Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:09, 29 kwi 2022

Do góry
To był bardzo pracowity dzień. Udało się zakończyć projekt "kompostownik".
Użyte materiały:
50 kg suchego betonu
6 okrągłych słupków ogrodzeniowych 150 cm
3 panele ogrodzeniowe 250 cmx 123 cm
3 łączenia przelotowe
27 łączników okrągłych (wyszło tak dużo, bo okrągłe łączniki nie są dostępne w wersji kątowej i na narożnych słupkach trzeba było montować ich 6). Łączniki są ocynkowane, a nie malowane, bo cena tych malowanych to jakieś 10 zł za szt. Te ocynkowane kosztowały 6 zł. Cięłam koszty.
Wczoraj mężaty Natalki przeciął mi dwa przęsła na pół. Jedna z połówek dodatkowo została przecięta na pół w poprzek. Z tych ćwiartek uzyskałam elementy zamykające kompostownik z przodu.
Wczoraj udało się zabetonować wszystkie słupki, a dzisiaj po południu zaczęłam mocować panele.
Trochę miałam cykora, bo podczas mocowania słupków w ziemi dysponowałam połamaną linijką składaną i dwiema nadepniętymi kiedyś poziomicami.
Obawy były niepotrzebne, bo wszystkie elementy udało się zgrabnie połączyć.

Zdjęcia zgodne z harmonogramem prac
Zamontowałam najpierw lewy i prawy bok. Potem plecki.
Wzmocniłam sobie przednią krawędź kompostownika betonowymi ścinkami z podmurówki. Nigdy nie wyrównywaliśmy poziomu naszej działki i kompostownik leży nieco niżej niż rabata po jego prawej stronie. Żeby uniknąć osypywania się ziemi od tej strony i częściowo od strony cisów, zastosowałam grubą taśmę przewlekaną przez druty.

Uzupełniłam ziemię od strony rabat.

Przed kompostownikiem miałam ułożone pocięte jakieś "szlachetne" kamienie, które onegdaj przywiozło mi pacholę. Po wielu latach użytkowania nieco się pozapadały. Podważyłam je szpadlem i podsypałam od spodu ziemią i piaskiem. Zrobiła się ścieżka zrównana poziomem z trawnikiem w sadzie.

widok frontu prac od strony domu

Ogród Basi i Romka 21:06, 29 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

Podoba mi się to miejsce
Dębowe zakątki 21:05, 29 kwi 2022

Do góry
Agania napisał(a)
Wow bocian w locie…szczena mi opada jak patrzę na te foty
i ta żółta czarcia miotła też niczego sobie

Dziękuję.Dziękuje bardzo za miłe słowa.
O to ta zółta sosenka to czarcie miotła ? Nawet nie wiedziałam co to mam dokładnie za sosnę .

siewki bratków z ub .roku rozsiały się w tym roku w wielu miejscach w ogrodzie .Fajnie.

Dębowe zakątki 21:00, 29 kwi 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Nie znam i ja tych Twoich kolorowych liści, ale podziwiam piękne zdjęcia bocianów. Wiosna w ogrodzie u Ciebie też nabiera szybkiego rozpędu.

Witaj Dorotko.
Sylwia już mi rozpoznała te kolorowe liście , to Krwisty szczaw -
Bocianki widzę codziennie. Po mojej działce w dalszej części sobie chodzą i nad nią fruwają codziennie
A ostatnio dzień w dzień nad moja dzaiłką takie ptaki latają

O tak wiosna coraz ładniejsza.Tylko większego ciepła chcę.Zwłaszcza nocami.

Berberysy coraz ładniejsze. Kwitną brzoskwinie, nektarynki, śliwy ...

April podbija las... 20:52, 29 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)

Poszłam za twoim przykładem i zaczęłam przekopywać kolejny kawałek, od 60 lat nietknięty łopatą

Bolą plecy ale jaki efekt!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:47, 29 kwi 2022

Do góry
Parę kwiatków

I ogólny widoczek
Zieleń, drewno i antracyt 20:45, 29 kwi 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Pięęęknie I powiem Ci, że dla mnie żadna magnolia nie może się równać z jabłonkami i wiśniami, nic na to nie poradzę, ale one dopiero powodują u mnie wzrost ciśnienia, z tymi drobnymi, nienachalnymi kwiatkami
Ukon cudna Zestawione pięknie, prawdę mówiąc czekam na podobne u siebie

Trochę się z tymi zestawieniami męczyłam, ale na szczęście wymęczyłam A podobne u Ciebie to jakie? Jak powąchasz Rustice Rubre, to moze zmienisz zdanie o magnoliach. Pachnie jak cytrusowe róże
Mam jeszcze jedno ulubione zestawienie wiosennej drobnicy, tylko mój telefon nie chce współpracować i przestawia mi ostrość na tyły. Do tego coś mi oskubało(nawet nie zjadło, tylko oberwało i zostawiło) kwiaty epimedium, które idealnie podbijało to zestawienie.

Zobacz co mi się trafiło jako J.Strauss - w końcu zakwitły, tylko lekko nieodmianowe Chyba, że pomyliłam podpisy, bo jeszcze na 2 inne nowości botaniczne czekam...

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:44, 29 kwi 2022

Do góry
Dzisiaj był piękny i pracowity dzionek . Do południa byłam w Warszawie, zatem tylko pol dnia porylam, ale kilka sukcesów jest .
Posadziłam Kaziki, polataliśmy z UFO po ogrodzie szukając dobrej miejscówki. Podzieliłam miskanty ML i posadziłam na wąskiej rabacie przy nowym placyku, wyłożyłam kartonami, posypałam żwirkiem. Zwirek jets upierdliwy, ale tu był konieczny w uwagi na kontekst. Jak sie pojawią jezowki - bedą towarzyszyć ML.

Posadziłam poziomki, wysypałam drewnianymi ścinkami.
Podzieliłam trawę kupioną onegdaj jako ML (chyba jakiś miskant, piękne wąskie jasnozielone źdźbła) i wsadziłam w miejsce wykopanych ML. Podzieliłam rozplenice Little Binny i dosadziłam obok ich mateczek : ). Przygotowałam ziemię w trzech dużych donicach dla zakupionych begonii i pelargonii. Podlałam rabatę pod sosnami. Zrobiłam 100 zdjęć. Wypieliłam część rabaty z krzaczkami owocowymi.
Więcej grzechów nie pamiętam .

A! I wymyśliłam (odkryłam Amerykę?) nowy, swietny sposób dzielenia traw: obkopałam dookoła i bez wykopywania podzieliłam. Potem wyciągałam gotowe podzielone trawki. Brawo ja! .
Pszczelarnia 20:43, 29 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
Lubie u Ciebie posiedziec...tak po cichu...

Kasiu, szukam "sprawcy"

Dziś był dobry dzień: nasionka z trzema kropkami ... , gazeta w skrzynce i osobiście wręczone zaproszenie na ślub w górach. A w planach jogowanie. Obiecuję, że wrócę z relacją zasiewów, po łykendzie.

Kwitną drzewa.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:34, 29 kwi 2022

Do góry
tez tak myślałem ze drutowce, ale te moje maja takie długie czułki

Migawki z ogródka 20:31, 29 kwi 2022

Do góry
I kwiatek Gosia, zakwitła ta czekoladowa prymulka ale kolor kwiatka jest przekłamany. Jest wiśniowy, a nie taki czerwony.

Migawki z ogródka 20:29, 29 kwi 2022

Do góry
Czy czwarta zmiana układu kostek to już choroba, czy jeszcze mnie nie zamkną?

Ułożone, ale nie ubite. Jutro będę stukać.
Ogród z koniczynką 19:41, 29 kwi 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Dziś kwiaty świdiśliwy rozwinęły się

Piękne te kwiaty świdośliwy, aż muszę zobaczyć moje, chyba nie są takie ładne, jak u Ciebie???
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:34, 29 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Przerwa od rycia spędzona na kontemplacji tulipanów

Pięknie, jest co kontemplować. Nowi lokatorzy rabaty będą dobrze się prezentować.
Mój nowy ogród na wsi 19:15, 29 kwi 2022

Do góry
Pierwsze koszenie trawy w tym roku.

Ogród Basi i Romka 19:10, 29 kwi 2022

Do góry

Ogród Basi i Romka 19:08, 29 kwi 2022

Do góry
A i u mnie jakieś tulipany kwitną

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:45, 29 kwi 2022

Do góry
Buda dla psa I warzywnik na pierwszym planie

Brzozowy raj 18:41, 29 kwi 2022

Do góry

Ach ta wiosna
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 18:18, 29 kwi 2022

Do góry
Chyba przesadzę te buki w trójkąt. Wtedy będzie miejsce na ambrowca Już za późno jak mają pączki? Dać je w lini z wiśnią czy bliżej muru? A jak wiśnia będzie bliżej trawnika to za nią się coś posadzi jeszcze?
Poprawiłam bukszpany, teraz chyba jest już ok

Ewo dziękuję za rady
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies