czyli macierzanka przetrwa w nich zimę? a o środek pytałam, bo co dasz w środku tej rabaty podwyższanej? wokół są żurawki i hosty, ale jeszcze widzę wolne miejsce, o to mi chodzi te żurawki są na słońcu? wytrzymają? i jaka odmiana tych cisów? ale pytań
Myślałam, żeby je posadzić przy takich wieżyczkach,które kupiłam i porozstawiać między roślinami w zielonym gąszczu, będą rosły?
Ze swojej strony obiecuję im codziennie ciepłe słowo i dobre jedzonko
Evchen, gdzie kupiłaś te piękne obeliski?
dużo czytania, co mnie nie dziwi, ale chwalę obeliski!
Dziękuję Irenko Co prawda nie mojej produkcji, ale własnoręcznie wyszukane
O Ania i Ty u mnie! No, czyli pierwsze zestawienia zatwierdzone
No to teraz niespodzianka - dla wszystkich, ale szczególnie dla mnie samej Czyli zdjęcia PP - Przed_Po Sama nie wierzę
Przed
Po
Szczyt elegancji to może nie jest Aksamitki do szczególnie reprezentacyjnych nie należą Ale to tylko "na razie" w przyszłym roku chciałabym mieć tutaj różę okrywową ALBA MEIDILAND. Niech się ściele i okrywa ..
I niech ktoś powie, że Ogrodowisko nie ma wkładu w porządek tego świata, .. no powiedzmy - w porządek jego Zielonej części
Evchen czytałam dziś trochę o Twoich dylematach. Czy ta kostka na obrzeżach, to już na stałe? Nie wiem, jak dużą masz działkę, bo wszystkiego nie doczytałam, ale jeśli pozwolisz, to mam pewne subiektywne spostrzeżenia, z którymi zrobisz, co zechcesz
Mam nadzieję, że nie przyjmiesz tego jako krytykę
Otóż linia rabaty nie jest zbyt ładna, ja bym ją nieco złagodziła, ale musiałabym znać długość całego odcinka tej strony działki, żeby zrobić to w skali. Potem można rysunek przenieść za przy użyciu miarki, palików i sznurka, a następnie położyć węża ogrodowego, przelecieć piaskiem z konewki wzdłuż obrzeża, żeby sprawdzić czy się podoba linia. Taka zabawa, a efekt może być ciekawy.
Co tam jest na końcu, bo na zdjęciu nie widać? Jakaś piaskownica? Ja bym rabatę zakończyła przy drugim (tym wewn. rogu tego czegoś). Poza tym, zrobiłabym tę rabatę nieco szerszą w niektórych fragmentach, bo za dużo tam nie posadzisz.
A najchętniej zobaczyłabym projekt zagospodarowania terenu z projektu budowlanego i jakieś zdjęcie zrobione z góry, to da mi obraz całości.
Myślałam, żeby je posadzić przy takich wieżyczkach,które kupiłam i porozstawiać między roślinami w zielonym gąszczu, będą rosły?
Evchen, gdzie kupiłaś te piękne obeliski?
dużo czytania, co mnie nie dziwi, ale chwalę obeliski!
Witam, Ula odkopała, Monia dziś coś dopisała i dzieki temu wiem, zetakie cuda długokwitnące ma nie tylko Ania Monte. Pozytywnie zazdroszczę
Ewelinko moja magnolia ma juz 15 lat i gdybym jej co roku nie przycinała pewnie by była większa od domu, ma zaciszne miejsce ale zasłania całe okno więc musze ja trzymać w ryzach a kwitnie nawet w grudniu jak temperatura pozwala
Ev, mówiłam już, że Cię uwielbiam? za Twoje słowa, pochwały. radośc, którą mi dajesz tym, ze zaglądasz z dobrym słowem..... a kot...plątał się cały ranek ! gdzie ja - tam on taki trochę pies....
Mam na roślinach wszystkie uschnięte kwiatostany z nasionami, kto chce nasiona?
Po wysianiu zakwitną pewnie dopiero późnym latem, ale zawsze to coś. U mnie w tamtym roku same się wysiały przy bramie i kwitły latem.
Witam Pani Danusiu!
Czy ma Pani w tym roku nasionka werbeny patagońskiej do rozdania? Będę na spotkaniu u Kapiasów we wrześniu. Jeśli będzie taka możliwość, to będę bardzo wdzięczna, bo nigdzie tego nie mogę dostać, a chciałabym trochę urozmaicić moje rozczochrane rabaty trawiaste
W głosowaniu : 2:0 i dwa Brutusy przeciwko mnie...
Widzę Cię, Ewka...nie chowaj się. Oj! Dam Ci popalić u Kapiasów...
Kto jeszcze weźmie udział w referendum, bo murarzom zaprawa zastygnie.
Oj.. to Cię zmartwię... Ja nie palę
Ja też nie palę, kochana! Dam Ci popalić - niepaląc!
....to wyższa szkoła jazdy, jak projektowanie nie przymierzając...
tylko rozpalanie ogniska mi to przypomina.... nananananaaa
Rozpalimy mały ogień,
A w tym ogniu będziesz piekł
Naszą przyjaźń, która łączy,
Która da Ci to, co chcesz...
fajne to były czasy... projektować nie trzeba było.... tylko knieje, jak okiem sięgnąć i szuwary, szuwary,...
W głosowaniu : 2:0 i dwa Brutusy przeciwko mnie...
Widzę Cię, Ewka...nie chowaj się. Oj! Dam Ci popalić u Kapiasów...
Kto jeszcze weźmie udział w referendum, bo murarzom zaprawa zastygnie.
Oj.. to Cię zmartwię... Ja nie palę
Ja też nie palę, kochana! Dam Ci popalić - niepaląc!
Witam wieczorkiem po pracowitym dniu w ogrodzie. Musiałam trochę ogarnąć go po długiej nieobecności. Z przyjemnością spędziłam w nim dziś kilka godzin. Tęskniłam już za tym.
Wklejam parę aktualnych zdjęć.
I zakątek romantyczny z hortensjami 'Anabel' oraz trawami i lawendą.
A zdradź proszę co jest na pierwszym planie tego zdjęcia? Czy to trawa?
Marzenko, sprawdziłam, to jest turzyca Morrowa 'Silver Sceptre'.
miesiąc sierpień należy do moich ulubionych, światło tak ciekawie ukazuje nasz ogród, wszystko bardziej podkreślone, takie trochę mgliste, tajemnicze....
obrazy sierpniowe
i na ostatniej focie, pluskawica, dyskusja na jej temat była u Madżenki
Agnieszko, masz piękne okazy pomidorów. Wszystko pięknie u Ciebie się rozrosło. Piesek trochę szaleje, ale to jeszcze mała psinka, cierpliwosci
Pozdrawiam
Dzięki Andziulko że zajrzałaś i za miłe słowaWiem, że to jeszcze mała psinka.... najgorsze, że na ogrodzie ciągle mi znika z oczu, a wolę jej pilnować, bo ciągle coś zjada. Przed wczoraj zajęłam się zbieraniem ogórków, a ona w tym czasie zajęła się osą.... która niestety ją użądliła. Trochę się na początku przestraszyłam, bo nie wiedziałam gdzie....ale za chwilę zaczęła puchnąć łapka.Dobrze, że nie gdzieś w pyszczek. Zuźka to prawdziwy łobuziak.... ale bardzo kochany
Niesamowicie sympatyczna psinka Na osy niestety trzeba uważać, mój psiak mimo podeszłego wieku wciąż próbuje je łapać w zęby.