Widzę w tym roku chyba w ogóle nieurodzaj na kwitnące, moja mama też bardzo narzeka, jutro ją odwiedzam, więc pewnie znowu nasłucham się, jak to nic nie kwitnie
Od kiedy mam swój ogród, to tematem nr 1 na rodzinnych obiadkach są rośliny, rośliny, rośliny i chwasty pomiędzy
Tak wygląda kwiat rozwijającego się mieczyka w tym roku nie będzie co pokazywać inne wyglądają jak pierwszy, może Ibiza coś ładniejszego pokaże, a w ogóle to ona wyszła za ten swój mąż i jest w podróży poślubnej
dalia Toto z tych niższych w daliach też nie będzie rewelacjia to dalie co się wysialy w truskawkach od Bishop of Llandaff zobaczymy czy będą miały bulwki dużo ich zostawiłam na między rzędach
Aniu, ależ Ty kobieto wszechstronna jesteś, takiego mi smaka tym dżemikiem zrobiłaś, że właśnie po nocy zrobiłam sobie szybką jabłkową marmoladkę i bezwstydnie zżarłam sama, bo rodzinka już dawno w łóżkach. Jak mawia mój mąż " porządni ludzie śpią, sowy siedzą przed komputerami "
Niesamowite jest to, że człowiek potrzebuje wszystko nazwać.
Miałam dużo frajdy odnajdując w książce nazwy roślin, które widziałam na szlaku
To coś spore i zielone z ostatnich zdjęć to na przykład ciemiężyca zielona Veratrum lobelianum, po polsku dopuszczalna też jako ciemierzyca - dwie wersje ortograficzne Kojarzyła mi się ze storczykiem, ale należy do Liliowatych.
A to dzwonek drobny Campanula cochleariifolia na tle Czarnego Stawu Gąsienicowego.
Te dwa kiepskiej jakości zdjęcia pokazują niebielistkę trwałą Swertia perennis, spokrewnioną z goryczkami, jest pod ścisłą ochroną
Mira, aleś roboty zrobiła dużo!!!, od razu pomyślałam o moich irysach.... trzeba im sie przyjrzeć.
Moniko trzeba przyznać, że jak mocno się rozrośnie kępa to potem jest trochę roboty ale trzeba, jak coś jest ładne to zawsze wymaga pracy
moje irysy to zwykłe niebieskie , ale bardzo się mnożą, a w tym roku kiepsko kwitły - nic dziwnego bo korzenie i te bulwki były bardzo splątane - dusiły się
w maju tak kwitły
a zamieniłam je na takie bo mi kolorystycznie takie pasują - zresztą kupowałam brązowe a urosły niebieskie i wreszcie realizuję plan sprzed kilku lat
Dokładnie, kompozycja wyniesiona z Ogrodowiska. Tyle, że już je porozsadzałam.
Jak zobaczyłam Twojego limelight'a to pomyślałam, że w przyszłości hortensje zagłuszą trawki, bo posadziłam je zbyt blisko siebie. Dlatego na chwilę obecną hortensje mają w tle tylko szmaragdy, a miskanty przesunęłam w prawo i podsadziłam kulkami tujowymi. Pomysł z kulkami i trawką powinien być Ci znany
Co Wam dzisiaj pokazać? aha agapanty Tinkerball kwiat Sundervilii o proszę gdzie wlazła jedna z moich dyń kwiatki fasolek pnących kwiat malwy czerwono różowej zawilce