Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » zielonastrefa

zielonastrefa

monitka 22:25, 27 wrz 2012

U mnie też akcja przesadzanie Lało od rana do południa. Jak wróciłam do domu to już można było działać w ogródku czego i Tobie na jutrzejszy dzień życzę
Diana 23:32, 27 wrz 2012

MilenaP napisał(a)
wstawiam resztę zdjęć z wczorajszego dnia
wykopywanie miskanta

sadzenie cebulek tulipanów

No i rzut ogólny na kółko. Już wszystko przygotowane dla Chopinów. Kamienie wyznaczają gdzie mają być posadzone

widziałam wcześniejsze zdjęcia i te tutaj ile pracy włożyłaś i jak pięknie wygląda
jestem pełna podziwu dla rozmnażania róż ! z patyczka - super
kółeczko będzie prezentowało sie pięknie jak rozkwitnie
Ozz 16:25, 28 wrz 2012

A duża ta magnolia? Lepiej ją przesadzić na wiosnę, bo ma delikatne korzenie - teraz obkopać rowem i zasypać go torfem, a na wiosnę jak nabrzmią pąki przenieść na miejsce właściwe.

No i podlewać intensywnie, bo sucha ta jesień.
MilenaP 17:37, 28 wrz 2012

Monitko dzięki za zachętę
Diano dziękuję za słowa uznania i pochwały nie mogę się już doczekać, aż na tym kółku wszystko rozkwitnie
Ozz moja magnolia jest bardzo mała - o połowę mniejsza niż była jak ją kupiłam. Jest po przejściach i do tego ryje pod nią kret chcę ją przenieść w bardziej zaciszne miejsce.
MilenaP 17:49, 28 wrz 2012

Pokażę wszystkim chętnym trochę mojej jesieni
jedna z moich nielicznych irg, które nie padły zeszłej zimy

dereń

dzikie wino też nabrało rumieńców
MilenaP 18:01, 28 wrz 2012

i jeszcze kilka fotek
pelargonia od mojego synka Borysa wciąż kwitnie - uwielbiam ją i jego

na różance wciąż coś się dzieje

a tutaj moja patyczkowa róża już na docelowym miejscu, na różance

a tutaj moja najmniejsza żurawka, niestety NN

( czy to Regina, Hollywood, Cinnabar Silver, Velvet Night czy coś innego? niestety nie mogę jej rozpoznać )
MilenaP 22:59, 29 wrz 2012

po długim dniu, całym wypełnionym działaniami ogrodniczymi czas się pochwalić
walczyłam dziś ze skarpą, na zewnątrz ogrodzenia. Zawsze była obsadzona kosodrzewinami i irgami poziomymi, jednak ostatnia zima wykończyła wszystkie irgi. Kiedyś wyglądało to tak:

Pierwszy etap polegał na usunięciu wszystkich gałęzi i to zrobiłam wiosną. Niedawno wykopałyśmy z mamą korzenie tych irg. Było ich 8. W między czasie okazało się, że ziemia na skarpie się obsunęła i trzeba jej dowieźć taczką z działki, bo odkrywają się fundamenty ogrodzenia Spośród 3 kosodrzewin posadzonych w równych odstępach na całej skarpie, kiedyś padła nam 1. Została środkowa i 1 boczna. Nijak mi to nie pasowało Do tego ta boczna zrobiła się łysa. Dziś ją wycięłam, zostawiając tylko tą środkową. Z korzeniem na szczęście poszło łatwo. Po dowiezieniu i podciągnięciu do góry grabiami ziemi, dziś wyglądało to tak:jedna strona
i druga, w stronę furtki:
Już jakiś czas temu zapadła decyzja, że na samej górze skarpy będą posadzone czerwone berberysy od mojej siostry. Kiedy teren był już przygotowany, pojechałam po rośliny:
Miały być jednakowe, ale coś mi się wydaje, że są 2 rodzaje poczekamy, zobaczymy
monitka 23:14, 29 wrz 2012

Milenko widzę że też miałaś pracowity dzień. Ciekawa jestem efektu końcowego
Berberysy rzeczywiście trochę się róznią
MilenaP 23:37, 29 wrz 2012

wreszcie koniec
pierwsza strona

druga, w stronę furtki

pod berberysami, na mijanego, w dwóch rzędach będą posadzone żółte trzmieliny, ale to dopiero wiosną, bo się ukorzeniają. Będą takie:

Po drugiej stronie furtki też mam taką skarpę, tylko krótszą. Tam też jest 1 kosodrzewina i też wylądowały 4 berberysy. Żółte trzmieliny już rosną. Na 2 skarpach posadziłam 14 berberysów, co 90 cm Jutro chyba się nie zwlokę z łóżka
Martek 00:59, 30 wrz 2012

Byłam, obejrzała jesień,wróciłam sporo do wspomnień i zostawiam pozdrowienia