Madziu wszytsko sie osuszyło? Pompa daje radę?
Czy będziesz podnosić graby czy osuszanie pomogło?
Sesleria u mnie rosnie przy nawadnianiu trawnika, codziennie dostaje po lisciach i daje rade, to u Ciebie tez da. Ale musi mieć pełne słońce. Uprzedzam ze nie bedzie wtedy taka ładn jak u Gabi tylko u mnie jest żółtawo limonkowa
A tak na marginesie dziura za heufleriana bo dwie laurowiśnie padły , już w sezonie były marne a teraz całkiem zdechły. Trzeba uzupełnić żywopłocik przed hortensjami bo nie lubię ich gołych dołów. Widać również jak słabo na tyłach rośnie żywopłot grabowy, bo stale ma korzenie w wodzie i na dodatek jest zasłonięty przez pissardi. Wprawdzie posadzony 1,5 roku później niż reszta żywopłotu (gdy się teren trochę osuszył..) ale wciąż wygląda słabo. Jest jednak szansa, ze w tym roku dziury w zielonym nie będzie. Jeszcze dosadzę cisa i wyprostuję magnolie i będzie git... po 5 latach....
Jak sobie tak poleżę to pół ogrodu bym przerabiała... już lepiej jak mam ręce pełne roboty... a juz na pewno zbrązowiałe bukszpany do cięcia. W tym tygdniu zbrązowiałe kulki potnę
SESLERIA dla ciekawych
Centralnie przed stozkiem jest sesleria jesienna
Wielka w tym roku bedzie, myśle czy nie podzielic bo i tak bergenia po lewej stronie idzie out
I heufleriana. Przycięta pod koniec lutego juz jest śliczna i kwitnie na całego
Ja też wolę ogród ale bambusy w donicach w domu muszą być
Dzisiaj cudownie, pięknie, w cieniu 20 stopni. Jeżdżing i leżing pełną parą
Jutro i pojutrze ma być jeszcze cieplej to pewnie magnolie wystrzelą. Całe w starterach
Mi te brzozy na środku nie pasują. Do tego geometrycznego niemal francuskiego ogrodu -polskie rozwichrzone brzozy nie ten teges... Gdybys przerzuciła troche topiarów do drugiego pokoju i dodała jasnych traw to moze by pasowaly za którąs obwódką. Ale ja Jakoś tego nie widze. Posadziłabym drzewo z bardziej geometryczna korona aby nie zatracić dotychczasowego charakteru ogrodku.
Jolu decyzja o posadzeniu brzóz w tak małym ogrodzie powinna byc bardzo przemyślana., pamietaj ze wypije ci wode z całej okolicy i będzie miała bardzo płytkie korzenie, o trawniku w tym miejscu raczej zapomnij
Zana, Wiunia, Marta, Juzia zaparaszam dzisiaj na zdjęcia ogrodu
Na ponowną prezentacje bambusow nadejdzie czas za około miesiąc na razie sie wzmacniają w ogrodzie zmiowym, lekko ocienione zaluzjami i w ciepełku bez nocnych przymrozków
Kasiu trawy sa chyba przebojem nie tylko z powodu ich urody, ale rowniez małych wymgań ze strony pielęgnacji. Tylko tniemy wiosna i podlewamy i sa piekne. A zima, eh ogród bez traw byłby brzydki
Ewo ogród jest dla całej rodziny, trampolina dla dzieciaków musi byc!!! Ja mam juz dorosłą córkę , ktora nie potzrebuje zjeżdżalni ani trampoliny to mogę isc w ogród ozdobny . Ale dla psa mam przeciez specjalne udogodnienia. Za kilka lat dziecko wyrosnie z trampoliny i będą róze
Zamowiłam duzo zielonej hakone, ktora wytrzymuje na słońce i seslerię jesienna, która będzie w nogach grabów
Ten sezon będzie należał do hakone i seslerii u mnie Poprzedni to chyba stipy i carexów. Miskanty były szlagierem na poczatku mojego ogrodu. Wszystkie trawy lubię, uczę się ich, oceniam jakie sa po kilku latach. Bo te, ktore sa ładne przez pierwszym Zeon niekoniecznie po zimie i w kolejnych latach maja moja sympatię
Na razie w nowe odmiany nie ide, popatrzę w sezonie co sie ciekawego pojawia, zaplanuję zimę
Do molini i trzcinnikow na razie sie nie przekonałam, bo musiałabym wymienic miskanty a tego nie chcę
Moje wszystkie wysokie trawy (miskanty mam rożne i nie wskazują jeszcze oznak przebudzenia, rozplenice Paul's Ginat, proso) pózno startują, ruszaja w maju a widac je własciwie dopiero w czerwcu. Nie mam trzcinnikow ale u Malkul juz ruszyły. Dopytaj Małgosi.
Kupiłam jesienia kostrzewe Maire'a , podobno dorasta do 80-100 cm i ma fontannowy pokrój, ta trawa juz ruszyła u mnie ale na ocenę potrzebuje jednego sezonu .