Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 16:59, 09 paź 2012

irena_milek napisał(a)
Aniu, podziwiam i czekam na nasadzenia, ależ będzie cudna rabata!

Oby, nasadzenia rozpoczęte i już się martwię, czy nie przesadziłam .
AniaDS 17:01, 09 paź 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Dodałam szałwię (chyba za dużo) i przywrotniki (jasnożółte) na obrzeże.

Ewentualnie chociaż jedną różę mogłabym podmienic na ciemną, coś przekopię znowu..

Ale czy to już nie za kolorowo?

Nieco jakby za kolorowo Może lepiej ten bodziszek jednak zamiast przywrotnika?....

ja bym raczej z kocimiętki zrezygnowała, a przywrotnik zostawiła, bo ładnie powtarza kolor trzmieliny i dodaje lekkości całej rabacie

Widziałam gdzieś na zdjęciu przywrotnika z kocimietką na obrzeżu i ładnie się to ze sobą połączyło .
A po za tym przywrotnik kwitnie chyba wcześniej niż kocimiętka, ta za to kwitnie dłużej i ma mój ulubiony kolor .
I ból, co tu zrobic .
agata_chrosc... 17:06, 09 paź 2012

Aniu, jak Ci się podoba to wsadz jedno i drugie. Trzy byliny do towarzystwa to nie jest jakoś przesadnie duzo moim zdaniem. Ma byc kolorowo i wesoło, przeciez to nie ma być ogród minimalistyczny tylko różany Jeszcze gaura moim zdaniem jest fajna bo takie malutkie, tańczące akcenty daje.
AniaDS 17:07, 09 paź 2012

Joaska napisał(a)
Aniu a ja tak z innej beczki zupełnie,
ponieważ dotrą te moje róże (boje się ich jak diabli) do piątku to co ja mam z nimi dalej robić
Kupiłam mikoryzę była tylko taka uniwersalna - wzięłam,
namoczę im korzenie na 24h,
podetnę (ale tylko po konsultacji z tobą )
wsadzę do donic iii...................
CO DALEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PRYSAKĆ ????????? NIE PRYSKAĆ??????????? dołować już, czy czekać , kopczykować, czy czekać ,
przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku, ale właśnie zaczęłam się zastanawiac co ja z nimi mam począć

Korzenie podcinamy tylko, jeżeli są bardzo długie i 'chude', jeżeli nie to nie ma takiej potrzeby. Ja w zasadzie tego nie robię, moczę i sadzę, bez cięcia.
Jeżeli róże mają byc w donicach, to można je już wsadzic, na razie mogą w nich pozostac, gdy nadejdą mocniejsze chłody najlepiej było by zadołowac całe donice i zrobic kopczyk tak, aby zakrył przynajmniej 1/3 pędów, ja zakrywam połowę dla pewności.
Nic nie pryskac, nie ma takiej potrzeby.

Jeżeli chodzi o okrywanie róż - kopce zaleca się robic, gdy są już na stałe przymrozki, często nawet zalecne jest kopcowanie dopiero przy temp. -5 st.C, ale wówczas trzeba paiętac, że ziemia będzie zmarznięta, więc albo trzeba to zrobic jednak wcześniej, albo odłożyc trochę ziemi na kopce do cieplejszego miejsca.
AniaDS 17:10, 09 paź 2012

gusiarz napisał(a)
Aniu i znów wpadł mi do głowy pomysł. Znalazłam cuuudowną rózyczkę, która spełniałaby wszystkie moje zachciewajki. Jest nią Giardina. Jest i bladoróżowa, i pachnca i piękna....I pytanie do Ciebie. Czy wyglądałoby to fajnie, gdybym przed te moje miskany posadziła właśnie tę różę i puściłabym ją po ziemi na podwyższonej rabacie przed miskantami?? Jedna czy dwie sztuki do zadarnienia tego obszaru?

Giardina to róża pnąca, pędy ma sztywne, nie pójdzie dołem, będzie szła do góry.
Zbyt pachnąca nie jest, zapach jest średni.
Jeżeli róza ma iśc po ziemi trzeba szukac okrywowych, The Fairy, Pink Swany, Tommelise, Knirps.

Ja jestem zakochana w bladawcach, więc byłabym za Marietheresie, nie mam tej róży (jeszcze), ale widziałam ją w nasadzeniach i wygląda pięknie, zadziwia mnie także obfitośc jej kwitnienia .
AniaDS 17:11, 09 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Aniu, mnie nie jest za kolorowo. Jakoś tak widzę Twój różany ogród i z przywrornikiem i z kocimiętką. U mnie zrobiłam po jednej stronie bukszpan + kocimiętka (ale ta pokrojowa) a po drugiej bukszpan + przywrotnik. Te rośliny mi pasują.

Tak lubię , ostatnio zbyt wiele kolorów na raz działa na mnie drażniąco, coraz częściej skłaniam się do pastelowych, stonowanych nasadzeń.
AniaDS 17:13, 09 paź 2012

mira napisał(a)
Aniu nie wiem czy pytałam gdzie i kiedy kupiłaś werbenę - super Ci urosła
Werbenę kupowałam w piątek
Mam znajomego, który ma szkółkę w Krakowie więc przywiózł mi bardzo ładne sadzonki, gdyby miały przyjśc wysyłkowo na pewno najpiękniejsza częśc była by ucięta.
AniaDS 17:14, 09 paź 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Aniu, jak Ci się podoba to wsadz jedno i drugie. Trzy byliny do towarzystwa to nie jest jakoś przesadnie duzo moim zdaniem. Ma byc kolorowo i wesoło, przeciez to nie ma być ogród minimalistyczny tylko różany Jeszcze gaura moim zdaniem jest fajna bo takie malutkie, tańczące akcenty daje.

Wsadzę i jak mi nie podejdzie, to wysadzę .
W zasadzie to już wsadziłam .
AniaDS 17:28, 09 paź 2012

No i co..
Tak myslałam, że jak przekopanie i ułożenie rabaty pójdzie mi szybko, tak juz nasadzenia to całkiem inna sprawa.
Niby nic takiego,... ale ile się narozważałam, ile naprzenosiłam i przekopałam tych biednych róż..

Stan obecny:

Na różowo - różowe róże, na biało Aspirin i Tchaikowsky, te białe niteczki to coś w stylu wiązówki błotnej, ale coś innego, wyleciała mi nazwa z głowy.
Na zielono zaznaczyłam posadzony przywrotnik, po drugiej stronie na rabacie za radą Magnolii posadziłam kocimiętkę, tą moją, zwykłą.
AniaDS 17:31, 09 paź 2012

Dalej:
kółka różowe i białe, to róże, które mam dosadzic, zaznaczyłam także przebieg kocimiętki (ciekawe kiedy się tak rozrośnie) i dodałam ciemne szałwie, czyli akcent.

Przesadziłam?