Przesadziłam te żurawki. Już dziura nie drażni
Za to drażni pustka, bo roślinki takie tycie, że ich nie widać po dosypaniu kory
Trawy się rozmazały na wietrze
Ziąb dzisiaj u nas...nawet Tośka nie chce biegać...brrr
1) nie mam pomysłu czym ją obsadzić,
2) strona południowa/południowy-zachód,
3) chciałabym na samym dole posadzić rośliny, które zakryją palisadę, jakieś fajne zwisające, ale irgi nie lubię, więc może jakieś trawy dałyby radę lub coś innego ?
4) nie wiem też co mogłoby tutaj stanowić wyższe piętro, żeby ciekawie się to prezentowało zarówno z góry, jak i z poziomu trawnika ?
Megi witaj..podoba mi się Twój ogródek tak na szybko, może tą rabatę obsadź właśnie rozchodnikiem okazałaym i trawami np. turzycami, zasłonią palisadę. Obok masz hosty więc też z nimi grać będą.
No i sekundo, przy zejściu z tarasu powstała rabata, na której już wcześniej zasadziliśmy buk. Dopełniliśmy ją wczoraj bukszpanami, żurawkami i resztką trawy, która mi została, ale nadal łyso o brakuje mi tutaj wypełnienia w środku rabaty.
Może mądrym głowom, coś przyjdzie na myśl ?
A nie myślałaś, żeby te trzy kule bukszpanowe dać własnie na ten środek, bliżej buka (tak nieregulanie raczej), a w ich miejsce coś innego?
Byłaby ta rabata taka troszkę mniej symetryczna, ale kule podkresliłyby urodę buka.
I dodałabym - koniecznie - trawek do tej rabaty. Do kulek bukszanowych pięknie pasuje hakone All gold albo Aureola, może też być Carex elata Aureola.
Zastrzegam - jestem tu znana z tego, że na projektowaniu się nie znam
A pod limki żeby przykryć łodyżki i żeby było cały rok zielono, można dać żurawki.
Pocieszyłaś mnie Jolu informacją o podziale żurawek w październiku w takim razie dzielę swoje
Pinky Winky śliczna, niech pięknie rośnie i cieszy Twoje oczy
Ja swoją działeczkę traktuję teraz trochę jak przygodę - lubię eksperymentować Teoria wiadomo zawsze jest teorią, praktyka innych też jest rzeczą cenna, ale jak się wypróbuje u siebie ...
Evchen, specjalnie dla Ciebie.....zielona nadzieja
Byłam u Ciebie, widziałam, że pracujecie nad odbrzeżem, będzie trawnik...!!!
...choć zdawało mi się, że mieliście już siać....?
Trawnik brata siany końcówką sierpnia...
...a tu już po dwóch koszeniach
zdjęcia robione o różnych porach dnia...stąd taka różnica w kolorach...
Na rabacie BB czyli brata i bratowej pojawił się już żwir...roślinki zginęły wprost...więcej pokażę wieczorem bo muszę zdjęcia wgrać...
Boguś - już lecę zobaczyć u Ciebie.. Ty miałeś też chyba tuje kolumnowe?.. ile urosły tego roku? Madżenka.. myślałam, ze już nerw Ci puścil i nie zajrzysz...Zobacz proszę na pytania pod projektem Gosiaka... Tessi - świnie w kosmosie powaliły mnie na kolana
Ja naprawdę mam nadzieję, że ten sumak czy cokolwiek tam jest zapuści korzenie... i założy rodzinę wielopokoleniową Dianko wróciłaś po dłuższej przerwie... Witaj znowu
Witaj moje kolumnowe urosły ok. 30 cm. ale znacznie się pogrubiły po ubiegłorocznym przycięciu, w tym roku na początku września wyrównałem ok. 15 cm.jeszcze są prześwity ale w przyszłym roku ich nie będzie. pozdrawki
Hej Małgosiu!
Kupiłam 10 szt bukszpaników dla Mamy, po 1,5 zł/szt. Były też ok 2x większe, po 3 zł.
To pod Łaskiem, m. Łopatki Tam gdzie róże, ale gościa od róż już 2gi raz nie mogłam zastać... może tym razem się uda?
Żurawki obsypałabym porządnie korą, a potem może jeszcze gałązkami świerkowymi? Będzie ładniej niż włókniną białą... a różaneczniki owinąć właśnie włókniną możesz...
Po cisy miałam jechać raz obejrzeć, a jak wykopią te zaznaczone-wybrane miała mi je podwieźć Anita większym autem. Ale chyba wolę raz a dobrze, zresztą nie spieszy mi się z kupowaniem... nie wiem czy tego nie odłożę do wiosny... nie mam siły na tę wielką rabatę - bo najpierw wykopać musielibyśmy te krzaki... może je chcesz? Miałabyś gdzie sadzić
Też widziałam te funkiowo-żurawkowe połączenie u Danusi, bardzo ładne!
Dzisiaj jadę po trawki. Jak coś chcesz, mów śmiało. Tam mieli dobre ceny, to pod Rzgowem. Piórkówki po 5 zł, miskantów mało było, ale byłam tam w lipcu chyba, może coś doszło?
Napisz co chcesz, to dam znać czy łądne i po ile.