Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój kawałek raju II 15:23, 31 sie 2012

Do góry
Dzięki za odwiedzinki, u mnie pada można powiedzieć "kapuśniaczek" i chyba tak będzie cały dzień, dla tych do nie chcą się cofać w poszukiwaniu nazwy "cuda" piszę,że jest to róża Twiggy's Rose,(Harknessa), rabatowa o pokroju krzaczastym dorasta do 0,8 - 1m wysokości a to dzisiejsze jej zdjęcie

a to miniaturki z tarasu nn, praktycznie kwitną od wiosny cały czas, kupione na święta wielkanocne do domu
W Gąszczu u Tess 15:15, 31 sie 2012

Do góry
O to mi chodziło z trawami, ale co do układu żurawek z przodu to nie jestem przekonana, podaję tylko jako propozycję

Początki w Kruklandii 15:10, 31 sie 2012

Do góry
Głosowanie!!!
Żółte - klon palmowy, wiąz wredei szczepiony
Bordowe - klon palmowy, buk dawyck purple, śliwa wiśniowa

Co i gdzie ???

Tak:

Czy na opak?
Kubusiowo 15:01, 31 sie 2012

Do góry
Wstawiłam na FB ale jako, że nie mam Was wszystkich to wstawię i tu

Zmienność rabaty

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:55, 31 sie 2012

Do góry
Pobawiłam się chwilę w Gardenpuzzle... narysowałam sobie mój szpalerek z róży, dodałam parę bukszpanowych kulek z przodu i cis (duuuzy!!!) z tyłu... co teraz? Chyba kulki wylatują, albo czymś je uzupełnić - czym? Sucho, strona zachodnia - stosunkowo mało światła...

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:37, 31 sie 2012

Do góry
śliczna jest nie usuwaj!!
A to moje biedule
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:34, 31 sie 2012

Do góry
Pokaz koniecznie! matko za darmo! u nas biedoty (kupilam w ub roku) sa po 15
pozdrawiam!!
I wklejam moja Grandi, dzisiaj (jak mam usunac, krzycz!) pozdrawiam

Początki w Kruklandii 14:22, 31 sie 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Karolina mówi, że tak:

A co dać pod tymi drzewami?

a ja właśnie odrwotnie typuje

teraz widać ze czerwone liście mogą się zlewać z tą dachówką
Rajski ogród Ani 14:21, 31 sie 2012

Do góry
Za kobeę dziękuję! Kotki.... nadmierna ilość....kłopotki.Szybko trzeba ich oddać w dobre ręce.
Pozdrawiam z deszczowego Pomorza.

Początki w Kruklandii 14:21, 31 sie 2012

Do góry
Karolina mówi, że tak:

A co dać pod tymi drzewami?
Początki w Kruklandii 14:17, 31 sie 2012

Do góry
Beatko...tylko gdzie?

Żółte to wiąz, a bordwe to klon.
Typujcie!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:14, 31 sie 2012

Do góry
Ale masz zbiory pomidorkowo-malinowe. A co z tym drzewem ustaliłaś, bo od dłuższego czasu nie możesz się zdecydować. A może wymyślisz jakieś inne nie żółte, a wokół niego stworzysz żółtą rabatę??? Tak tylko, nie żebym miała psuć Twoje plany Bo widzę jak się męczysz w poszukiwaniach

Szkoda że nie będziesz u Kapiasów. Pozdr.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:59, 31 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Założyłam wątek w sprawie drzewka na projektowaniu, o tu:
link

Mój dzisiejszy nabytek, na 2 doniczki, ciężki, kuty 13 złotych:

I wczorajszy - Cunningham's White (w zastępstwie tego którego zabiłam nawozem na wiosnę

Śliwki będą tuż tuż

A pomidorki Pear Shaped są pyszne - w przyszłym roku tylko te, są słodsze i nie mają grubej skóry jak zwykłe czerwone Cherry:

Hello! Fantastyczne zakupy. Ile płaciłaś za Cunn. White?
A ten stojak superowy. można by dospawać więcej podstawek na rośliny jeśli będzie taka potrzeba. Ale pokaż go z roślinkami i gdzie postawiłaś.
U mnie śliwki już przerobione. Została ostatnia porcja do przerobienia na powidła.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:44, 31 sie 2012

Do góry
Nie ma za co!

Wymyśliłam że wiąza posadze ciut dalej od garażu - nie tam gdzie rósł bukszpan, a tam gdzie rosła brzoza - pomiędzy bukszpanami variegata.

Nie pokazywałam Wam jeszcze wczorajszych zbiorów - maliny moje i od obu sąsiadek, pomidorki moje

Maliny "po":

I widok z części jednego z kuchennych okien Zaraz wrzesień, czy te brzoskwinie zamierzają kiedyś dojrzeć??

Początki w Kruklandii 13:42, 31 sie 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
No i najważniejsze:
Przed

I po

W miejsce Rh pójdzie drzewo.... powiedzcie mi jakie???? hehe
A przed hortensje żywopłocik bukszpanowy.

fiu, fiu, nieźle Ci to wyszło

trochę ruchu wprowadziłaś na rabatę
teraz jakieś drzewo liściaste tam na koncu i git-ara

widzę ze sąsiad szykuje się na sezon zimowy?
Zimozielony ogród przy białym domu 13:41, 31 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba podlać

I gotowe, już sobie rosną

Czy mi się wydaje, czy ten murek jest zrobiony z gotowych modułów, a nie łupanych kawałków kamienia kładzionych każdy osobno. Jak na taki wyląda naprawdę świetnie, zawsze podobały mi się elementy z kamienia łupanego, ale wydawało mi się, że musi to być kamień a nie te gotowe elementy.
Rajski ogród Ani 13:40, 31 sie 2012

Do góry
Zakątek dostał trzy następne hortensje, jedna bukietową Pinky-Wwinky, dwie ogrodowe dostane od Ani monte..., podzieliłam na mniejsze trawkę kostrzewę siną i żółtą, którą tez przywiozłam od Szmitów ale wiosną, dosadzilam tam też brunerę, rabatę wysypałam korą i czekam aż się rozrośnie na razie fotki nie ciekawe

tak to teraz wygląda
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 13:39, 31 sie 2012

Do góry
Jezu, Ell jaka Ty jesteś KOCHANA!!!
Cudne te wizualizacje, oczywiście brzozowe najfajniejsze chyba
Niestety tam aż tyle miejsca nie ma, ale z 3 brzózki by weszły.

Ja wczoraj wzięłam Męża na rozmowę i stanęło na tym, że:

- łaskawie zgodził się na rozszerzenie rabat-placyków
(już trochę podziałałam w tym tyg. - ale w sobotę przyszłą M. z Małym
jedzie pa pa, a ja po cichu jeszcze trochę je rozszerzę - ściąganie tej darni to horror!!)

- strasznie spodobał mu się widok Umbrellek spod Danusinego domu
i na pewno posadzimy trzy na końcu, zakryją nas górą od spojrzeń sąsiadów

- co z resztą tej górki, mam całą zimę na przemyślenie - (zgodziłam się łaskawie,
choć M. wie, ze ja muszę mieć i robić JUŻ

- lasku więc niestety nie będzie, ale mam dwa miejsca na dwa duże drzewa
1. 100% Omorica za huśtawką
2. na przeciwko nie wiem jaki iglak, ale wciąż liczę na Was

Dopiero dziś zobaczyłam u Gabika placyk z ławeczką - i zapragnęłam mieć podobny
nie wiem tylko czy tam, czy pod altanką

W tym roku kupię jeszcze 3 Umbrellki, 1 lub 2 Omoriki,trochę bukszpanów,
trawki z polecenia Danusi i żwirek.

Reszta rewolucji wiosną, muszę nazbierać środków

Ufffff ... - najważniejsze, że mam jakiś PLAN - dzięki Wam.
I mam nadzieję się go trzymać, choć jak zima będzie długa, to znowu coś mi się w głowie poprzestawia.

Ell -ja Cię po prostu uwielbiam za to, że mi pomagasz kosztem własnego czasu

oto "rysunek":
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:33, 31 sie 2012

Do góry
Irenko,Z wnusią......sama przyjemność!
Kwiatek jesienny dla właścicielki wątku i dla Ciebie!
Ogród potrzebny od zaraz ... czyli ... głowa pełna dylematów 13:18, 31 sie 2012

Do góry
i jeszcze jeden obrazek - projekt nasadzeń - wyjaśnia położenie domu na działce, rozkład poszczególnych jego części i zaprojektowane rośliny (wciąż podlegające modyfikacjom).

mam nadzieję, że coś na nim widać

Projekt nie obejmuje całości działki a jedynie jej część - mniej więcej 65-70%. Pozostała miała być przeznaczona pod sad, warzywnik i coś na kształt założenia nieco parkowego - tam chciałabym przenieść altanę i ognisko. Ponadto zaznaczony na projekcie plac zabaw przestanie istnieć w przyszłym roku - jego elementy przeniesiemy na tył domu (patrząc od strony drogi i podjazdu - trudno czasem określić "tył domu", bo budynek stoi bokiem do drogi. Słońce operuje tak, że przez cały dzień mam je na działce - idąc po łuku: wschodzi mniej więcej gdzieś za garażem, dalej przesuwa się na południową część domu - oblewa taras i przechodzi na stronę zachodnią nagrzewając do nieprzytomności szyby w drzwiach tarasowych na piętrze i jadalnię w wykuszu na parterze. Marzy mi się wielkie - potężne drzewo platanu (lub grupa drzew) posadzone na trawniku tak, aby jego liście przesączały tylko część palącego słońca i dawały nam tak upragniony cień.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies