Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród u stóp klasztoru 20:02, 23 sie 2012

Do góry

Czemu się tak przyglądają???

Pajączkowi

A na koniec klon

I jeszcze raz dziękuję za cudowne spotkanie - do następnego !
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:00, 23 sie 2012

Do góry
Witam, witam

Po chlebku nawet okruszki nie zostaly

Dzisiaj mialam pracowity dzien - nie ma to jak sie fizycznie uchetac po miesiacach siedzenia
Cudowne uczucie. Ale boli wszystko, paznokcie i wlosy tez
Popielilam w trawach i cale rece i nogi mam pociete. Te zzbla sa ostre jak brzytwa, ale co tam, chwasty dostaly eksmisje. Tyle tylko, ze boje sie co bedzie za rok. Za plotem mam nieuzytki i tam sie wybitnie rozrosly osty. Sasiad nie dba, ziemia lezy odlogiem i zarasta. Osty pieknie zakwitly a potem przepieknie wytworzyly nasiona, ktore fruwaja wszedzie. Mam bialy puch na rabatach, na trawniku i w domu...

Sami spojrzcie

A to drzewo w oddali ma juz czerwone liscie
Ogród u stóp klasztoru 19:59, 23 sie 2012

Do góry

Ogród u stóp klasztoru 19:58, 23 sie 2012

Do góry

To jest prześliczne - tylko jak się nazywa?

Ogród Magdalenka 19:58, 23 sie 2012

Do góry
a moze ja wpadnę na 200 z najlepszymi życzeniami
Ogród u stóp klasztoru 19:56, 23 sie 2012

Do góry

W tle nogi Eli

Zakątek bagienny - strasznie sucho i gorąco u nas, więc wody nie było...

Wichrowe wzgórze 19:52, 23 sie 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Dzisiaj Pompon Flower Circus (Pashmina), która tym razem bardziej zielona w pąkach

Rewelacyjna jest... już taką chcę u siebie
Ogród u stóp klasztoru 19:52, 23 sie 2012

Do góry

Ogród u stóp klasztoru 19:51, 23 sie 2012

Do góry
Chyba eukomis?

Ogród u stóp klasztoru 19:50, 23 sie 2012

Do góry
Sylwia fotografuje ogród

A Kuba w klatce

Coś z niczego - skalniak w potłuczonej donicy

Ogród u stóp klasztoru 19:49, 23 sie 2012

Do góry

Ogród u stóp klasztoru 19:47, 23 sie 2012

Do góry
Też tegoroczna rabata - usypana z własnego kompostu!

Przepiękne połączenie - werbena z hortensją

Ogród u stóp klasztoru 19:46, 23 sie 2012

Do góry

Angielskie klimaty

Ogród u stóp klasztoru 19:43, 23 sie 2012

Do góry

Alinka ma duuuużo wrzosów - będą się jeszcze nie raz przewijać

Ogród u stóp klasztoru 19:42, 23 sie 2012

Do góry

Kobieta pracująca

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 19:41, 23 sie 2012

Do góry
Kochani jesli ktos widzial kiedys takie "dziwadlo" to prosze o POMOC !!!!!!

dostalam na jesien w oplakanym stanie... niby zyl i myslalam,ze ma sie dobrze ale od 2 m-cy cos kiepsko sie miewa ....nie wiem czy to te 40C upaly od 5 tygodni z palacym sloncem, czy cos go zaatakowalo...
Jak go zobaczylam pierwszy raz usmiechnelam sie, bo takie to dziwne, wasate...i chcialabym za wszelka cene to cos czym kolwiek jest uratowac !!!!!
ale wlasnie CO TO JEST ?????????????

dziekuje z gory jesli ktos zechce choc slowko napisac!!!!!

a dzisiaj juz zmykam zyczac Wam cudnego wieczorku....do juterka kochani
papapappapa

Wichrowe wzgórze 19:41, 23 sie 2012

Do góry
Dasia napisał(a)
Donice czyli drewniane skrzynki dostałam od znajomego jakiś czas temu i wtedy zastanawiałam się po co mi one. Teraz je doceniłam i zła jestem, że pozwoliłam jedną mocno nadwerężyć - panowie od kostki potraktowali ją jako podkład do cięcia kostki.
Mam wśród tych sadzonek białą jeżówkę, mam nadzieję, że za rok będzie równie piękna jak Twoja.

Dasiu, ja nie mam białej jeżówki. Moja jest kremowa z odcieniem zieleni. Białą muszę sobie sprawić. Dzisiaj skusiłam się na zakup różowej. Nazwy niestety nie znam, bo to 'targówa' Będzie wymagała osłonięcia na zimę, bo ona z tych bardziej wrażliwych.
Właśnie wsadziłam na rabatę, bo w samochodzi nieco okapicała od upału
Wichrowe wzgórze 19:38, 23 sie 2012

Do góry
Dzisiaj Pompon Flower Circus (Pashmina), która tym razem bardziej zielona w pąkach

Mam marzenie 19:32, 23 sie 2012

Do góry
Jeszcze raz się przedstawię - jestem Małgosia. Mój ogród jest moją wielką radością a zarazem wyzwaniem. Jest pod Łodzią, ma 1200 m2. Mam w głowie zarys koncepcyjny, wciąż obmyślam szczegóły. Przyznam się, że teraz - latem - co druga moja myśl dotyczy ogrodu. Pomysłów mam mnóstwo, jeszcze więcej wątpliwości. Za każdym razem trudno mi podjąć decyzję dlatego proszę Was, pomóżcie. Liczę na Was.

Ostatnio mam na tapecie dwa tematy:
1. rabata przy północnej ścianie frontowej zakręcająca na wschód,

Rabata ma wymiary: szer.- 1,90 m, długość 7m strona północna, 3m strona wschodnia. Tu wymieniam powoli ziemię na urodzajniejszą. Po północnej stronie planuję (licząc od wejścia) - jakąś reprezentacyjną, zawsze atrakcyjną roślinę (myślałam np. o strzyżonym w dużą kulę ostrokrzewie, bo podobno "odgania złe moce"), trzmielina na pniu (jest), 4 różaneczniki Cunningham's White, na zakręcie znów coś innego, strzyżonego, na ścianie wschodniej, pewnie zwów różaneczniki, bo jest dość zacieniona. W części mam już posadzone choiny Jeddeloh oraz runiankę jako najniższe piętro, będzie ich więcej.

2. południowa strona działki - część najlepiej widoczna z dużego pokoju.

Mimo tego, ze to strona południowa jest tam dużo cienia - jodły i brzoza pospolita po mojej stronie działki, ciemne pęcherznice i tuje od strony sąsiadów. Chcę ten cień "rozbić: - zlikwidować moją brzozę, może z jedną jodłę i dosadzić roślin z jasnymi liśćmi, kwiatami, korą. Cały czas myślę o dosadzeniu 3 brzóz użytecznych Doorenbos, które mają białe pnie i nie urosną tak wysoko jak brzoza pospolita. Chciałabym aby te drzewa rosły strzeliście i nie były zbyt gęste - mają tylko dawać jasny akcent i zasłaniać dom sąsiada. Czy tym brzozom można podcinać gałęzie, można je kształtować? A może powinnam posadzić inne drzewa - wystarczy takie do 7-8 m wysokości. Między jodłami planuję posadzić białe hortensje (Limelight ?) i podsadzić je czymś jasnym np. żółtym (myślę o ostrokrzewie Golden Gem), trzmielinie biało obrzeżonej itp.)

Napiszcie cokolwiek, proszę.
Wichrowe wzgórze 19:31, 23 sie 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Moniko, na podstawie min. Twojego wątku przygotowuję się do zamówienia na róże jesienne. Jesienne róże .......... .
I James Galway mi w oko wpadł. Przy okazji zobaczyłam "pomponiki francuskie".
A co byś dołożyła do takiego mieszanego żywopłotu (przegrody, pasa różanego w sadzie), w której na pewno zagości 'Ritausma'. Nie wiem czy dołożyć parkowe czy raczej w typie rugos?

Z tym holcusem - to ja mam taką bardziej żółtą i wyższą i zdumiewa mnie jej niepogarszająca się uroda. Może z białymi paskami ma inaczej?

Ewuś, James Galway to jak dla mnie super róża. Ma same pozytywne cechy - śliczne i trwałe kwiaty, dobrze zimuje, jest zdrowy, ładnie się krzewi.
Mówisz Ritausma...?

Wspaniała dzikuska, kwitnąca w zasadzie non stop. Musisz pamiętać, że jest niesamowicie kolczasta, a kolce są gęste, długie, bardzo ostre. Czy na pewno chcesz ją mieszać z innymi? Ona rośnie bardzo duża, gęsta i wydaje mi się, że nie potrzebuje nic więcej, tylko szpaler samych Ritausmek. Jeśli już koniecznie chcesz, to posadziłabym jednak coś w tym typie, nie parkowe. Ładna i o słabszej sile wzrostu niż Ritausma (czyli mogłaby rosnąć przed nią, jako niższa partia) jest np. róża pomarszczona Kórnik - również powtarza kwitnienie, ma ładne, duże, białe kwiaty. Ja mam posadzoną obok Ritausmy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies