Aniu, wczoraj już nie miałem siły nic pokazać i napisać a chciałem pochwalić się Tobie, powojnikiem i dwoma piłkami.
Nareszcie wzięły się do roboty. Jeśli znasz co to za powojnik to proszę o podpowiedź
Jest jeszcze mały nie sięga jeszcze parapetu, kwiaty ma małe około 5 cm i ma dużo pąków. Na następnym zdjęciu będzie widać go za rogiem pod parapetem, wystaje ciut ponad gailardią, przy samej ścianie.
Ten drugi zobacz jak wybuja minął już moją podporę miskantową ale pąków na razie niet, myślisz że jeszcze pokaże kwiat? Oba dostałem maluteńkie mały po 4 listki i zobacz ile urósł.
Podpórki trzymają się dobrze myślę że na pewno za rok też posłużą.
Dziś tylko rabata warsztatowa krokosmia, ładnie mi poszła i firletka na koniec.
Wieczorkiem odezwij się jak nie będzie burzy.
Na razie same iglaki. Zastanawiam się co powsadzać między nimi. Proszę o poradę nie mozna się znac na wszystkim. Może ktoś z państwa podpowie jakąś rzadką, wieloletnią, miniaturową roślinę. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.
Dołączam się do tego wątku, bo często wstaję jak skowronek mimo że chodzę poźno spać.
Zdjęcia o 5 rano z mojego ogrodu:
Będzie dzisiaj 30st.C- upał jak diabli, rozkładam basen dla dzieci bo inaczej dadzą popalić.
W upał nie wychodzę zbyt wiele więc będę mieć czas na edukację w wątku Danusi- jestem na 350str. to jeszcze 150stron, a z resztą jestem na bieżąco. Ale przecież!!.. jeszcze "wątek I " mi został (bo jestem nowa na ogrodowisku).
Miłego dnia wszystkim, Urszula
Przeczytałam,że ktoś prosi o zlikwidowanie wątku,bo nie doczekał się pomocy od nas....... W przeciągu 3- 4 stron zaledwie.
Zwracam się więc z apelem do nowo zakładających wątki w ,,Ogrodowisku".
Kochani, tu nie ma pracy na akord,nikt nikogo nie rozlicza z ilości wpisów na poszczególnych stronach,ani nie przymusza do udzielania odpowiedzi na zadane przez kogoś pytanie. Pomoc można tu uzyskać natychmiast,albo po długim oczekiwaniu.Każdy z nas ma swoje zadania do wykonania,swój ogród, swoje życie. Nie oczekujmy ,że dostaniemy tu gotową receptę....na urządzenie ogrodu.Sami szukajmy w literaturze ,w necie rozwiązań,które będą nam pasowały.Taka rzecz ...jak odległości między roślinami znajduje się w katalogu roślin, trzeba tylko własnej pracy trochę ,żeby wyszukać..
I nie obrażajmy się na cały świat,tylko dlatego,że ktoś napisał,że brzoza z klonem koło siebie nie mogą być.Jeżeli wg Was tak jest dobrze, to niech sobie rosną.
To od Was zależy,czy Wasz wątek będzie ,,poczytny",Czy ludzie do Was będą zaglądać.Jeżeli na wstępie,zamiast zaciekawić swoim ogrodemi własną osobą, żądacie natychmiastowych rozwiązań......można ich się nie doczekać.
Może komuś nie będzie to miłe, co tu piszę,ale mnie nie raz drażni forma zapytań o to, czy o tamto.
Tu nie ma nic obowiązkowego, Danusia daje propozycje, pokazuje jak urządza poszczególne ogrody,jakie ma z tym problemy,i w jaki sposób poprawia urządzone już na ,,zicher" ogrody po roku.Trzeba tylko czytać ze zrozumieniem
Życzę wszystkim,żeby znaleźli tu to ,czego szukacie,ale na podpowiedzi od ręki ,czy gotowe recepty......czekajcie cierpliwie.
Ja mam już swoje lata, a mówią że na starośc człowiek dziecinnieje więc jak dziecko chcę miec wszystko co mi się podoba . Nie mam gdzie tego sadzic więc upycham między rh bo jednak one dominują.Musi byc trochę koloru przez cały rok.
Co do smakołyków sie to leczo juz niestety zjedzone ale został jeszcze serniczek więc Ci go wysyłam.
Nie napisałam jeszcze o obcinaniu hortensji. na ogół obcinam wiosną same kwiatostany chyba ze gdzies mi przeszkadza gałąź to tnę wszystko.
Przywitał mnie dzisiaj upalny poranek. Jak nie można spać to wielką przyjemnością jest przejść się o 5 rano po ogrodzie i wsłuchać się w ciszę. Dzisiaj tak niewiele jej mamy. Można też popodglądać roślinki
JABŁUSZKA rosną i mają się świetnie (to jedno bym usunęła ale tak mi szkoda)
Winogron w tym roku odwdzięczył się ogromną ilością kiści
A co w ogródku?
Sałata rośnie jak zwariowana, będę musiała ją opóźnić bo kto zje tyle główek naraz???
Podglądam ogórki-dzisiaj czy jutro będzie mizeria?
Jednak jutro
Mam Grandiflorę,,Tardivę i Pink Diamond. Ta ostatnia jest najstarsza i ma ok 8-9 lat, inne trochę mniej ale wszystkie były przesadzane a po przesadzaniu chorowały więc mogły by byc jeszcze większe.Mam też hortensję ogrodową która co roku kwitnie na niebiesko.To jej zdjęcia z początku kwitnienia więc nie jest bardzo wybarwiona ale ten jej kolor ne jest bardzo ciemny, taki zwykły niebieski.
Wczoraj późnym wieczorem skończyłem malowanie, jak wyszedłem było prawie ciemno a zapachy takie, na całym podwórku było czuć, zrobiłem sobie wieczorny obchód wciągając przez cały czas zapach floksów i datur i liliowców a na dodatek słuchałem koncertu świerszczy które dawały piękny koncert. Właśnie z tego powodu morduję się z daturami nie dla kwiatów które również mi się podobają ale dla zapachu jaki wieczorem się niesie. Marto, drzewo pachnie tylko iglaste a liściaste nie koniecznie a w szczególności kiedy wyschnie. Tak przy okazji bardzo lubię pracę przy drzewie, choć jest dosyć męcząca. Moniko, witaj i ciesze się że mogłem uprzyjemnić Ci chwilę.
podobało mi się takie cuś od Sylwi ściągnięte- Wybacz kochana
i projekt Gosi
przy tym zastanawiałyśmy się tylko czy to wszystko tam wlizie, ale zawsze możnabybyło z jakiegos elementu zrezygnować
Teresko ja musz eprzysiąść do zrobienia jakiegoś niedudacznego pewnie projekciku całego mojego ogródka, zaplanować rabatki, ew. altanę-choć cały czas się wacham, no i myślałam o przeniesieniu kącika dla dzieci w pobliże domku, zeby wszystko do kupy było, ale musze do tego przysiąść, narazie nie bardzo miałam czas- w pracy jutro dużą imprezę mamy i normalnie szał był i jutro będzie
mnie samą irytuje bezczynność mojej strony, ale obiecuję że się biorę za robotę
i dziękuję Ci do mnie zaglądasz
Beatko, Ty się aż tak nie tłumacz
Bo ktoś pomyśli, że Cię biję, jak lekcji nie odrobisz
To, że Cię trochę zachęcam do działania, nie oznacza, że musisz to robić
To Twój ogródek przecież. Wolność Tomku w swoim domku
Wkleję do Ciebie, bo tamten wątek ma być usunięty, to po co mamy potem po wątkach szukać
Zobacz, jakie fajne nasadzenia koło wejścia do domu:
Wstawię Ci 3 rabatki jakie gdzięs tam posklejałam dla Forumowiczek może Cie zainspirują
Musisz sie zastanowić, co Ty wogóle chcesz mieć w ogrodzie.
W szczególności w przedogródku.
Na początek
Spokojnie dziewczyny, nie bójta się projekty nie zginą, są w moim wątku na projektowaniu nasza Gosia kochana je trzasnęła
Teresko to jest rabata przy tarasie
Beatko u Ciebie takie angielszczyzny świetnie by wygladały
To dla Ciebie Gosia robiła te projekty?
Pewnie, że u Bety dobrze by angielszczyzny wyglądąły
Bociek, dzięki za wyrażenie zgody, ale jeszcze poproszę o odpowiedź na drugie pytanie jakie tam zadałam - ile ta rabata ma szerokości?
Teresko, waziutka jest, nawet 50 cm nie ma
Bociuś, a czy mogę poprosić przepis na taką rabatę?.. Hortensje i białe kfiatki rozpoznaję.. O trawki mi chodzi
Acha i jeszcze jeszcze Trzy to liczba magiczna. Chciałabym u mnie w rogu ogrodu 3 świerki. Jaką masz odmianę? I ile miejsca zarezerwować dla 3 sztuk sadzonych w trójkąt tzn. jeden z tyłu dwa po bokach..