Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogródek Niny 08:30, 17 cze 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Nigry są świetne i będzie bardzo pasować w tym miejscu, co do kłosówki to mam i powiem jak Iwk4, że jest ona bardzo ekspansywna co nie znaczy, że nie da się jej upilnować w ryzach, ja tam swoją tarmuszę non stop i rośnie tak jak ja chcę Podoba mi się w niej ta jasność na tle zieleni, mało jest takich białych roślinek. Pod wisienkę nie wiem, chyba raczej się nie nadaje, tam powinna być jakaś zwiewna, lekka trawa, przecież to takie romantyczne miejsce będzie
Zdecydowałaś już co na schodach będzie rosło, coś czytałam o karmniku mi się podoba ten zielony i fajnie by tam wyglądał

Tak to ma byc romantyczne miejsce i zasłonić ma widok na schody do nikąd. Tam teraz mam 3 hortensje każda z innej parafii. Musze je wysadzić do poczekalni. Stipa jest taka romantyczna i biale róże. Zobaczę co będzie. Jaki akcent do trawy?
Już nie mogę doczekać się rozwalki komoreczki. Wtedy będę pod tarasem robiła rabaty.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:28, 16 cze 2015

Do góry
Poczytałam o Penelopie i o rybaczkowych spodniach i kandydatkach do tap madl. Ja jestem pośrodku w tych kwestiach 168, czyli większych problemów zakupowych nie mam
Wracając do tematów ogrodowych cudne trawy masz, stipa bajeczna.
Ogródek Iwony 23:02, 16 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tegoroczna stipa, im dłużej siedzi w ziemi, tym jest większa. Tą sadziłam do gruntu ok. 10 maja. Piękna. I pomyśleć, że to było jedno źdźbło

niesamowita...moja Red Baron stoi w miejscu i ani rusz na boki.
Ogródek Iwony 22:14, 16 cze 2015

Do góry
Tegoroczna stipa, im dłużej siedzi w ziemi, tym jest większa. Tą sadziłam do gruntu ok. 10 maja. Piękna. I pomyśleć, że to było jedno źdźbło

A tą sadziłam niedawno. Dłużej była w doniczkach. Z tego samego chowu, a jaka różnica

Kosolkowa Pasja 19:34, 16 cze 2015

Do góry
Chopin i moja osobiście wyhodowana stipa - pięknie rośnie, coraz większa.

Jeżówa pokazała płateczki

Śmialek kwitnie

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:57, 16 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Madżen.. nie opuszczam u ciebie niczego, ale tak jak Konstancja.. obrazki, obrazki ,obrazki.. 20 stron zaległości .
Stipa, bukszpany i róże.. znak formowy Madżen.. czekam na Annę i Szekspira ..

Szekspir dla ciebie. Podparty ale boski, jestem w stanie za kwiaty i obfitość kwitnienia wybaczyc mu tę wiotkość

Gdyby nie ta wiotka kibić poelcałabym go Juzi
[
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:09, 16 cze 2015

Do góry
jona napisał(a)

Dobrze, że leję ten miód, bo krytyka oczywiście potrzebna, ale żeby po niej ruszyć dalej trzeba mieć siły
Babcia ma całkieiem przyjemny widok . Też mam babcię, która przez całe lata zajmowała sie ogrodem i wiem ile rzeczy z nią trzeba było uzgadniać. Teraz już się trochę mniej tym interesuje, bo ma prawie 90 lat, ale dalej potrafi wyrwać trawę z rabaty (ta trawa to Stipa) lub przyciąć hortensję, która zawiązuje kwiaty w poprzednim roku.

Mam ciocię 93 letnią, która dopiero w tym roku troszkę odpuściła i pozwala domownikom na jakieś zmiany w ogrodzie... ale i tak ma swoje grządki na których rośnie fasolka, marchew, pietruszka itp... w lutym gdy troszkę cieplej było już zaczynała przekopywać te grządki, bo w domu ją mierziło
podziwiam jej chęć do pracy w tym wieku i mam nadzieję, że ja też tak będę potrafiła

W miarę możliwości zastosowałabym się do rad Danusi...
Prawie - jak ogród 15:15, 16 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Bardzo ładna Ale jak ... to się sieje?

Ja wszystko inne
Ubiegłej wiosny takk się napaliłam na wysiewy, ze posiałam i kostrzewę i stipę. Siałam w lutym do pojemników na porapecie. Dopiero teraz tak wyrosla. Stipa zresztą też
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:11, 16 cze 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Joasiu lejesz miód na moje serce, ale wiesz krytyka Danusi też jest potrzebna, sprowadza człowieka na ziemię.
A uroda tak człowieka jak i ogrodu zawsze będzie kwestią gustu.
I to co jednym się podoba dla drugich jest kiczowate.
Ważne, żeby w swoim ogrodzie czuć się dobrze, a babcia uwielbia siadać na tej ławeczce

i patrzeć na rabatę, dużą część dnia tam właśnie spędza.

Dobrze, że leję ten miód, bo krytyka oczywiście potrzebna, ale żeby po niej ruszyć dalej trzeba mieć siły
Babcia ma całkieiem przyjemny widok . Też mam babcię, która przez całe lata zajmowała sie ogrodem i wiem ile rzeczy z nią trzeba było uzgadniać. Teraz już się trochę mniej tym interesuje, bo ma prawie 90 lat, ale dalej potrafi wyrwać trawę z rabaty (ta trawa to Stipa) lub przyciąć hortensję, która zawiązuje kwiaty w poprzednim roku.
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 11:15, 16 cze 2015

Do góry
MAD:
Ha, ha zwróciłam do ogrodniczego, kręcili nosem, bo niby zwrotów roślin nie przyjnują, ale jak im pokazałam metkę na doniczce z napisem "stipa" to powiedzieli, że szefowej muszą zapytać. Szefowa roślinki zobaczyła i nawet nie protestowała bo chyba się kapnęła, że mylnie nazwę podali. Dobrze że udało się zwrócić, bo carexów nie potrzebuję i w dodatku nie było wiadomo jaki to carex
Co ciekawe, te które zostały zakwalifikowane jako carex (zdjęcia zamieściłam wcześniej) okazały się stipą, ha, ha
Suma sumarum jestem szczęśliwą posiadaczką stipy. Udało się!
Ogródek Iwony 09:47, 16 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A tu młodziutkie nasadzenia:
Miskanty klaine fontanne, trawka od Małgosi, bodziszki, szałwia różowa (od Any - dziękuję ), stipa, jeżówki różowe i jeszcze coś od Małgosi (zapomniałam nazwę)

Iwonko, wszystko nadrobiłam. Pięknie masz. Firletką i ja się zachwyciłam, tej nie znałam. I buczki podziwiałam. Ale współczuję Ci codziennego podlewania.

Wieści mam co do trawki. No zwiodła mnie bardzo, w ubiegłym roku osiągnęła ok. 40 cm, więc poszła na przód rabaty, a teraz? Teraz dobija do 85 cm! Widzę, że i Ty ją dałaś na przód rabaty - czeka nas zatem przesadzanie.

Tu chyba odętkę też dałaś...
Zielonym do góry... :) 08:39, 16 cze 2015

Do góry
No i dopadło mnie...
Wczoraj kończyłam prace ogrodowe o godz.22 zmoczona do suchej nitki (ale założyłam skarpety i piętki od błotka ocalały).
Powstała moja pierwsza Ogrodowiskowa rabata wzorująca się na roztoczańskiej rabacie Zety no i stipa powędrowała do trytomów (ale tą rabatą muszę się poważnie zająć). Musze coś poprzesadzać. Czy Wy też tak macie że jak chcecie coś przesadzić to Wasz eM dostaje białej gorączki. Wiecznie słyszę zę sadzę rośliny nie po to aby je przesadzać co pięć minut. Ale będę miała okazję bo wyjeżdża na targi i będę mogła poprzesadzać. Zdjęcia dzić postaram się wrzucić.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:10, 15 cze 2015

Do góry
Madżen.. nie opuszczam u ciebie niczego, ale tak jak Konstancja.. obrazki, obrazki ,obrazki.. 20 stron zaległości .
Stipa, bukszpany i róże.. znak formowy Madżen.. czekam na Annę i Szekspira ..
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:52, 15 cze 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Bardzo mi się podobają te kosmosy w brązowych trawkach,super!
Moja stipa też taka bujna

Własnie kilka stip dzisiaj w roze przesadziłam .,
Kosmosy dopiero nabiorą mocy to beda ładne w tych trawkach. Ale polaczenie bardzo mi sie podoba, lepsze niz jezówki
Miejsko & sielsko 14:58, 15 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, to pełnik, ale nie o taki pomarańcz chodzi. To bardziej żółty jest.

Ewa, wprowadź pomarańczowe detale, dodatki nie tylko kwiaty.
Szukaj wszędzie czegoś wyjątkowego, obeliski pomarańczowe, rzeźba pomarańczowa.
Do pomarańczu będzie też pasowała Stipa.

Taki musi być

Och, Danusiu jesteś niesamowita,
Tylko ja nie wiem jaka to roślina na inspiracjach?
Też myślę o detalach,

pięknie, pięknie ... "utkane" jak dla mnie!
Zielonym do góry... :) 13:13, 15 cze 2015

Do góry
Gosia ja tą trawę miałam posadzoną - to miskant variegatus on rosnie za trytomami - będzie tłem z przodu dokupiłam stipy ale je posadze może jutro - stipa wydaje mi się trochę niska
Rododendronowy ogród II. 12:32, 15 cze 2015

Do góry
Anita1978 napisał(a)
I wszechobecna piękna stipa- sadzonki też popełnione przez gospodynię

a to tegoroczne sadzonki juz takie wielkie ?
Rododendronowy ogród II. 12:25, 15 cze 2015

Do góry
I wszechobecna piękna stipa- sadzonki też popełnione przez gospodynię
To tu... 10:08, 15 cze 2015

Do góry
Edit napisał(a)
Madziu, dziękuję za odpowiedz w sprawie stipy moja stipa okazała się carexem odpuszczam stipę z ogrodniczych, sama posieję bo już cierpliwości nie mam......
Pięknie jest u Ciebie, zachwycam się! W takim tempie to Ty za chwilkę cały ogród ogarniesz.... pozdrawiam
Ps. Mary Rose muszę nabyć....koniecznie!

To może poczekaj z zakupem aż znajdziesz kwitnącą. Tych kłosów nie da się pomylić z niczym innym... Tempo teraz muszę trochę zwolnić. Prace wznowię pewnie po powrocie z urlopu.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:35, 15 cze 2015

Do góry
Bardzo mi się podobają te kosmosy w brązowych trawkach,super!
Moja stipa też taka bujna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies