Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek Iwony 21:44, 04 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)

ja tu widzę inne obsadzenia np.tak:
http://majawogrodzie.tvn.pl/66,Cztery-pory-roku-w-geometrycznym-ogrodzie,odcinek.html
zobacz u Danusi..bo fontanna(Twoja)urocza i taka nowoczesna w swoim wyrazie

Ewuniu, dziękuję za sugestię. Obejrzałąm jeszcze raz odcinek Maji, ładnie pokazany jest początek Danusiowego ogrodu. Jestem na etapie czytania pierwszego wątku Danusiowego i też analizuję te nasadzenia. Na ten moment obsadzałam tym, czym dysponuję. Specjalnie poleciałam jeszcze raz wieczorem sfocić rabatę. Proszę nie patrzeć na brak trawnika, będzie później

U Danusi jest inny układ, koniec ogrodu i z prawej strony ma rododendrony - u mnie zbyt słonecznie na nie.
Z tyłu mam szmaragdy, kiedyś mam nadzieję, ze zrobią ładną ścianę
Dąb i wysoka tuja dają cień na tej rabatce w południe
Pod dębem znajdują się 2 hosty i szałwia, nie wiem tylko czy biała, czy niebieska - od Małgosi.
Przed szmaragdami jest 5 hortensji Limelight, jak się rozrosną, dadzą ładny szpaler, posadzone wiosną.
Przed nimi trochę wolnego miejsca. W rzędzie posadziłam bukszpan - będę cięła na kulki, a przed nim Ice Dance- - prezent od Any
Z prawej strony ciurkadełka rosną 3 trzcinniki w plecach i ponieważ jest tam trapez - posadziłąm w plamach żurawkę limonkową i berberys bagatelle. Jest jeszcze malutki. Podobał mi się u Madżenki, pasowałaby tam jeszcze rozplenica rubrum, ale jej nie dostałam.
Wzdłuż brzegów sadzawki posadziłąm z lewej strony bordową żurawkę, jako powtórzenie koloru bagattele, a z prawej 5 sztuk stipy - mogę zamienić na trawkę ptasie łapki - bo mam, ale nie jestem pewna. Stipa, jak podrośnie, będzie ładnie falowała. Carex jest mały.
Nie wiem, co u Danusi było podsadzone żółtego przy bukszpanach. Ładnie by tu wyglądało
https://www.pinterest.com/pin/529876712384729266/
Skąpana w słońcu 21:40, 04 cze 2015

Do góry
Tego kupiłam we wtorek w Bylinowym Raju ( i jeszcze 2 inne - zdjęcia będą później)

Szałwia

Zakwitła pierwsza piwonia, kolejne chyba już niedługo

I bodziszek od Laurowisni - Agatki

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:58, 04 cze 2015

Do góry
abiko napisał(a)
Madżen.. no piękne te Twoje cuda.. u mnie dopiero jedna ang. rozkwitła, reszta się czai

Za chwile i Twoje ruszą

Aby nie było, ze tylko mam róże....
Czają się ostrózki

Przesadzana szałwia i mikro lawenda.... na różance

Ogród w Puszczykowie 11:11, 04 cze 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Doczytuję że to ogrodniczy powinien się spalić ze wstydu. Szkoda gadać! ale dobrze że udało się podmienić to wielkie drzewo i że teraz jest to właściwe.
Fajne te podpory, no grusze też ! w ogóle ładnie u Ciebie! szałwia piękne się prezentuje, a ja ciągle na swoją czekam.

Szkoda, że tak daleko jesteś. Szałwi mi się dużo wysiewa. Obdarowałabym Cię
A z tymi podpórkami to kombinowałam jak Pomysłowy Dobromir, nie wiem, czy pamiętasz taką dobranockę Choć M. musiał poprawić, jednak męska ręka więcej ma siły. Czasami się przydaje
Ogródek Anity 22:51, 03 cze 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Te wielkie hosty cudne.Czy ta niska szałwia bedzie wieksza? Piękna taka mała .

Te szalwie mają tak po 30 cm , więc czy ja wiem ze małe?
Buziaki
Ogródek Anity 22:48, 03 cze 2015

Do góry
Te wielkie hosty cudne.Czy ta niska szałwia bedzie wieksza? Piękna taka mała .
Ogród do kwadratu 21:49, 03 cze 2015

Do góry
Kasiu - to nasze ognisko jest zrobione z 4 krawężników - takich dużych, drogowych. Są wkopane ścięciem w dół - nad ziemią wystają tylko prostokątne ściany. Robiliśmy je dwa lata temu, wiosną... szukaj w tym okresie

Nicol - mam coś dla uzależnionych

Marzenko - stipa wciąż czeka na wsadzenie przy różach... próbuję się odplewić

MAD - witaj w moim zielonym świecie... zielonym do kwadratu

szałwia już zaczyna szaleństwo

tak w części wygląda moja różanka... a raczej jeden z boków. Wciąż nie dosadziłam stipy... ech...

Louise Odier... chyba moja najulubieńsza róża

i widoczek ogólny

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 19:16, 03 cze 2015

Do góry
Piękna jest, dojdzie na rabatę. Szałwia na zdrowie, u mnie te małe wypierdki zaczynają kwitnąć, siewki znaczy się
Kosolkowa Pasja 18:15, 03 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Szałwia Marcus ciekawa, nie powiem .

Kompaktowa
Ogród w Puszczykowie 17:24, 03 cze 2015

Do góry
Doczytuję że to ogrodniczy powinien się spalić ze wstydu. Szkoda gadać! ale dobrze że udało się podmienić to wielkie drzewo i że teraz jest to właściwe.
Fajne te podpory, no grusze też ! w ogóle ładnie u Ciebie! szałwia piękne się prezentuje, a ja ciągle na swoją czekam.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:43, 03 cze 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Wszystko piekne, perfekcyjne zestawienia, w ogrodzie jednoroczne begonie no i rodki dają po oczach a juz przedpłociem to mnie uwodzisz, te bodziszki, te przywrotniki i szałwia.....cudnie to wyszło

jak Cię uwodze to może z tego coś będzie sama jestem zdziwiona jak szybko one rosną, kto by pomyślał... rok temu

tutaj widać jaka tycia była szałwia ciemnopurpurowa... aż zrobie dzisiaj zdjęcie by było widać ją całą bardzo mi się podoba kształt, kolor, no i jej zimozieloność również
Rok temu

I dzisiaj
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 01:14, 03 cze 2015

Do góry
Wszystko piekne, perfekcyjne zestawienia, w ogrodzie jednoroczne begonie no i rodki dają po oczach a juz przedpłociem to mnie uwodzisz, te bodziszki, te przywrotniki i szałwia.....cudnie to wyszło
Kosolkowa Pasja 22:11, 02 cze 2015

Do góry
Szałwia Marcus ciekawa, nie powiem .
Kosolkowa Pasja 19:34, 02 cze 2015

Do góry
Giardina i jakaś ostnica

Szałwia Marcus i przetacznik
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 15:46, 02 cze 2015

Do góry
Dziękuję Magnolio za rady - teraz będę miała już jakiś zarys jak tę rabatę wykończyć... trawy dodadzą trochę lekkości i zwiewności, a szałwia doda akcentu kolorystycznego tym nasadzeniom

U Finki wczoraj przeglądałam byliny, dzisiaj zajrzę jeszcze raz, by zobaczyć czy ma tę szałwię na stanie. Trawki pewnie będę musiała zakupić przez internet bo w okolicy nie ma żadnego wyboru...
Kosolkowa Pasja 22:51, 01 cze 2015

Do góry
Przemku- dziękuję za miłe słowo Mszyc z drugiego rzutu już nie ma, zobaczymy kiedy będzie kolejny Szałwia Marcus,ta ubiegłoroczna, jest przesadzona na obwodke różanki, ona nie jest jeszcze imponująca. Ty pewnie piszesz o blaukonigin (pewnie nie tak napisałam ), ta za to wielka i ładna wyrosła. Tawuly przytne trochę, dzięki za radę. No i życzenia deszczu przyjmuje z otwartymi ramionami, choć już się nie łudze, teraz ma być tylko ładniej od jutra.. Stety-niestety. Żeby choć troszkę podało, już byłoby inaczej. A tak jest tragedia. Pozdrawiam!
Pszczelarnia 21:34, 01 cze 2015

Do góry
Struktura zielnika (dla Konstancji):

I zawartość:
np. żółte oregano w donicy:

wielosił:
truskawka pnąca:

szałwia tricolor:

tradycyjnie o tej porze roku mydlnica:

pamiętajmy o gnojówkach żywokostowych:

Podwórkowa rehabilitacja 19:31, 01 cze 2015

Do góry
W ogródeczku warzywnym
Tymianek

Szałwia

Szczypiorek siedmiolatek
Zmienić pobojowisko w ogród... 18:32, 01 cze 2015

Do góry
Nie byłam do końca przekonana, ale zaczyna mi się podobać ta moja szałwia . Ma przepiękny kolor, taki głęboki, nasycony fiolet.

s

Posadziłam też czerwoną krzewuszkę:

oraz len trwały i kosaćce, których sadzonki dostałam w prezencie od zupełnie obcego człowieka:

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:55, 01 cze 2015

Do góry
Ale tego kwiecia masz, a bylinówka super się zapowiada.

Widzę, że kocimiętka i szałwie u ciebie ładnie rosną - u mnie kocimiętka słabo kwitnie i się pokłada strasznie a szałwia jakoś stoi w miejscu i się za bardzo rozrastać nie chce. W jakiej glebie je sadziłeś..? Swoim dałam miks żyznej gleby gliniastej (taka była) i piasku niekwaśnego (dosypałam). Taka dość luźna teraz jest ta gleba, ale może wciąż za żyzna..?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies