Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

monteverde 00:05, 14 wrz 2012

na krety i nornice sadźcie rącznik i inkarwillę
EPODLAS 11:06, 14 wrz 2012

Aniu, inkarwillę mam jedną, A rącznik muszę poszukać. Napisz czy to praktykowałaś u siebie. Jeżeli tak, to na wiosnę kupię jeszcze z dwie inkarwinellę. Jest to ładna bylina. Wiem, że nie zawsze przezimuje. Dobrze ją okryję. Czytałam, że ona lubi alkaiczne podłoże, dosypałam teraz jej dolomitu i wymieszałam z glebą. Nie mam doświadczenia z tą rośliną, mam ją pierwszy rok, ale już pokazała swoje różowe kwiaty,
Elfik 22:13, 14 wrz 2012

Bożenko, poszukałam w necie, bo nie znam inkarwilli, toż to cudo jest! Zapisałam sobie, bo w dodatku jest różowa!!!
malgocha1960 17:16, 15 wrz 2012

Bozenko,moja incarwilla zimuje bez okrycia,ale po przesadzeniu w tym roku nie kwitła.W3iosną zawsze jest w biedronce.Rączników mam ogrom w ogrodzie w tym rou,a kretów jeszcze więcej.
vita 09:55, 16 wrz 2012

Witaj Bożenko. Sporo czasu spędziłam wczoraj w twoim wątku, zajmująco opowiadasz i pokazujesz miejsca, w których kiedyś bywałam. W jednym z lasów, w okolicach Skoków, zaliczyłam grzybobranie życia. Parę kilogramów prawdziwków w dwie godziny! W pięknej okolicy masz ogród, domkiem jestem zachwycona. Znalazłam też nasz wspólny punkt: ukorzenianie gałązek bluszczu! Moje dwie miały około metra długości i pozyskałam z nich siedem sadzonek. To było pietnaście lat temu...bluszcz odwdzięcza się za opiekę i coraz ekspansywniej sobie poczyna. Teraz to muszę go kontrolować, ale jaka satysfakcja.
Czekam aż zakwitnie, tak jak pokazywany przez Ciebie bluszcz z Torunia.
majkel0326 10:02, 16 wrz 2012

Bożenko,bardzo ciekawe zakupy na Agrze zrobiłaś! Twoje łąka jest urzekająca,też lubię takie miejsca A o rączniku nie słyszałam,że odstrasza krety,dobrze wiedzieć
malgocha1960 21:20, 16 wrz 2012

Bozenko,dziękuje za mile spędzony czas na waszej działce i rozmowę taką,jakiej nie miałysmy nigdy okazji przeprowadzić.Mam nadzieję,że nie trzeba bedzie czekac do nowego sezonu ogrodowego i spotkamy się jeszcze w okresie jesiennozimowym.
Zdjęcia z pieknych okolic twojej działki widziane innym okiem.

Bogdzia 21:40, 16 wrz 2012

Las i woda to pięknie tam musi byc.
EPODLAS 10:00, 17 wrz 2012

Popracowałam solidnie w ogrodzie, popieliłam, posadziłam cebulki. Pogoda była idealna. Nie za gorąco, rześko. Była u mnie Małgosia, poszliśmy na długi spacer. Jak zawsze było pięknie. Widać już zbliżającą się jesień. Zaczynają kwitnąć marcinki. Liście sumaka już się przebarwiają. Piękne kolory, żeby jeszcze nie miał tych odrostów, to można by go mieć w ogrodzie. Ale jeszcze są kolory w ogrodzie. W niedzielę miałam nalot motyli. Oblegały cynie i rudbekie. A ja polowałam na nie z aparatem.

Te różyczki, sprawiły mi wielką niespodziankę, były piękne w domu, teraz urosły i kwitną nieprzerwanie.
Oby jeszcze były grzeczne i ładnie przezimowały.

A to efekt mojego polowania na motyle.
Motyl na cynii.

Motyl na rudbekii.

EPODLAS 10:10, 17 wrz 2012

To jeszcze letnie akcenty z ogrodu, a teraz już prawie jesienne.
Miskant, ma piękne mieniące się kłosy.

Kwiatek późnego lata.

Chryzantemy kwitną i mają masę pąków. Te kwitną, aż do mrozów.

Ten berberys najpiękniej wygląda jesienią. Mam też jego zdjęcie w całości. Może ktoś wie jaka to odmiana.

Sumak octowiec, już pięknie się wybarwia, zrobię mu zdjęcie, jak będzie cały w płomiennych barwach.