Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:01, 12 lis 2016

Do góry

Po powrocie do domu szybciorem w 2 godzinki:
- zadołowałam 3 małe kulki bukszpaniwe do ziemi z donic, bo by zimą wymarzały. Do donic poszły kostrzewy, niech sobie wymarzają
- M zebrał opadłe liscie kosiarka a ja probowałam wyzbierać chociaz częśc opadłych lisci z rabat. Raczej to niewykonalne, będe jeszcze zbierać przez dwa tygodnie....
- przestawiliśmy donice z tarasu do ogrodu zimowego (bukszpany, laury wawrzynolistne, oliwkę) nie bedę ryzykowac czy przypadkiem temepratura w nocy nie spadnie do - 5 zamiast zapowiadanych -3

Za tydzien planuje zrobić oprysk miedzianem. Pewnie reszta lisci opadnie w ciagu tygodnia i rośliny, ktore mocno cierpiały na choroby grzybowe dostana dawke ochrony: brzozy, magnolie, róze, kilka bukszpanów

Z nowosci - upolowalam dzisiaj w markecie 3 białe Hippeastrum (potocznie zwane amarylisami ) reszta była czerwona ! Nakupiłam jeszcze białych stroczyków, białych cietych roz do wazonu i białych cyklamenów. To nieuchronny sygnał, ze czekam na śnieg

No i poczyniłam zakupy lampkowe jeszcze chwileczka, jeszcze momencik i będzie grizłoldowo!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:04, 12 lis 2016

Do góry
Pestko, dziękuję za informacje. Już wczoraj doczytałam,że mój może nie być pośrednim. W sumie, to te pośrednie są w sprzedaży z precyzyjnie podaną nazwą gatunkową. Mój był bezimienny.
Wciąż nie odpisałaś jak pielęgnujesz Giganteusy.
Lekki mrozik dzisiaj był, buro, trochę ponuro, trochę prószy i marzną uszy. Typowy listopad.
Ogród stara się jak może. Dzisiejszą niespodzianką był zapączkowany ciemiernik. Mam całe dwa, ale tylko jeden się wykazał. Co dziwne, ten bardziej mizerny.

Brzozy świecą ostatnimi liskami, trawy powiewają. Jest jeszcze na czym oko zawiesić.

Rozplenice na podokiennej wciąż zielone.

Zielonym do góry... :) 22:14, 11 lis 2016

Do góry
A ostatnio dzialalam z tej strony ogrodu:

Na chwile obecna swierkow juz tu nie ma a pojawila sie Magnolia w towarzystwie brzozy. Strasza sniegiem jutro a ja mam plan...
Ogród tworzony z pasją 18:34, 10 lis 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Brrr....u mnie też dzisiaj solidnie przymroziło
W przyszłym tygodniu ma odpuścić.
Karolu piękny jesienny ogród u Ciebie
Pozdrawiam

Po tych paru dniach momentalnie spadły liście, chociaż niektóre brzozy u mnie jeszcze całkowicie ulistnione.

Za pochwały dziękuję.
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:15, 10 lis 2016

Do góry
Irenko oj masz cudny klimat w ogrodzie, nie jeden chciałby mieć jeszcze taką jesień, chociaż w sumie cieszę się, że mam już problem z grabieniem liści z głowy bo u mnie już łyso. Jedynie brzozy w lasach mają ostatki liści
Na zielonej... trawce :) 19:52, 09 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Trafiłam do Ciebie przez przypadek i mimo, że stron malutko ogród już masz piękny i dojrzały.
Też mam brzozy, ale jakoś w tym roku szybciutko im liście opadły i nawet nie zdążyły się przebarwić.

Witam Cię i zapraszam i dziękuję

u Ciebie widzę że Umbry też już żółciotkie, moich kilka gałązek zaczyna się przebarwiać. Najbliższe noce na minusowych temperaturach więc pewnie to ostatnie dni, zaraz też będzie łyso
Na zielonej... trawce :) 19:31, 09 lis 2016

Do góry
Trafiłam do Ciebie przez przypadek i mimo, że stron malutko ogród już masz piękny i dojrzały.
Też mam brzozy, ale jakoś w tym roku szybciutko im liście opadły i nawet nie zdążyły się przebarwić.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 19:07, 09 lis 2016

Do góry
STOP!
Zwolnij kobieto, bo pędzimy w stronę chińskiego dywanu. Daj ogrodowi czas, bo za chwilę nie będzie ani trawnika ani nic, bo brakować będzie światła.
Ambrowiec i tulipanowiec to potężne drzewa, ze sporą koroną. Na hop siup takich się nie sadzi.
Nie rób rewolucji ogrodowych po upływie kilku miesięcy. Miskanty i hortensje potrzebują dwóch sezonów, żeby wyglądać, więc nie denerwuj się, że hortensjowa mizernie wygląda.

Na froncie masz już dwie umbry, na półeczce kilka brzóz, zaraz obok rośnie dąb, na wrzosowisku klon, gdzieś obok wiąz i chyba jakiś iglak. Wychodzi mi, że to jak na front to dość sporo. Brzozy, dąb i iglak będą rzucały cień. Nadmiar cienia nie sprzyja roślinom. Okaże się, że za kilka lat będziemy planować, gdzie posadzić bluszcz i barwinek.
Rabata podokienna jest malutka. Musisz sprawdzić, jakie są na niej warunki świetlne i wodne. Dodatkowo jest blisko fundamentów. Skoro chcesz sobie urozmaicić widok z okna, a jednocześnie uwzględnić warunki jakie tam są, to tam tylko coś, co nie urośnie zbyt duże, nie ma dużego systemu korzeniowego, będzie współgrało z pozostałą częścią frontu. Jak nie przepadam za formami szczepionymi i układem formalnym, to tutaj skłaniałabym się ku trójcy szczepionych miłorzębów Mariken lub trzmielin podsadzonych kulkami bukszpanów i zimozielonymi turzycami. Będzie po bożemu, elegancko.
Świdośliwa Lamarca pasowałaby w niewielkim oddaleniu od tarasu. To wielopniowe drzewko/ w zasadzie krzew o swobodnym pokroju. Front u Ciebie przechyla się stylistycznie w stronę formalną. Nie mieszaj stylów!
Moje początki- i brak doświadczenia :) 18:39, 09 lis 2016

Do góry
Zaczęłam się zastanawiać nad planami ogrodowymi na przyszły rok. Chciałabym kupić Brzozy 'Doorenbos' (chyba 5 szt). Rozważam wybór pomiędzy dwoma miejscami na nie. Może ktoś mi pomoże które lepiej pasuje. Wkleję kilka zdjęć tego samego miejsca bo to długa rabata, nie mieści się na jednym zdjęciu. Jest trójwymiarowa. Wydaje mi się, że brakuje jej wyższego piętra. Choć na pierwszym zdjęciu widać buka- jeszcze malutkiego, więc puki co nie robi efektu. Może na niej umieścić brzozy?

A tutaj ta sama rabata od tyłu:

Czy by pasowały do tego miejsca? W ogóle czy coś jeszcze pozmieniać na tej rabacie.

Drugie miejsce, które ewentualnie by mogło być na brzozy, to na zdjęciu 1 i 2 przed świerkami, w górnym lewym rogu. Tam bym chciała zrobić kółko żwirowe i huśtawkę. A z tyłu brzozy? To była moja pierwsza myśl, żeby je tam dać ale z drugiej strony wtedy z tej huśtawki bym ich nie widziała. A na tej trójwymiarowej rabacie były by z tego miejsca widoczne. Bardzo proszę o pomoc.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:37, 09 lis 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Aniu twój ogród o każdej porze roku prezentuje się rewelacyjnie i jest kopalnią pomysłów. Dużo ludzi narzeka na brzozy a ja i tak zamierzam je posadzić, u ciebie pięknie się prezentują.
dziękuję, brzozy sa specyficzne, fakt moga wkurzać ich liście, ale wiosną żadne liście nie mogą się równać z nimi, a latem tak cudnie szeleszczą...
Na zielonej... trawce :) 15:23, 09 lis 2016

Do góry
Brzozy coraz mniej odziane

za to buczek się trzyma, na razie pięknie zmienia kolory

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:25, 09 lis 2016

Do góry
w tym trójkącie masz brzozy ... chyba więc dla mnie trochę za blisko, pod domem nie wiem, ale mi widzi się takie wielopienne drzewo w tym cycku wystającym

jak się wygłupiłam to nie krzycz głośno bo się strasznie peszę

ps. karton już mam, teraz szukam jakiegoś wypełniacza, coby się nie potłukło
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:42, 09 lis 2016

Do góry
Aniu twój ogród o każdej porze roku prezentuje się rewelacyjnie i jest kopalnią pomysłów. Dużo ludzi narzeka na brzozy a ja i tak zamierzam je posadzić, u ciebie pięknie się prezentują.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:31, 09 lis 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gosiu, brzozy wreszcie widać. Naocznie się przekonałam jakim skarbem są wysokie drzewa w ogrodzie. Reszta roślin na ich tle zyskuje niesamowicie.

Od samego początku wątku nie możesz się doczekać drzew
Cieszę się, że Twoje marzenie zaczyna wreszcie się spełniać

Ps. w Warszawie 15 minut temu zaczął padać pierwszy śnieg
Brzoza - Betula 22:39, 08 lis 2016

Do góry
Zastanawiam się czy jest sens sadzić brzozy 'Doorenbos' na rabacie, gdzie nie będzie podlewania aut. Ma może ktoś doświadczenie w tej kwestii? Boje się, że nic dookoła na dłuższą metę nie da sobie rady. Będę wdzięczna, za opisanie waszych doświadczeń.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:54, 08 lis 2016

Do góry
Na usprawiedliwienie dodam to że jest tam sporo miejsca i do tego brama przesuwna na szer. 6 m wiec chciałam jakoś to zagospodarować. Posiadam już jedno mini wrzosowisko i zdaje sobie sprawę jak się rozrasta wiec zostawiłam im miejsca trochę. O cisach nie wspomnę rosną jak szalone. Brzozy natomiast tak ustawiałam żeby były widoczne z każdej strony i nie zachodziły na siebie. Czytałam Danusiu jak w Lustrzanym ustawiałaś brzozy inne drzewka i tym się sugerowałam. Ale poprzesadzam to co źle i chętnie skorzystam z Twojego planu Danusiu, proszę doorać jeszcze czy mam się zastanawiać nad zwężeniem tej rabaty ??? Jutro prześle zdjęcia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:36, 08 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na tak wielkiej rabacie narobiłaś strasznego chaosu, którego nie sposób ogarnąć dlatego trzeba poprzesuwać. Nie rób tak wielkich rabat bo źle to się projektuje.

2 cis Elegentissima, ekran
3. tuje Danica lub inne zielone kuliste ale nie bukszpan, nie pasuje do wrzosowiska
4. Kolumnowe żółte cisy lub tuja wschodnia Aurea Nana
5. Łuk podwójny z berberysów ładnych
6. Wrozsy o ciemnokarminowych kwiatach lub lepiej wrzośce
7. Wrzosy o różowych kwiatach
8. Wrzosy o ciemnoróżowych kwiatach
9. Andromeda\
10. Wrzosiec 'Golden Starlet
Niebieskie to Andromeda. A koła niebieskie duże to przesunięte brzozy.

Danusiu bardzo dziękuje za cenne uwagi. Jestem bardzo wdzięczna.
Dręczy mnie ta rabata, ale za późno bo powstała 2 mc temu. Teraz wiem ze jest za szeroka, nie wiem jak dalej to pociągnę. Na pewno będę musiała ją jakoś połączyć z tą znajdującą się z drugiej strony 3 metrową . Jednoczenie chciałam kontynuować ten zielony ekran, może ze świerka serbskiego, ponieważ za nim znajduje się sad, który jak wiadomo różnie wygląda. Zastanawiam się również nad większą ilością drzew, może dalej pociągnąć kilkoma drzewami i świerkami? ah ciężki żywot ogrodnika amatora.
Bardzo podoba mi się twoja propozycja, problem jednak w tym ze doszła jeszcze jedna brzoza czyli jest ich 6 i konieczność zamiany tui na cos innego, ponieważ mój bezcenny pomocnik a zarazem inwestor mężuś nie toleruje tiu .Posiadam takowe w sporej ilości ale już zapowiedział ze musza zniknąć a nowych nie kupujemy. Kocha cisy i bukszpany,
Rety chyba nie zasnę dzisiaj
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 21:32, 08 lis 2016

Do góry
Witam, Kupiłam brzozy 'Doorenbos' : z gołym korzeniem, duże, kilku metrowe.Wiem, że drzewom sadzonym bb należy przyciąć po posadzeniu gałęzie,aby ograniczyć transpiracje...Sadzone były pod koniec października, kiedy najlepiej wykonać zabieg cięcia,i jak mocno je przyciąć?
Rododendronowy ogród II. 21:29, 08 lis 2016

Do góry
pestka56 napisał(a)
U Gosiek więcej ptaków jest i bardziej różnorodnie. Ma stare drzewa. U mnie najstarsza jest dzika śliwa (nie wycinam z sentymentu). Pojawiła się, gdy jeszcze był tylko ugór 19 lat temu. Brzozy sadziłam w 2005.

Świetne to karmidło jabłkowe. Muszę zrobić i mam nadzieję, że to nie tylko drozdy jedzą, bo tych u nas nie widziałam.
Ognika szkarłatnego, który w tym roku owocował jak oszalały i rokitniki już ptasiory objadły do cna.

Znasz sie z Gosiek tak osobiście?Drozdy odlatuja na zimę, z jabłek korzystają drozdowate i to dopiero pod koniec zimy bo teraz pełno owoców pozostawionych na drzewach w sadach wiec bez sensu jest dodawanie nowych.Rokitnik bardzo lubią a z ognikiem róznie bywa czasem zjedza a czasem do wiosny nie ruszą , nie wiem o co chodzi.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:12, 08 lis 2016

Do góry
Gosiu, brzozy wreszcie widać. Naocznie się przekonałam jakim skarbem są wysokie drzewa w ogrodzie. Reszta roślin na ich tle zyskuje niesamowicie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies