Ogródek Iwony
21:44, 04 cze 2015
Ewuniu, dziękuję za sugestię. Obejrzałąm jeszcze raz odcinek Maji, ładnie pokazany jest początek Danusiowego ogrodu. Jestem na etapie czytania pierwszego wątku Danusiowego i też analizuję te nasadzenia. Na ten moment obsadzałam tym, czym dysponuję. Specjalnie poleciałam jeszcze raz wieczorem sfocić rabatę. Proszę nie patrzeć na brak trawnika, będzie później

U Danusi jest inny układ, koniec ogrodu i z prawej strony ma rododendrony - u mnie zbyt słonecznie na nie.
Z tyłu mam szmaragdy, kiedyś mam nadzieję, ze zrobią ładną ścianę

Dąb i wysoka tuja dają cień na tej rabatce w południe

Pod dębem znajdują się 2 hosty i szałwia, nie wiem tylko czy biała, czy niebieska - od Małgosi.
Przed szmaragdami jest 5 hortensji Limelight, jak się rozrosną, dadzą ładny szpaler, posadzone wiosną.

Przed nimi trochę wolnego miejsca. W rzędzie posadziłam bukszpan - będę cięła na kulki, a przed nim Ice Dance- - prezent od Any

Z prawej strony ciurkadełka rosną 3 trzcinniki w plecach i ponieważ jest tam trapez - posadziłąm w plamach żurawkę limonkową i berberys bagatelle. Jest jeszcze malutki. Podobał mi się u Madżenki, pasowałaby tam jeszcze rozplenica rubrum, ale jej nie dostałam.
Wzdłuż brzegów sadzawki posadziłąm z lewej strony bordową żurawkę, jako powtórzenie koloru bagattele, a z prawej 5 sztuk stipy - mogę zamienić na trawkę ptasie łapki - bo mam, ale nie jestem pewna. Stipa, jak podrośnie, będzie ładnie falowała. Carex jest mały.

Nie wiem, co u Danusi było podsadzone żółtego przy bukszpanach. Ładnie by tu wyglądało

https://www.pinterest.com/pin/529876712384729266/