Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Kasik 08:33, 03 kwi 2016

I tak to jest, jak człowiek się rozkręci. NA początek jeżem do traw , a w miarę trwania ogrodu trawy w roli głównej. I jeśli dzisiaj moja mama do ogródka typowo działkowego zaczyna je wprowadzać to znaczy, że prawdziwy ogród musi mieć trawy

A tu proszę.. bambusy
Kuba 08:56, 03 kwi 2016

Ech zazdroszczę Ci ogrodu zimowego bambusów i wszystkiego
pięknie się wszystko prezentuje, a ja funduję sobie poczwarka ogrodowego w postaci trampoliny, ale to w ramach terapii leczenia egoizmu ogrodowego bo dzieci płaczą że nic z ogrodu nie mają... moja przyszła różanka zostanie trampoliną
anna_t 09:19, 03 kwi 2016

Marzenka czytam i Mirelli o Twoich sesleriach a powiedz mi z wysokich traw, takich powiedzmy 1,5m które najszybciej ruszają? tylko trzcinniki?bo chcialabym cos szybkiego jako tło róż.
Miskanty podobno póżniej ruszają ale Iwona mi kiedys pokazala swoje porownanie trzcinnika z miskantem to podobnie niby rosły
a jakie sa Twoje spostrzeżenia?
ren133 09:37, 03 kwi 2016

Madzenka napisał(a)

Kupimy sobie trawki do donic i jednorocznych nasadzeń

A jakie trawki planujesz?

PS Bambusy w białych donicach czad
Madzenka 10:25, 03 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
Madżenko jeszcze nigdy nie widziałam bambusów w ogrodzie. Ciekawa jestem jak będą się prezentowały na Twoim tarasie kuchennym latem

Wygooglowałam i one takie wielkie będą?

Mirella taka wysokosć jaka czytasz bambusy osiągają w Azji, w odpowiedniej wilgotnosci i przy braku mrożnych zim. W Poslce nie sa wyzsze drzewiaste chyba juz 3-4 M. A moje Fargesie nie osiągną w donicach pewnie wzorstu wyższego niz 2 M. Ponadto z Fargesi mozna formowac zyoploty, planuje mić żaluzje z bambusów 1,5-2 M

U mnie na wsi rosna bambusy drzewiaste (te ekspansywne, wielkie) w tym roku bez uszczerbku przezyły zime, po wielu latch maja 3 M wysokosci a powinny mieć 6-7 M.

Bambus wymga przede wszystkim odpowiedniej wilgotnosci powietrza a ja mam z tym stale zimą problem i wtedy podsychaja, trzeba wycinac cały pęd a młode rosna słabsze. Na drzewiaste nie mam juz sił, zawłaszczam ze nawet nie mam jak ich podzielić. M powiedział, że piłą nie będzie ich dzielił, nie dzielone maja za małe donice i marnieją. Na dodatek stale atakuja je zima przędziorki, przeżyłam tez atak welnowców.
Madzenka 10:30, 03 kwi 2016

anna_t napisał(a)
Marzenka czytam i Mirelli o Twoich sesleriach a powiedz mi z wysokich traw, takich powiedzmy 1,5m które najszybciej ruszają? tylko trzcinniki?bo chcialabym cos szybkiego jako tło róż.
Miskanty podobno póżniej ruszają ale Iwona mi kiedys pokazala swoje porownanie trzcinnika z miskantem to podobnie niby rosły
a jakie sa Twoje spostrzeżenia?

Moje wszystkie wysokie trawy (miskanty mam rożne i nie wskazują jeszcze oznak przebudzenia, rozplenice Paul's Ginat, proso) pózno startują, ruszaja w maju a widac je własciwie dopiero w czerwcu. Nie mam trzcinnikow ale u Malkul juz ruszyły. Dopytaj Małgosi.

Kupiłam jesienia kostrzewe Maire'a , podobno dorasta do 80-100 cm i ma fontannowy pokrój, ta trawa juz ruszyła u mnie ale na ocenę potrzebuje jednego sezonu .
Madzenka 10:32, 03 kwi 2016

ren133 napisał(a)

A jakie trawki planujesz?

PS Bambusy w białych donicach czad

Zamowiłam duzo zielonej hakone, ktora wytrzymuje na słońce i seslerię jesienna, która będzie w nogach grabów
Ten sezon będzie należał do hakone i seslerii u mnie Poprzedni to chyba stipy i carexów. Miskanty były szlagierem na poczatku mojego ogrodu. Wszystkie trawy lubię, uczę się ich, oceniam jakie sa po kilku latach. Bo te, ktore sa ładne przez pierwszym Zeon niekoniecznie po zimie i w kolejnych latach maja moja sympatię

Na razie w nowe odmiany nie ide, popatrzę w sezonie co sie ciekawego pojawia, zaplanuję zimę
Do molini i trzcinnikow na razie sie nie przekonałam, bo musiałabym wymienic miskanty a tego nie chcę
Madzenka 10:34, 03 kwi 2016

Kuba napisał(a)
Ech zazdroszczę Ci ogrodu zimowego bambusów i wszystkiego
pięknie się wszystko prezentuje, a ja funduję sobie poczwarka ogrodowego w postaci trampoliny, ale to w ramach terapii leczenia egoizmu ogrodowego bo dzieci płaczą że nic z ogrodu nie mają... moja przyszła różanka zostanie trampoliną

Ewo ogród jest dla całej rodziny, trampolina dla dzieciaków musi byc!!! Ja mam juz dorosłą córkę , ktora nie potzrebuje zjeżdżalni ani trampoliny to mogę isc w ogród ozdobny . Ale dla psa mam przeciez specjalne udogodnienia. Za kilka lat dziecko wyrosnie z trampoliny i będą róze
Madzenka 10:36, 03 kwi 2016

Kasik napisał(a)
I tak to jest, jak człowiek się rozkręci. NA początek jeżem do traw , a w miarę trwania ogrodu trawy w roli głównej. I jeśli dzisiaj moja mama do ogródka typowo działkowego zaczyna je wprowadzać to znaczy, że prawdziwy ogród musi mieć trawy

A tu proszę.. bambusy

Kasiu trawy sa chyba przebojem nie tylko z powodu ich urody, ale rowniez małych wymgań ze strony pielęgnacji. Tylko tniemy wiosna i podlewamy i sa piekne. A zima, eh ogród bez traw byłby brzydki
Madzenka 10:37, 03 kwi 2016

Kindzia napisał(a)
Wczoraj lekko się sponiewieraliśmy ogrodowo, to dzisiaj też planujemy leżing...z przerwą na nowe paliki dla trzmielin i nawożeniem róż

Uwielbiamy sie tak sponiewierać ogrodowo, całą zime na to czekamy. Ja jeszcze nastepny weekend rewolucjonicuję i juz marze o odpoczynku!