Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:54, 17 wrz 2012

Hej Gosiu!
Zima idzie To prawda, sporo tu szkółek, ceny też nie są najgorsze. Bywa - wiadomo - drożej i taniej, ale znaleźć czego się szuka w znośnej cenie można. Chyba że szuka się cisowych kulek - nigdzie jeszcze nie widziałam, jedynie Tracz ma takie niezbyt wielkie po 250 zł/szt...

Dzisiaj jak zwykle rozpoczęłam dzień od przechadzki - krótkiej- po ogródku. Duża rosa, mokro... do tego pierwszy raz mamy kreta w ogródku, który rujnuje mój i tak niespecjalny trawnik od frontu A do tego przed ósmą sobie kopał, widziałam jak się ziemia ruszała na szczycie nowego kopczyka! Brr masakra... muszę coś wymyślić żeby się go pozbyć

Takiego poczochranego bukszpana przywiozłam z nowej działki - może się przyjmie mimo uszkodzonych korzeni...

Sporo gałęzi mu złamałam, bo bardzo kruchy jest... porobiłam sadzonki i wsadziłam je między funkie na nowej rabacie pod maliny. Może się przyjmą, chociaż to nienajlepszy czas na ukorzenianie...

W piątek sadziłam trawy - na froncie Morning Light w 3 miejscach, z tyłu od wschodu Gracilimusa (
4 sadzoneczki):
Gracilimus - dodałam strzałki żeby widać go było, bo mały :

Dalszy ciąg żurawkowej rabaty z Gracilimusami z tyłu:

I za Marikenem jeszcze jeden mały:

Morning Light z przodu - przekwitły w większości jeżówki i rudbekie, powycinałam je...

renatamama3 09:14, 17 wrz 2012

Karola cena ,za żurawki do przyjęcia szczególnie jak jakiejś u siebie dostać nie można ,ale np u nas tą zieloną kupiłam po 4 zł a tam wszystkie 8,20 .Popatrzyłam na berberysy karłowate bo M się spodobały i Ty coś pisałaś były po 21,6 ciekawe ile u nas bo te co u nas 5-6 zł tam 11-13 zł np .pilar które ostatnio kupowałam tej samej wielkości za 6 zł tam 12,10.
renatamama3 09:25, 17 wrz 2012

Karola u nas chyba ok 12 zł ,w tej szkółce ode mnie ok 6 km ,nie chce mi się sprawdzać po kolei ,wejdź na stronkę ,Hajdrowscy w pdf są ceny.
popcorn 09:29, 17 wrz 2012

Renatko u nas karłowe berberysy bardzo drogie, nie wiem z czego to wynika - one są przecież łatwe do rozmnożenia...Zwykle szkółki z ogrodami pokazowymi do tanich nie należą...

Pokażę rabatę nad którą się wczoraj znęcałam

Przed - w ub. roku:

Po zebraniu kory cudna włóknina Kory już trochę nie było... bo się zbierałam do tej rabaty jak do jeża
Krawężniki M obiecał wyjąć.. i też się zabiera jak sójka za morze

Po zdjęciu włókniny:

Pierwsze wykopki

PO:

Pozamieniam chyba miejscami jednak bukszpany, o tak:

Co dać pomiędzy? Jeszcze jakieś trawki? To bardzo nasłonecznione miejsce, sucho. Hosty odpadają, żurawki raczej też...
popcorn 09:36, 17 wrz 2012

Renatko dzięki za namiar na szkółkę, to 37 km z Oświęcimia, może podjedziemy tam z Mamą w październiku!
pozdrawiam!
renatamama3 09:39, 17 wrz 2012

super z trawami,lubię tawuły mam z nich obrzeże w ogródku różanym.A nie za ciasno tam będzie ?.Nie lepiej obwódkę z tawuł bukszpany i trawy w środku a te z obwódki gdzie indziej?
renatamama3 09:40, 17 wrz 2012

No dość blisko ,jeszcze jak masz wujka w Krk.
popcorn 09:49, 17 wrz 2012

Renato dzięki za info! Chyba tak zrobię - te z obwódki gdzie indziej, a tu obwódkę z tawuł - akurat wszystkie by weszły pewnie (bo pod winoroślą i za dużymi bukszpanami ze 4 kulki tawułowe jeszcze do wykorzystania.

A co pomiędzy? Może jeszcze jakieś trawy? Żurawki bordowe na wiosnę mogę podzielić i podosadzać... może byłoby ok?

Wybiorę się tam pewnie z Mamą, albo naślę Mamę z wujkiem. Nie kojarzysz czy mieli lawendę? Bo na liście pdf nie widzę...
pozdrawiam!
popcorn 12:10, 17 wrz 2012

Uff, przerwa w pracy Zajrzałam na tę moją rabatkę - jak wykopię bukszpany z obwódki (gdzie je posadzę??) zrobi się więcej miejsca. Na ich miejsce przesadzę tawuły, może wszystkie się zmieszczą, najwyżej 2-3 zostaną. I może zmieszczą mi się jeszcze w środek ze 3 bukszpanowe kiedyś-kule - jedną mam przy domu w donicy, a dwie w warzywniku czekają na swoje miejsce??
Nie mogę się doczekać 17tej, będę działać!
Ozz 14:10, 17 wrz 2012

Odnośnie tej szkółki z Augustowa - bardzo duże mieli te cisy? Bo nie wiem czy się opłaca na drugi koniec kraju wieźć, jak bez problemu Hicksii dostanę i tutaj Żurawek przypadkiem tam nie było? I hostek ,,mysich"?