Elu, Ty wiesz co ja mogę czuć przy takiej suszy . Całe szczęście, że podlewanie niewile nas kosztuje, bo podlewamy wodą ze stawu, płacimy tylko za prąd do pompy, a to nie są wielkie wydatki. Przy naszym ogrodzie nie wyobrażam sobie opłat za wodę z wodociagu.
Elu trawka, o którą pytasz to Pennisetum alopecuroides "Hameln" (widoczna za nią "Autumn Magic") rzeczywiście w porównaniu z gatunkiem nie jest duża, w samym piachu chyba nie bedzie dobrze rosła, tak jak wszystkie piórkówki. U mnie mają zaprawione dołki gliniastą ziemią i kompostem, przy umiarkowanym podlewaniu jak widać dają radę.
Bardziej wytrzymałe na suszę są seslerie, tu na zdjęciu sesleria jesienna, ale mam też inne i też ładnie rosną
Z niskich traw mam jeszcze molinę caeruela "Variegata", z niej jestem bardzo zadowolona, bardzo szybko się rozrasta i ciągle ją dzielę, by mieć duży łan, rośnie pięknie w słońcu, ale też potrzebuje więcej wilgoci, by ładnie wyglądać
Oto ona
Na piachy zupełnie bezproblemowe są kostrzewy, ale to pewnie wiesz
Muszę ponownie zrobić zdjęcia.
Rabata 3 na niej kulka wykulkowana bez dwóch zdań nie powiem skromnie obok rh i za jednorocznymi dwa cisy małe też mam wystrugać z nich kule.Żurawkę Lime Marmolade podzieliłam mam 9 sadzonek,jest też hodowla runianki .Jednoroczne zasłaniają również hortensję Bobo,ale tu będzie przeniesiona Limelight z rabaty nr 1. Na trójce miały być trzmieliny na pniu sztuk dwie,ale się waham bo przemarzają i szukam alternatywy ...Może jakieś pomysły ?Będę wdzięczna Wiatry tu są więc nie da rady szlachetności jakiś
Z wielkim zainteresowaniem czytałam i oglądałam podchody kowalika do karmnika pełnego ziaren, twój sposób patrzenia i opisywania zasługuje na prawdę na szerszą popularyzację bardzo zręczne i trafione rymowanki, okraszone dobrym humorem
Dziś w podarunku rozdaję kobeę, przyjmij proszę
Aniu bardzo chętnie przyjmuję tym bardziej ze nie mam a Twoja jest piękna.Ja lubie obserwowac ptaki aparatem. Oczy by nie wypatrzyły wszystkiego co aparat zatrzyma. Oczywiście robię zdjecia seryjne a potem to już albo same zdjęcia pokazac albo coś do nich sklecic. Jakos wytrzymujecie te moje rymowanki to od czasu do czasu piszę.Pozdrawiam serdecznie.
Wysiał się Penstemon i tak młodziutki jeszcze zakwitł nie czekając na przyszły sezon.
I róża pnąca New Down ciągle kwitnie.
Tarczownicy zaszkodziła susza a Dzonek ma się dobrze.
Z wielkim zainteresowaniem czytałam i oglądałam podchody kowalika do karmnika pełnego ziaren, twój sposób patrzenia i opisywania zasługuje na prawdę na szerszą popularyzację bardzo zręczne i trafione rymowanki, okraszone dobrym humorem
Dziś w podarunku rozdaję kobeę, przyjmij proszę
dzisiejszy dzień dla ogrodu był wspaniały - klasyka jesieni
ale jeszcze coś chyba z innej pory roku
właśnie zakwitła mi szłwia meksykańska - dostałam w prezencie i jej nie znam podobno nie zimuje
więc wsadziłam do donicy i pięknie się rozrasta
a teraz spaer wkoło domu
najpierw przejście "ulicą jarzębinową" na której powstaje czarna rabata - na razie zbieram rosliny i myslę
i mam wreszcie zakończenie ulicy - powinien tam być jakiś postumencik albo figurka a ja wymyśliłam
... pompę
Kilka dni byłem w Wysowej. Ta pora roku jest piękna w górach, jest wielu turystów a mnie wypatrzyła przy pijalni wód mineralnych nasza ogrodowiskowa Justyna /Tyna / która ze znajomymi też tam dotarła...
Ja nie mam, nie wzięłam.Ładne robisz rabatki ale trawnik też był piękny, trochę go zostaw.
Trawnika jeszcze na ponad 4 godziny koszenia szybkim tempem i bez zbierania trawy do kosza....
A tak wyglądają owocki Lucifera Krokosmii.....
A teraz deszcz podlewa moje nasadzenia Tylko dlaczego ja to podlewałam zabijajac siew ciemnosciach z konewką...... Od kiedy mam kałużę to podlewam wodą z jeziorka... fajna odstana woda.....
Maju, na moim wygaszaczu pogodynce też zrobiła się jesień i odkręciłem już wszystkie grzejniki i na razie wieczorami palę w dzień nagrzewa mi się w szklarni ale to pewnie ostatni tydzień, bo słońce coraz niżej i słabo grzeje ale dziś ładnie mi się ugrzało.
Dziś ładny dzionek do focenia był i wykorzystałem go dobrze.
Kalina koralowa coraz ładniejsza.
leszczyna turecka
Jabłek w tym roku bardzo dużo.
Zimowity pod jabłąnką.
Grujecznik-pień
Datury porosły mają prawie 3 m aż kładą się na dachu altany, widać po liściach jak czwartkowy mrozek ją liznął.
Trzmielina
astry bujają
jeżówki też