak na drożdżach
Nigdy nie mów nigdy 14:53, 30 sie 2012

Do góry
no to jeszcze się zastanowię co do wozu tymczasem muszę mężusia pogonić, niech orze ugór pod te kffiatki
Żółtolistne kolumnowe liściaste drzewko - czy tutaj pasuje? :) 14:48, 30 sie 2012

Do góry
Usechł mi jeden z dużych bukszpanów, którego miałam tam gdzie strzałka wskazuje, na rogu. I teraz mam zagwozdkę - dosiać tam trawy i zapomnieć, czy posadzić coś innego?
To miejsce pomiędzy garażem a domem, mało miejsca. Marzy mi się drzewko o żółtych liściach, wąskie, kolumnowe. Coś jak buk Purpurea Pendula ale żółtolistny Pewnie taki nie istnieje, ale Danusia podpowiedziała mi wiąza holenderskiego, odm. Wredei. Jest dość wąski, docelowo ma mieć 6-8 metrów co byłoby ok, gdyby pozostał wąski

Wygląda tak - za młodu, potem robi się odwrotnie stożkowaty (co już mniej mi się podoba...):

Żródł: www.iglaki24.pl

Macie może inne pomysły na wąskokolumnowe, liściaste żółte drzewko?
I czy tam je posadzić, czy zostawić trawnik?? M powiedziałby że zostawić trawnik, ale dlatego Jego nie pytam
Miejsce ewentualnie dla niego:

Morwa z tyłu ma docelową wysokość bo jest szczepiona, za to cyprys Lawsona - niebieskawy, ładnie wyglądałby z żółtolistnym drzewem, będzie rósł...
dzieki za porady!
Karolina
Bajkowy ogród Weroniki 14:43, 30 sie 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Aaaaale cuuuudnie! Przepiękne te fioletowe kaskady - a hortensje idealne!
Początki w Kruklandii 14:41, 30 sie 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
I chyba jednak dojrzałam do drzewa.... i wiem nawet gdzie, ale nie wiem jakie....
Gosiak ratuj!!!!!!

O tu bym coś chciała:

Po prawej stronie ... przy samym śmietniku
Za trzema kulkami, zamiast maciupkiego Rh.

Tuje zamieniłabym na jałowce.
Miejsca jest mniej więcej 1,5 m

Co się dobrze skomponuje z jałowcami Blue Arrow ???

na pierwszym zdjęciu dałabym drzewo o bordowej koronie, ale nie przy smietniku tylko na tym trójkąciku, który tak zgrabnie wjeżdża na trawnik

dlaczego tuje chcesz wywalać? fajne są? daj przed nimi horti zamiast tych trawek i różanecznika i będzie pieknie

jałowce to ja tylko z wrzosowiskiem kojarzę, więc....

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:39, 30 sie 2012

Do góry
jotka napisał(a)

Jeden, ale jaki piękny Życzę aby w przyszłym roku obsypał sie cały takimi kwiatami

Aniu, podglądam, kibicuję Twoim poczynaniom ogrodowym, ale nie tylko Trzymam kciuki za zimowe przetrwanie wrzosów, bo ja już sobie ta roślinkę odpuściłam, ale dalej mi się podoba

Jolu, ja też liczę na bujniejsze kwitnienie za rok - a może jeszcze teraz pokaże kolejne?? walczę z CZYMŚ co go oplotło, myslałam że to on tak zdziczał ale okazuje się, że jakaś roślinka go calutkiego oplotła (tzn drugiego, bo są dwa koło siebie)...muszę ją delikatnie poodrywać i poodcinać od powojnika

Wrzosy mam trzeci sezon, wypadło chyba razem 5 szt, mam nadzieję, że teraz po tym przesadzaniu zdąrzą się zadomowić do zimy

Ogród Magdalenka 14:18, 30 sie 2012

Do góry
noemi napisał(a)

Jabłuszka u mnie u mnie !!! rączkę wyciągam i wyrywam się . Całe drzewko. Jutro ozdjęciuję i zapytam Was czy takie by odpowiadały!!!

Ooooo jak dobrze! Finka z nieba nam spadasz, bo ja jak jakaś..... blondynka zwalniam przy każdej przydrożnej jabłonce i jabłka oglądam - rajskie one czy nie No bo Madzia kazała mi szukać... Jak dobrze, że już nie muszę

Madzia to samo robiła.... wczoraj już namierzyłam taką jedną , w centrum miasta .... stałam dłuższą chwilę, bo nie wiedziałam ....czy to małe jabłuszka .... ale wydawały mi się normalne ( bez okularów miałam problem z ocenieniem ich wielkości) .... nic to ....dalej się przyglądałam....bo chciałam uwierzyć, że jak Iza, znajdę taką rosnącą samotnie rajską jabłoń .... ludzie przechodząc zaglądali do góry .... czego ja tam szukam..... notabene jadłam jabłko swoje osobiste po drodze.... nie .... teraz jak to napisałam, to wiem jak to wyglądało z boku.... kompromitacja....

Finka ratuj ... bo za chwilę zieleń miejska będzie mnie ścigać , jak tak dalej pójdzie.....

Aż się mi łzy ze śmiechu pojawiły jak sobie wyobraziłem Ciebie w tym centrum
Ogród z perspektywą na przyszłość 14:10, 30 sie 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Aga, wczoraj kupiłam trochę traw, ale nie mam czasu ich posadzić. Chyba jestem wredną matką, ale dziś najchętniej wsiadłabym do samochodu i pojechała do Wrocławia sama Te dnie i noce nieprzespane wyładowały mnie Przepraszam Was, ze narzekam.W ogrodzie chwaściory, w domu góry prania i straszny bałagan, którego nienawidzę. Może to mnie dołuje. Lubię mieć wszystko uporządkowane. Rozsypałam się

Moniczko - najpierw to ogarnij sobie domek - to w nim masz nabierać energii do ogrodowych prac i na następny dzień Póki masz w czym chodzić poskładaj pranie i do szafy - wyprasujesz kiedy indziej A chwastami się zbytnio nie przejmuj, bo ich nie widać. Po za tym większe wyrywa się łatwiej
Przesyłam bukiet i przyjmij jeszcze ode mnie szczerego i pozytywnego kopniaka

Bajkowy ogród Weroniki 13:59, 30 sie 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Aniu, panienka z Kajtkiem dawali codziennie pokaz swoich figli, które mieściły się w granicach kultury i dobrego wychowania, i bawiło wszystkich. Może pokażę kiedyś filmik, jak ten mały podskakuje do dużych piesków i ich "sprowadza do swojego parteru", a że im sięga pod ich pysk, gdy sam stoi na paluszkach, to za mało. Wtedy próbuje im wleźć na głowę, a one udają, że się boją takiego groźnego zwierzaczka. Nie nagrałam jak ten odważny pies rzucił się wpław do morza i płynął do swojego pana, i tego mi żal.
Fajnie, że Ci krwawnik rośnie, jak Ci się znudzi jako kwiat, pamiętaj, że ma właściwości ziołolecznicze.

Dla Ciebie, Dajany, Elfika specjalne lizaczki od Kajtusia

Jak ja uwielbiam jego mordkęęę,,,, rozwazam towarzystwo dla mojej Moli Ona nie moze byc sama tak mi jej żal,, gdyby zobaczyła Kajtusia to nie wiem co by zrobiła z nim z radosci Przeciez on jest niemal identyczny Ma chyba weselsze zycie bo bawi sie z innymi pieskami Moja nie ma takiej mozliwosci została jej pani którą traktuje jak pieska ,podgryza prowokuje do zabawy i całuje .A ja ? no cóz spełniam jej zachcianki bo to najukochansze stworzonko mego serca .Odbilo mi ale całuje ją, przytulam a ona to uwielbia .Kiedy sobie tak leżymi przytulone obie wiemy ze łaczy nas ogromna więż i nikt nie jest w stanie tego zniszczyć . Zaglada mi w oczy wzdycha Takie chwile daja mi wiecej niz wszyscy medycy tego swiata Ona leczy moją dusze i ciało .Nie wiem juz która z nas bardziej tego potrzebuje ale wiem że oszalałam z milosci na punkcie swego psa Śmiem twierdzic ze zywisz podobne uczucia do Kajtusia .Buziaki dla was ogromne
W Gąszczu u Tess 13:55, 30 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
2.

Mnie sie to połączenie najbardziej podoba.
i od razu pytam jak się nazywa ta żurawka bordowa bo mam taką samą ale nie było na niej nazwy.
Ogród Magdalenka 13:47, 30 sie 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

Na zewnątrz trzymasz zimą czy do domciu wnosisz?

Julita sama nie wiem co z nią zrobię .... bo to nowy nabytek tegoroczny .... ...chyba trzeba będzie schować ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies