Odpisałam wszystkim to teraz nowinki z mojego ogrodu. Z nudów przez padający deszcz postanowiłam spróbowac jak ptaki zareagują na nowe karmniki które w tym roku kupiłam. No i powiesiłam jeden. Stałam w oknie z aparatem i obserwowałm. Jakiś czas była pełna ignorancja i udawanie że nic nie zauważyły.
Po około godzinnym czekaniu przyleciała do niego pierwsza sikorka- szarytka lub czarnogłówka ( nie rozróżniam). Popatrzyła na niego i widac że światowo obyta ( karmnik jest holenderski) bo od razu dobrała się do jedzenia.
Kurcze tyle do zrobienia w ogrodzie przed nadciągającym zimnem a ja się przeziębiłam i na nic nie mam siły. Od paru dni leczę się domowymi sposobami i ciągle nie przechodzi...A plany pracy były...jak jesień będzie łaskawa to może się uda
Póki co doradźcie mi czy pasowałyby orliki przed hortensjami za żywopłocikiem z bukszpana. Pomiedzy orlikami chciałam posadzić tulipany.
O to miejsce chodzi
I Żórawki.
Rosną w cieniu, pod płotem i niestety tylko jeden rodzaj się mocniej rozwinął (żółte).
Ale niczym ich nie dokarmiałam, posadziłam tylko kilka na próbę i zobaczymy jak poradzą sobie przez zimę.
Wiosną planuję zakupić większą ilość tych roślinek
Mam podobny problem sąsiedzki Domyślam się, że chodzi o zasłonięcie tych okien na piętrze. Co planujesz? Jakies wysokie drzewo? czy dwa? Ambrowiec już na 100%?
Ja też myślałam o wiśniach. Trzech w kostkach z bukszpanu w trawniku poza rabatą. Tak myślałam 2 m pień + 3 m korona jak urośnie, może dadzą radę?
Ambrowiec jeszcze nie zdecydowany, trochę boję się jego rozmiaru w przyszłości
Wiśnie obawiam się że nie starczą, ja kupiłam z pniem 2.5 ale korona dorasta do 3m ale ponoć nie za szybko Więc ogólnie mam dylemat i szukam cały czas chociaż wygląda cudnie i już na wiosnę planuję budżet na następne Też myślę o kostkach z bukszpanu Chociaż na razie podsadziłam żurawkami i wsadziłam krokusy i hiacynty
Przekwitłe i nieoberwane kwiatostany w tej chwili wyglądaja tak jak Twoje jeśli kwitły cześciowo z powodu przemrożenia albo tak jak na moich zdjęciach jeśli kwitły całe kwiatostany. Mają już zawiązane nasiona.
na tym zdjęciu widac dobrze
Te zawiązki nasion powinny byc usunięte tak jak zaznaczyłam czerwonym kolorem.
Mam podobny problem sąsiedzki Domyślam się, że chodzi o zasłonięcie tych okien na piętrze. Co planujesz? Jakies wysokie drzewo? czy dwa? Ambrowiec już na 100%?
Ja też myślałam o wiśniach. Trzech w kostkach z bukszpanu w trawniku poza rabatą. Tak myślałam 2 m pień + 3 m korona jak urośnie, może dadzą radę?
Teraz zdjęcia dla 11 stokrotki. tak wygladają w tej chwili rh. Na każdej gałązce mają pąki. Na razie dośc trudno rozpoznac z których będą kwiaty a z których liście ale po zimie będzie to bardziej wyraźne. Tych pąków nie obrywamy.One są już na drugi rok.
Ana spóźnione ale serdeczne życzenia składam.
Dawno nie byłam i zajrzałam, a dziś sobie o Tobie pomyślałam oglądając nową Werandę. To wszystko przez ten cudny taras podobny nieco do Twojego.