Rustykalne ogrody i ścieżki bardzo mi się podobają ale do mojego domu i jego otoczenia niestety zupełnie nie pasują.Dziękuję za odwiedziny i życzę powodzenia
Myślę nad żywopłotem z lewej strony budynku,z czego go zrobić? czy wykorzystać tuje szmaragd 20szt /te sprzed warzywnika/ i dokupić ok 80 szt i zrobić zieloną ścianę czy może tak popularną choinę kanadyjską?czy wszystko obsadzić małymi cisami i długo czekać na efekt?
To jest strona południowa i na dole mam duże okno kuchenno-salonowe.Co sądzicie?
Sylwuś a ile tam masz metrów? Wszystko bardzo nasłonecznione czy dom trochę zasłania? Ile masz miejsca na żywopłot na szerokość? Zwłaszcza przed oknami. (Choiny dość rozłożyste są)
A przed domem będzie 5 drzew,może graby? skłaniam się ku nim bardziej niż ku wiśniom Umbra.Nie wiem dlaczego ale strzelisty kolumnowy pokrój bardziej mi się podoba.Na razie sie nie upieram tylko szukam moich drzew
Sylwia jeśli ogród nowoczesny, to graby, a jeśli mniej formalny to Umbry. Mój sąsiad ma graby i wyglądają bardzo formalnie, elegancko, ale formalnie.
No i pamiętaj, że masz juz kolumnowe buki i Amanogawy. Warto przełamać je kulistym drzewem.
Hi, hi, to chyba moje zdanie już znasz
Kulistych nie widziałam
Teoretycznie można je formować w walec lub stożek, ale.... to jest proste do pewnej wysokości i wieku ogrodnika, a jak mają z 5 metrów, a lat więcej, to po co sobie kłopot na głowe brać.
Można jeszcze wielopniowe graby sadzić. Ale to raczej nie na froncie, tylko jako przesłony gdzieś w głębi ogrodu.
Myślę, że jak ma być łatwo w utrzymaniu, to albo szczepione kuliste o niewielkich liściach albo z naturalną koroną, nie wymagającą cięcia.