Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warmińskie dylematy

Warmińskie dylematy

Joaska 12:08, 19 wrz 2012

Skoro to najsłoneczniejsze miejsce to może jakaś róża rabatowa? albo rozchodnik okazały ?
Tess 12:22, 19 wrz 2012

Megi napisał(a)

No i sekundo, przy zejściu z tarasu powstała rabata, na której już wcześniej zasadziliśmy buk. Dopełniliśmy ją wczoraj bukszpanami, żurawkami i resztką trawy, która mi została, ale nadal łyso o brakuje mi tutaj wypełnienia w środku rabaty.

Może mądrym głowom, coś przyjdzie na myśl ?

A nie myślałaś, żeby te trzy kule bukszpanowe dać własnie na ten środek, bliżej buka (tak nieregulanie raczej), a w ich miejsce coś innego?
Byłaby ta rabata taka troszkę mniej symetryczna, ale kule podkresliłyby urodę buka.

I dodałabym - koniecznie - trawek do tej rabaty. Do kulek bukszanowych pięknie pasuje hakone All gold albo Aureola, może też być Carex elata Aureola.

Zastrzegam - jestem tu znana z tego, że na projektowaniu się nie znam

A pod limki żeby przykryć łodyżki i żeby było cały rok zielono, można dać żurawki.

abiko 12:39, 19 wrz 2012

Megi napisał(a)

1) nie mam pomysłu czym ją obsadzić,
2) strona południowa/południowy-zachód,
3) chciałabym na samym dole posadzić rośliny, które zakryją palisadę, jakieś fajne zwisające, ale irgi nie lubię, więc może jakieś trawy dałyby radę lub coś innego ?
4) nie wiem też co mogłoby tutaj stanowić wyższe piętro, żeby ciekawie się to prezentowało zarówno z góry, jak i z poziomu trawnika ?

Megi witaj..podoba mi się Twój ogródek tak na szybko, może tą rabatę obsadź właśnie rozchodnikiem okazałaym i trawami np. turzycami, zasłonią palisadę. Obok masz hosty więc też z nimi grać będą.
Moniika 18:35, 19 wrz 2012

Megi napisał(a)
tutaj jeszcze jeden widok, na rabatę hortensjową, docelowo będzie ich tutaj rosnąć 11, brakuje jeszcze 3 sztuk, czekam na umówioną dostawę ale zastanawiam się, czy ciągnąć bukszpanowy mini żywopłocik widoczny w rogu zdjęcia, czy wprowadzić nowe rośliny, żeby zakryć doły horti, bukszpan też to w końcu zrobi, tylko ten czas ?

Hej! Fajna ta rabata hortensjowa ja pociągnełabym bukszpan do końca, trochę trzeba na efekt poczekać ale za to potem jest pięknie!!!
Megi 19:42, 19 wrz 2012

Joasko, Abiko dziękuję serdecznie za wizytę, rozchodników okazałych mam pod dostatkiem, bo to jedne z ulubionych roślin mojej mamy, więc dostałabym w prezencie ile chcę w sumie to jakieś wyjście, lubię jak kwitną, tylko co do nich, żeby utrzymać efekt pełnej rabaty przez cały rok, trawy to chyba trochę za mało, muszę poprzeglądać jakieś kompozycje z rozchodnikami ?

Tess świetna myśl, zwłaszcza że dzisiaj dostałam bukszpany w prezencie jedną małą kulkę od mamy i spory krzaczor od sąsiadów, którzy stwierdzili, że im ten bukszpan tylko zawadza ale hakone u mnie nie ma nigdzie, jest nie do kupienia, więc muszę szukać innych rozwiązań, dzisiaj byłam z Monteverde w dwóch szkółkach i z carexów była jedna doniczka, którą oczywiście capnęłam

Moniko Ty u mnie, a ja przed chwilką szukałam Ciebie w Twoim wątku, co za telepatia też się zdecydowałam na bukszpany i przywiozłam trochę małych sadzonek od mamy, która jest mistrzynią w rozmnażaniu roślin

A poniżej kilka fotek z dzisiejszych zakupów, w szkółkach nie fotografowałyśmy, bo przez cały czas padało, mamy tylko zbiorowisko w samochodzie, a jutro już pokażę rośliny na swoich miejscach w ogrodzie

I na koniec, Ania robi zdjęcia roślinom pod swoim domem, a ja Ani
oczywiście od Ani nie wyszłam z gołymi rękami i zostałam czymś cudnym obdarowana, ale zdjęcie i opis jutro, jak już zabiorę się za wsadzanie

monteverde 20:33, 19 wrz 2012

dzięki Megi
Megi 20:55, 19 wrz 2012

monteverde napisał(a)
dzięki Megi

Nie ma za co, szkoda że nie mamy zdjęć, jak te worki targałyśmy po ulicy to byłby widok, dwie "wariatki" w akcji

A przy okazji naszej dzisiejszej rozmowy o wrzosach, póki pamiętam, to myślałam o stworzeniu takiego małego wrzosowiska w swoim ogrodzie, mam dobre miejsce, a miałoby to wyglądać podobnie, jak poniżej w Pisarzowicach

Megi 21:35, 19 wrz 2012

A tutaj zdjęcie mojej przestrzeni, pod tymi iglastymi chce usypać łagodny kopczyk i obsadzić wrzosami i wrzoścami, nie wiem czy do nich dosadzić coś jeszcze, bo na razie nie mam pomysłu i chyba chcę poczekać, żeby zobaczyć jak to wyjdzie oczywiście w miarę potrzeby iglaki zostaną podkrzesane.

widoczna na zdjęciu czeresienka jest to wycięcia, więc nic więcej tam na razie nie ma.

tutaj jeszcze wcześniejsze zdjęcie na koniec rabaty,

monteverde 21:38, 19 wrz 2012

ale nie jednego koloru te wrzosy i wrzośce raczej jasne lub żółte
Megi 21:56, 19 wrz 2012

Ale sama wiesz Aniu, że wrzośców u nas niet , no może poza tymi zielonymi, które dzisiaj widziałyśmy, ale jest płomyk nadziei, moja mama bardzo się nastawiła w sobotę jechać do Pęchcina, więc może u nich będą w sprzedaży ? jutro zadzwonię i zapytam, bo zależy mi bardzo, tylko towaru brak

No ale myślmy na razie nad rabatą z bukszpanami i donicą przy tarasie, to moje priorytety do soboty