Piękne zdjecia ptaków i szczepiastokorego, muszę go kupic koniecznie bo cudny. Podziwiam zdjecia gilów bo ja mam zawsze problem z ich zrobieniem . Sporo gatunków do ciebie przylatuje.Pozdrówka i byle do wiosny.
Dziękuję Marysiu. To dla ciebie jeszcze jeden jegomość- niestety z listy niepożądanych- zrobił spore straty w moim inwentarzu.
Zapraszam Kasiu, ciekawie to mam nadzieję będzie się działo.
Aniu ten klon jest śliczny zdjęcia nie oddają jego uroku.
Witaj serdecznie Elu. Pierwsza fotka jest z ogrodu Asi, która niestety nie udziela się już na forum, czego ogromnie żałuję. Dzięki niej ogarnęłam technicznie teren, co nie bardzo mi wychodziło. Ogród dopiero powstaje, jeszcze dłuuuga droga przede mną, ale wiem w jakim kierunku idę a to dla mnie już dużo....
Moje brzozy zaczynają pokazywać kolorki....
Bożenko bardzo się cieszę z twojej wizyty, to oznacza że trochę lepiej ze wzrokiem. Strzępiastokory cudny, wart grzechu. Gorąco polecam. Gatunków coraz więcej, nie tylko ptaków. Ogromnie mnie to cieszy... ot chociażby odwiedziny pazia królowej.... Kiedyś Waldek-jeden z moich ogrodowych guru- napisał bardzo mądrą rzecz :
Widziałam wiele pięknych, ale martwych ogrodów. Ja chcę iść tą inną drogą- może nie będzie idealny, ale ma żyć. A pojawianie się kolejnych gatunków zwierząt świadczy o tym, że idę w dobrą stronę. A przecież głównych zmian i tak nie widać, bo jak to powiedział ktoś mądry "najważniejsze to co w ziemi...", to na górze jest 'tylko' pochodną.
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia....
Anka przejrzałam wątek robisz piękne zdjęcia. Nie mogę ocenić ogrodu bo piszesz, że w budowie.
Mariusz daje dużo cennych rad, ale wiadomo to jest interes bardzo kosztowny z tymi palami akacjowymi. Poza tym zna się, ale to fachowiec a nie amator, a człowiek musi się liczyć zawsze z kasą.
Ma rację, musisz zrobić oczko tarasowe i nie takie głębokie, wystarczy 1,5 m.
Z tego co zrozumiałam masz problem z wodami gruntowymi. Napisz w wiadomościach gdzie konkretnie masz tą działkę, bo Mazowieckie to rozległe województwo. Wiem, że środki to najważniejsza sprawa w inwestycjach. Można mieć pomysły, ale trzeba je zrealizować za coś.
Przede wszystkim najważniejsze jest ogrodzenie, bo możesz się zarobić na całego a przyjdą zwierzęta i wszystko diabli wezmą.
Widziałam ostatnio bardzo fajne ogrodzenie. Facet posadził pale z wierzby które mu wypuściły odrosty (pięknie to wygląda) między palami siatka (chyba budowlana) są różne rozmiary oczka 10x10 15x10 możesz na tą siatką puścić bluszcz- pnącza.
Teraz druga sprawa. Masz problemy z wodą zrób tak jak ja zrobiłam zdrenuj działkę wystarczy że puścisz co 10 m rury pod ziemią i zrób tzw suche oczko obok oczka z folią lub przepływowe. Masz duży areał więc poświęć trochę miejsca na to bo warto.
Jak będziesz chciała to zajrzyj na mój wątek dzisiaj znalazłam zdjęcia jak ja to mam zrobione bo też mam duzo wody.
Czy tu ciebie jest teren zmeliorowany przez gminę bo to jest ważne.
Ania bo dopiero przeczytałam twój wpis w moim wątku oczko nie jest regularne ale 5 średnicy na krzyż. Nie wyrzucaj ziemi tylko rozplantuj lub zrób wysepki (podwyższenia) po działce i tam sadź krzaki, drzewa itd.
Jak możesz zrób kilka takich wykopów na głębokość ok. 80 cm albo głębiej i zasyp piaskiem a następnie żwirem na dnie.
Anka wszystko można zrobić, żeby tej wody się pozbyć tylko mogę doradzić. Jak będziesz chciała to napiszę w wiadomościach.
Dokładnie się dowiem bo to M załatwiał, ale możesz zajrzeć w internet i zapytać Folia Membrana EPDM. Namiary dam tylko później oni realizują w ciągu tygodnia zamówienie. To jest bardzo ciężkie kilka chłopów to rozkładało i później w oczku formowali.