Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

monteverde 22:17, 15 wrz 2012

Agatko pozdrawiam weekendowo, jak tam wycinka, czy płotek już stoi?
andziulka 23:46, 15 wrz 2012

Agatko, ciszę sie, że wracasz do zdrowia. Pozdrawiam cieplutko
JulkAd 14:46, 16 wrz 2012

Niedzielne buziaki przesyłam
agata_chrosc... 18:54, 16 wrz 2012

Aniu - wycinka dobiegła końca i prawie wszystko juz zostało wywiezione. Natomiast płotek bedzie stawiany w najbliższą sobotę. Wyglądam go już jak ta kania dżdżu I pozdrawiam w zasadzie już poweekendowo Ściskam

Andziulko, jak miło, że wpadłaś. Zdrowie jakos powoli faktycznie wraca, ale tak po prawdzie to mam wrażenie, że jak człowiek te swoje 25 lat skończy, to gwrarancja wygasa i dalszy przebieg to juz na własne ryzyko Pozdrawiam również i profilaktycznie tez zdrowia życzę

Julitko - buziaki niedzielne także przesyłam - w prawdzie to juz wieczór, ale u mnie słoneczko jakoś dzisiaj postanowiło sobie poświecić więc nawet dość ciepło i tak jasno choc jesiennie.

A z nowości to jeszcze uprzejmie donoszę, że udało mi się wczoraj kupić berberys polskiej odmiany Maria! Pojechalismy do wielkiej szkółki Esveld - (kiedyś pokazywałam zdjęcia stamtąd) i Marię upolowałam, ale dwie inne odmiany musiałam zamówić, bo na składzie nie było. Do odbioru w nastepna sobotę, ale odbierzemy za 2 tygodnie bo za tydzień akcja "płot" Będą to po 2 sztuki Coronita i Red Pillar - do wsadzenia razem z Marią na rabatę berberysowo-preriową pod nowym płotem No doczekać się juz nie mogę

Sciskam i zyczę samych dobrych dni w nowym tygodniu
agata_chrosc... 09:50, 17 wrz 2012

Jesień jednak przyszła. Nie ma sie co dłużej oszukiwać. Światło rozproszone, za mgłą, z każdego kąta wyglądaja jakies pożółkłe liście, dużo brązów i rudości. Takie kolory na wyciszenie. Ale sa i takie zjawiska, które zdaja się za wszelką cenę burzyc tę długo oczekiwana nostalgię. U mnie tej roli znowu podjęła się ogromna callicarpa. Z każdym dniem jej z początku niepozorne owoce, przybieraja coraz bardziej nierealne kolory. Za mniej więcej dwa tygodnie to będzie barwa z palety używanej w świecie lalki Barbie. A na razie taki jescze lekko przygszony fiolet.

agata_chrosc... 09:55, 17 wrz 2012

W tym roku callicarpa ma sprzymierzeńca. Jakiś czas temu odkryłam, że duże zębate liście, które rosną pod płotem za bukszpanami, to liście anemonów jesiennych. Liście rosły, ale nie widac było żadnych paków kwiatowych. No i kilka dni temu - voila! Moje znemony mają jasnofioletowy kolor. Jakby się z callicarpa umówiły. Może w przyszłym roku będzie więcej?

Jesienny ogród

monteverde 10:03, 17 wrz 2012

Agatko ale masz dużą tą kalikarpę, ja też mam ale jakiś 1m ma za to jest bardziej kulista, miała kwiatki ale owocków nie widziałam, może jak wrócę to będą a zawilce swojego czasu wyrywałam nie dopuszczając do kwitnienia, myślałam co to za zielsko się wysiało k/ magnolii i wielosiłu dopiero jak zakwitły zobaczyłam co to jest, ptaki musiały zasiać je tam miłego dnia
agata_chrosc... 10:08, 17 wrz 2012

Witaj Aniu Callicarpa stara jest to i wielka. Wiosną ja podcinałam i ma duzo więcej owoców. nastepnej wiosny znowu ja przytnę to może i sie bardziej kulista zrobi? A moje anemony to tez niespodzianka. Miła bardzo Ściskam i pozdrawiam
monteverde 10:16, 17 wrz 2012

tylko wiosną podcinasz?
Kuklik 10:17, 17 wrz 2012

Agatko, kalikarpy, po naszemu to chyba pięknotka, zazdroszczę. Też ją mam, ale u mnie tylko raz miała owoce po jakiejś bardzo łagodnej zimie Co roku przemarza nawet jak ją zawinę w agro włókninę, i co roku odrasta z korzeni jak budleja jakaś, ale owocó na takich jednorocznych gałązkach nie ma. Napatrzę się na Twoją, bardzo mi się podoba