Witam.Panie Rysiu mam pytanie dotyczące czerwonego buka.Widzę że chyba szczepiony na pniu ,pendula ? Przez pana kupiłam sobie czerwonego buka, jest szczepiony bardzo nisko i chyba raczej nie będzie pendulą. A bardzo chciałam takiego samego.
Mój buk pendula szczepiony jest na wys. ok.1m i tak się rozrósł, że na wiosnę go mocno przycinam. Twój też taki będzie
Muszę wyrazić moje uznanie dotyczące wczesniej omawianego wiązu holenderskiego.Jest bardzo zgrabnie przycinany , nie wiedziałam,że można taki modelowy pokrój uzyskać .Czy on rośnie w cieniu?
Kilku moich znajomych ma je w słońcu i straszą, popalone liście są wręcz czarne,chyba mają do tego grzyba.
Buk rośnie w słońcu i podobno lepiej jak w grupie z innymi krzewami. Zdarza się, ale rzadko że słońce przypala liście ale w większości jest to choroba grzybowa.
Kubusiowo dziś szczęśliwe było!
Szefostwo je nawiedziło!
Były skłony aż do ziemi
przed gośćmi tak zacnymi!
W ruch poszła taca,
co ,,serdeczność" oznacza,
był chleb, i sól,
i jeszcze jakaś ,,moc",
i warzywka swojskie!
Oj !Słynne Kubusiowo już na całą Polskę!
Panie weszły do ogrodu,
a panowie zaraz chodu....
zaprowiantowani godnie,
wciągnęli wędkarskie spodnie,
tudzież kurtki i kalosze,
i do łódki.....po rozkosze!
Bo wśród bezmiaru wód,
czeka na nich duch wolności!
Nie liczy im szkła ilości ,
ważne by uradować gości!
A czy z rybą wrócą wnet?
Znając nawyki swych M
Obiad będzie nawet z rybą.
Zamrożoną w lepszym czasie,
Kiedy brały ,,cud karasie".
A w ogrodzie,pośród grządek
wspaniały widać porządek!
Warzywka rosną szczęśliwe,
że chemii się tu nie używa.
Rabaty jesienią powstają,
a wiosną? Będzie jak w raju!
W sobotę pogoda dopisała i mogłam co nieco porobić z prac zaległych na działce. Sto lat jeszcze potrzebuje by nadgonić utracony czas, więc na efekty trzeba będzie poczekać, ale...
Aniu ja nie będę panikował, rosną u mnie ze 20 lat i powiem Ci że te co przesadziłem do cienia, nic im się nie dzieje, Wirus przenosi się przy dzieleniu, więc nie ma paniki że sam przejdzie na inną.
Zapomniałem powiedzieć że kupiłem dziś kilka książek i numerów specjalnych Działkowca oraz kalendarz biodynamiczny na następny sezon. To jeszcze kilka fotek z wystawy, pierwsza fota stoisko Szmita, a 2 ostatnie moim zdaniem najładniejsze stoisko Piątkowskiego.