Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:21, 26 wrz 2020

Do góry
Zrobiłam fotki moich klonów są na moim wątku nie śmiałam zanurzać twojego wątku Danusiu. Można porównać wstawiając tego liścia u mnie.
No nie wiem niech ktoś inny rozstrzygnie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:58, 26 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Listek jest taki

Jest to piękny klon mam 2 szt. Jak za złotówkę to wielkie szczęście bo ja kupowałam 1 m po 90 zł. Dwa sezony siedziały w ziemi i ani drgnęły w tym roku ruszył jeden z przyrostem ok 1 m. Drugi drgną 10 cm.
Przez cały sezon ma ładne liście ogonki czerwone liście jasna ostra zieleń. Na młodych pędach kora jest bordowa. Jesienią przepiękny kolor. Moje jeszcze zielone

Jeszcze podobny jest "Red Sander" - u mnie już zmienia kolor.
Jeden i drugi polecam kupić.
Sprawdzę jutro u mnie liście czy to Brendy.

Pozdrawiam
Za drzwiami do ogrodu... 00:26, 26 wrz 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Basiu na str.459 odpowiadałam Ci na podobne pytanie Zajrzyj
Przy pergoli są dwie róże ND. Sadzone wiosną 2018. Nic szczególnego nie robię, nawożę tak jak inne róże. Na zimę kopczyk z podłoża popieczarkowego lub obornika a w sezonie różnie, dwa razy nawóz do róż, czasami dostaną też w międzyczasie gnojówkę z pokrzyw, czy florowit. To kolosy z natury

To kolosy z natury, ale u ciebie zdrowe te kolosy. U mnie w tym roku grasuje plamistość na palcach jednej ręki można policzyć które bez plamistosci. Nawet z atestem.

Przycinam platana aby się zagęścił bo szybko rośnie i ma luźna koronę.
A kiedy sądzisz te wrześniowe lilie może ja też w przyszłym roku posadzila we wrześniu też potrzebny zapach
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:15, 26 wrz 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ja tylko raz w tym roku pryskałam na grzyba, to i róże w kiepskim stanie, też tylko kilka mam na prawdę zdrowych róż.

Pozwoliłam pnączom wspinać się po świerkach. Na pierwszym zdjęciu ukryty pień pod bluszczem i trzmieliną.

Ogrodeczek na stoliku piękne. Ty wszystko potrafisz przyozdobić tak złota rączka.

Dorotka na pierwszej focie widzę trzmieline pnaca z bluszczem dobrze widzę? Mam kilka trzmielin, ale skracam bo szybko rosną. Tak sobie teraz myślę może też przy którejś sośnie posadzić. Ona lubi półcień.

Dorotka powiedz mi jeszcze. Zaglądałam dzisiaj do moich lilii czy ty na zimę usuwasz to zielone (górkę) czy dopiero wiosną. Czy ja mogłabym co niektóre w inne miejsce posadzic teraz.

Zazdroszczę ci tych pomysłów, ale to dobrze lepiej coś robić niż się zamartwiać.

Popatrz ile znowu tych zachorowań w Wawie był jako taki spokój a dzisiaj łubu dubu i po spokoju.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Ptasi gaj 23:41, 25 wrz 2020

Do góry
A dziękuję pierwsza fota to druga część ogrodu granicą świerku serbskie. Druga fota to część przy domu.

Dorotka nie jest tak źle. Są liście ale nie jest to tragedia lubię grabić. Raz w tygodniu eM kosiarka traktorkiem przejedzie ja podgrabiam 10 kin i gotowe. Ja grabie w czwartki najgorsze to odkurzanie skalniaka.
Liści jest sporo. Dzisiaj wiatr to rozsiewa równo.
Ptasi gaj 21:58, 25 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Piękny widok z trawnika, zachowana piętrowość roślin, można się gapić w tę stronę bez końca.
W ubiegłym roku chciało mi się kupić brzozy, ale jak sobie przypomniałam ile Ty masz tych liści i jak długo one opadają to dobrze, że mi się odechciało. Mam przed domem dwa rzędy brzozowego lasku i widok piękny przez cały rok.
Ptasi gaj 21:18, 25 wrz 2020

Do góry
Wydmuchalam skalniak pod brzozami wydmuchane, zagrabione i zebrane. Mam juz3 wory liści.
Fajnie to wygląda nawet w realu, ale wystarczy, że desz przyjdzie i bryndza.

Jutro jak pogoda pozwoli będę robiła przycinki irysów niebieskich i żółtych, lawenda do przycięcia i przesadzenia. Jakieś tam koszenie mam.
Deszcze nie padał.

Mam i ja rozchodniki nędzny bo mężny ale jest. Cholerniki 3 lata tam rośnie i taka nędza i to jest bardzo ładny rozchodnik. Na focie z miskantem Rosi

Już oczyszczony

Foteczki piękne
Do raju daleko - u Ewy 20:45, 25 wrz 2020

Do góry

Chodzi mi o tą hortensje na tej focie w lewym rogu na tle drabinki to wanilla... ona jest na pniu? Czy tam rośnie jeden krzak czy więcej bo bardzo ladna gęsta.
Do raju daleko - u Ewy 17:12, 25 wrz 2020

Do góry

Pięknie wszystko wygląda. Hirtensja najwyzsza jaka bujną to wanilla? Długo już u ciebie jak ja przycinssz że taka sztywna.
Jeszcze obwódka z niecierpkow mi się podoba to wysiane przez ciebie czy kupione. Chodzą za mną niecierpki tylko nie wiem od czego zacząć i kiedy.
Hortensja Princes.... Piękna jaki piękny układ kwiaty.

Pozdrawiam

Hortensje na pniu masz na myśli pewnie Vanilla Fraise, ale mam też na pniu Magical Moonlight i Limelight. Gałązki przywiązuję do palika, dlatego tak sztywno stoją i nie łamią się dzięki temu.

Obwódkę mam z begonii. Kupuje co roku wiosną gotowe sadzonki.
Do raju daleko - u Ewy 14:20, 25 wrz 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)

[img size=640x427
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/211/2116843/original.JPG[/img]

Pięknie wszystko wygląda. Hirtensja najwyzsza jaka bujną to wanilla? Długo już u ciebie jak ja przycinssz że taka sztywna.
Jeszcze obwódka z niecierpkow mi się podoba to wysiane przez ciebie czy kupione. Chodzą za mną niecierpki tylko nie wiem od czego zacząć i kiedy.
Hortensja Princes.... Piękna jaki piękny układ kwiaty.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 14:09, 25 wrz 2020

Do góry
To wczoraj i nic deszczu nie było. Dzisiaj ładna pogoda taka lubię.

Mirkowy ogród (początki) 13:44, 25 wrz 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
A po co ci zabawa w sianie .Ja nigdy nie wysiewałam ale trafiam w ogrodzie na siewki. Elu co do zdjęć to się zobaczy. Jutro coś
cyknę jak znajdę chwilkę.

Po co - bo będę miała nasiona z tej "nędzy" i się pytam.
Nieraz dzieci wychodzą ładniejsze i urodziwsze niż ich rodzona

Rozchodnik czyli moja "nędza" na forach w necie wygląda ładnie.
Ptasi gaj 13:39, 25 wrz 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Ja też mam tego rozchodnika kupowanego w zeszłym roku a Albamarze, i też coś cienko z nim. Te zielone są o wiele efektowniejsze a ten jakby miał cos z liśćmi.

Ja nie moge narzekac na szkółkę zawsze przychodzą ładne sadzonki. Te zamówiłam wczesna wiosną i przyszły od razu pod koniec kwietnia a to za wcześnie dla rozchodniki w. Już się wycwanilam nie można zamawiać roślin wcześnie bo przychodzą nędze w doniczkach.
Ale ten mój rozchodnik 3 sezon i taka bida widocznie albo taka jego uroda, że tak powoli dochodzi do pięknego krzaka albo w złym miejscu posądzony. Przesadzę do ziemi kompostowej może ruszy z kopyta.
W ogóle jest bardzo ładny.
Mirkowy ogród (początki) 13:11, 25 wrz 2020

Do góry
Ja też nie mam pamięci do nazw roślin. Znam podstawowe resztę muszę zaglądać do sciagawek. Chociaż trafiłam na zgadywankę z jakiego drzewa to liście to na 10 pytań jednego nie znałam.
Mirka w przyszłym roku musisz robić więcej fotek.
A czy rozchodniki można wysiewać - pewnie głupie pytanie ale nie wiem
A po co ci zabawa w sianie .Ja nigdy nie wysiewałam ale trafiam w ogrodzie na siewki. Elu co do zdjęć to się zobaczy. Jutro coś
cyknę jak znajdę chwilkę.
Ptasi gaj 08:33, 25 wrz 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Ten typ rozchodnika tak chyba ma u mnie tez taki rachityczny.

Tam gdzie kupowalam na stronie Albamaru jest kilka fotek to rośnie pięknie.i dlatego sie skusiłam. Przesadze na wiosnę i zobaczę może to nie miejsce dla niego. "Oriental Dancer" Sedum - zobacz jaki ładny.
Ptasi gaj 08:30, 25 wrz 2020

Do góry
Ja wszystkie liście oprócz dębowych bo są za twarde i mają mączniaka wrzucam do kompostu na przemian z trawa.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:57, 24 wrz 2020

Do góry

Też jestem po porządkach oczkowych. A ty masz fajne te wodery do pach prawie. Muszę sobie kupić takie. Moje do pupy i co chwilę mi się wody nalewa.

O teraz widać pięknie taka dzikość jakby bobry tam swoje żeremia zrobiły.
Sama bym chciała mieć takiego konara. Te kamienie po prawej stronie i dołu też ładny pomysł.

Moje ryby między palcami przepływają tak się cieszą że mają towarzystwo.

Mam nadzieję, że nasze karpie tak się oswoją
Do mojego różu już przypływają
Wodery mam męskie z rozmiarem buta 44, a ja mam 37...ha,ha,ha
dlatego są takie długie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:37, 24 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Szklarnię uwielbiam w końcu mamy własne pomidorki
Super się złożyło, Yolka odwiedziła Karolę i mogły do mnie zaglądnąć,
zgadałyśmy się w dobrym momencie

Dzisiaj wykorzystałam słoneczko

Mam nadzieję, że za bardzo ryb nie zestresowałam, ale filtr już ciągnie więc czas na porządki przedzimowe

Też jestem po porządkach oczkowych. A ty masz fajne te wodery do pach prawie. Muszę sobie kupić takie. Moje do pupy i co chwilę mi się wody nalewa.

O teraz widać pięknie taka dzikość jakby bobry tam swoje żeremia zrobiły.
Sama bym chciała mieć takiego konara. Te kamienie po prawej stronie i dołu też ładny pomysł.

Moje ryby między palcami przepływają tak się cieszą że mają towarzystwo.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:18, 24 wrz 2020

Do góry
A już myślałam, że to jakaś inna trawa
Wydmuchrzyca piaskowa ładna jest, ale cholernie ekspansywna czytałam, donica plastikowa nie jest dla niej przeszkodą.
Jeszcze jest wydmuchrzyca Magellana może kupię chociaż jeden krzak.
Mirkowy ogród (początki) 23:09, 24 wrz 2020

Do góry
Ja też nie mam pamięci do nazw roślin. Znam podstawowe resztę muszę zaglądać do sciagawek. Chociaż trafiłam na zgadywankę z jakiego drzewa to liście to na 10 pytań jednego nie znałam.
Mirka w przyszłym roku musisz robić więcej fotek.
A czy rozchodniki można wysiewać - pewnie głupie pytanie ale nie wiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies