muszę coś zrobić z tą łezką przed wejsciem do domu
wyglada na ten moment tak
zostawiłabym tam świerka na pniu- rosnie wolno w kule i pod nim są też świerki little gem też wolno rosnące. Te berberysy pasowałoby gdzies przesadzić no i własnie co tu posadzić????????? ma ktoś jakiegoś "pomysła"????
może dać żurawki i jakies trawki nie duże???? ale jak to rozmieścić???
Tak początkujących że do niedawna nie odróżnialiśmy chwastów od kwiatów ) Nazywamy się Ania i Piotrek i mieszkamy w malowniczej Przyjaźni Ponieważ powoli udaje nam się wydostać z otaczającej nas gliny, chcielibyśmy tej jesieni zacząć obsadzać nasz ogród. Działka ma powierzchnię 1500 m2, lecz narazie chcemy zająć się terenem bezpośrednio za domem, pomiędzy powstałymi już ścieżkami. Nie mamy koncepcji, wizji, pomysłu. Lubimy proste formy, chcemy aby nasze rabaty nie były sezonowe, aby wyglądały pięknie przez cały rok ... no i zarazilam się od Ogrodowiczów ciurkadełkiem - też takie chcę ) Jeżeli pozwolicie podzielę się z Wami kilkoma zdjęciami, jak to wygląda na chwilę obecną? Mam nadzieję, że zechcecie mnie przyjąć do swego grona i wesprzeć radą.
Na przywitanie ... mój dzisiejszy widok z okna.
Pozdrawiamy
Ania Monte, za rok będę miał 2 ładne datury, Ciężki jest z nimi żywot ale ładne są i lubię ten wieczorny zapach który się niesie po podwórku. Gdy będziesz chciała mieć znów u siebie, daj znać. Danusiu, ścinam w połowie marca gdy zaczyna się sypać, bo inaczej by mi wiatr rozniósł po całym podwórku. Chyba że jest jakaś nawałnica z mokrym śniegiem i go powali, ale rzadko się to zdarza. Nigdy go nie zabezpieczam i sobie daje radę. Najładniejszy będzie w październiku i listopadzie, gdy zrobi się żółty i wiechetki będą srebrzyste i puchate. Tess, mogę Ci dać sadzonkę. Karola, jak mógłbym go ściąć na jesieni, gdy jest najładniejszy. Irenko, ja cały czas się piszę na twoją afrykę no i na inne też. W Wrocławskim ZOO byłem jest pięknie, są ładne trawki i drzewa.
Mała zagadka.Może ktoś powie jakie to są hortensje ???
Ja myślałem, że chodzi o nazwanie imieniem
Strasznie trudno odgadnąć, bo wszystkie właściwie są identyczne Tylko odcienie troszeczkę inne...
Może któraś z nich to Renhy (ta większa?)
w końcu znalazłam szkółkę w której mają coś konkretnego
zakochana jestem w tych wszystkich drzewkach
musiałam coś kupić
a oto zdjęcia
a to mój młodszy synek Wiki koniecznie chciał mieć zdjęcie w lesie
to moja koleżanka i drzewko które kupiłam
idąc za radą wszystkich zrezygnowałam z conica i wzięłam cisa stożek wys ok 1,3m
kupiłam też mniejszy stożek z cisa
oraz rododendrona do posadzenia przed wykuszem co by mi oko cieszył jak będzie kwitł
a na dodatek dostałam płożaka na skarpę ale juz ni pamiętam jaki taka jestem pod wrażeniem swoich zakupów
roślinki przyjadą jutro bo wzięlam jeszcze 2 tony grysu granitowego
Witaj (marzena) na to liczę że pomożecie w kształtowaniu mojego ogrodu na nowo.
Ja też pamiętam jak mój M nie był zachwycony moim zakupem i przez kilka lat tylko teściowie jeżdzili na działke. A teraz to tylko by coś unowocześniał i budował . Jestem z Niego bardzo dumna ,sam wybudował drewutnie,studnie i szopę na narzedzia. Co poświadczę zdjęciami
oto moje 2 rodzaje brunnery
i moja jasna trawa i ta rozplenica rubrum dobrze się komponują z rh, chociaż wiem, że jak te ostatnie urosną, trawy trzeba przesadzać!
Czosenk Schuberti jest cudowny.. ale najładniej wygląda samotny Mi nie przezimował..wiec tegoroczny też ma małe szanse.. ale i tak sobie jeszcze kupię i posadzę... i nie żartuj, że Szhuberti też był po 1,5zł...... bo nie uwierzę....
W tym dniu co byłam, to wiele cen było przystępnych. Te pełne tulipany, które pokazywałam wcześniej były po 70 gr/szt.
Kupiłam tez trochę droższych, bo tak ładnie się do mnie uśmiechały i mówiły: nie patrz na cenę - warto
Ja ze względu na mały areał nie kupuję hurtowych ilości, więc 20 gr więcej lub mniej nie stanowi takiej różnicy. Ale jak się uda taniej, to już jest na następna roślinkę
Moim marzeniem jest ,aby chociaż troche moj kawałek ziemi przypominał ogród. W tym roku na wiosne posadziłam dwie róże obok tarasu od strony południowej. Nie mam doświadczenia i chyba cos jest nie tak, jedna rośnie jak oszalała ale nie kwitnie, druga kwitnie jak oszalała ,ale nie rośnie dodam że obie miały być pnące .