Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 13:42, 23 sty 2017

anbu napisał(a)
Sylwio widzę, że zrobiła się z Ciebie projektantka z charakterem Tak trzymaj Ciekawa jestem efektu ... bardzo

Na efekt to trzeba poczekać i wiosnę zacząć od nawiezienia ziemi i obornika w dużych ilościach
rewq 14:07, 23 sty 2017

W tych inspiracjach podobają mi się brzozy. Pasowałyby ścieżki z cegły...
(Ja nie jestem ani troche konsekwetna w kolorach)
Macham
sylwik69 17:56, 23 sty 2017

rewq napisał(a)
W tych inspiracjach podobają mi się brzozy. Pasowałyby ścieżki z cegły...
(Ja nie jestem ani troche konsekwetna w kolorach)
Macham

Rustykalne ogrody i ścieżki bardzo mi się podobają ale do mojego domu i jego otoczenia niestety zupełnie nie pasują.Dziękuję za odwiedziny i życzę powodzenia
sylwik69 18:30, 23 sty 2017

Myślę nad żywopłotem z lewej strony budynku,z czego go zrobić? czy wykorzystać tuje szmaragd 20szt /te sprzed warzywnika/ i dokupić ok 80 szt i zrobić zieloną ścianę czy może tak popularną choinę kanadyjską?czy wszystko obsadzić małymi cisami i długo czekać na efekt?
To jest strona południowa i na dole mam duże okno kuchenno-salonowe.Co sądzicie?
Nett 18:39, 23 sty 2017

Sylwuś a ile tam masz metrów? Wszystko bardzo nasłonecznione czy dom trochę zasłania? Ile masz miejsca na żywopłot na szerokość? Zwłaszcza przed oknami. (Choiny dość rozłożyste są)
sylwik69 18:40, 23 sty 2017

A przed domem będzie 5 drzew,może graby? skłaniam się ku nim bardziej niż ku wiśniom Umbra.Nie wiem dlaczego ale strzelisty kolumnowy pokrój bardziej mi się podoba.Na razie sie nie upieram tylko szukam moich drzew
sylwik69 18:41, 23 sty 2017

Nett napisał(a)
Sylwuś a ile tam masz metrów? Wszystko bardzo nasłonecznione czy dom trochę zasłania? Ile masz miejsca na żywopłot na szerokość? Zwłaszcza przed oknami. (Choiny dość rozłożyste są)

Niewiele tam miejsca,o ile pamiętam 8m!
Nett 18:44, 23 sty 2017

Sylwia jeśli ogród nowoczesny, to graby, a jeśli mniej formalny to Umbry. Mój sąsiad ma graby i wyglądają bardzo formalnie, elegancko, ale formalnie.
No i pamiętaj, że masz juz kolumnowe buki i Amanogawy. Warto przełamać je kulistym drzewem.
Hi, hi, to chyba moje zdanie już znasz
sylwik69 18:50, 23 sty 2017

Nett napisał(a)
Sylwia jeśli ogród nowoczesny, to graby, a jeśli mniej formalny to Umbry. Mój sąsiad ma graby i wyglądają bardzo formalnie, elegancko, ale formalnie.
No i pamiętaj, że masz juz kolumnowe buki i Amanogawy. Warto przełamać je kulistym drzewem.
Hi, hi, to chyba moje zdanie już znasz

Tak myślałam,że za dużo tych kolumnowych na jeden ogród a czy są kuliste graby hi hi
Nett 18:56, 23 sty 2017

sylwik69 napisał(a)

Tak myślałam,że za dużo tych kolumnowych na jeden ogród a czy są kuliste graby hi hi

Kulistych nie widziałam
Teoretycznie można je formować w walec lub stożek, ale.... to jest proste do pewnej wysokości i wieku ogrodnika, a jak mają z 5 metrów, a lat więcej, to po co sobie kłopot na głowe brać.

Można jeszcze wielopniowe graby sadzić. Ale to raczej nie na froncie, tylko jako przesłony gdzieś w głębi ogrodu.

Myślę, że jak ma być łatwo w utrzymaniu, to albo szczepione kuliste o niewielkich liściach albo z naturalną koroną, nie wymagającą cięcia.