Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:46, 23 wrz 2019

Do góry
Kwitną astry,dzisiaj porobię im wszystkim portrety

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:43, 23 wrz 2019

Do góry
Miro, jak od lat - ciągle to samo Komposter Radivit - mieszamy z wodą i polewamy, chociaż u Babci Jasi to sypałam na sucho i polewałam wodą.

Kompost wielki przesypany i ten dojrzały spod spodu odsypany na inną pryzmę do mielenia.
Będę używać do sadzenia. Połowa była już dobra.

Widać posadzone graby jako żywopłot "zawrotki", która jest niezbędna, żeby ogrodu nie rozjeżdżać podczas zawracania.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:25, 23 wrz 2019

Do góry
EwciaK napisał(a)
Kochani pomóżcie proszę. Prace rozpoczęte, ja mam pewien plan, ale potrzebuję fachowej rady czy tak mogłoby być.

Opcja druga

Zaraz wrzucę zbliżenie i opis roślin.

Opcja druga
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:42, 21 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Newsów nie ma bo ten ogród to już muzeum, nic się nie da zmienić, chyba że bym wywaliła wszystkie bukszpany, ale póki co walczę z ćmą, bo jest, a jakże...nie ominie. U sąsiadów już wszystko pożarte

Danusiu, bukszpanowy jest tak dopieszczony, że nic nie trzeba zmieniać. A jeśli to ogród muzeum - to tylko zwiedzać i podziwiać. Tak jak w muzeum.
U nas zimnica, ćma w pułapkach jest od tygodnia, może dwóch. Czy nowe się łapią? Nie wiem. Jutro popatrzę na moje, jeszcze młode bukszpany. Nie oddam ich bez walki, oj nie.Ciężkie działa wytoczę.
Pozdrowienia ślę z frontu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:29, 20 wrz 2019

Do góry
Fajno, cieszę się
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:42, 20 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

"Sobie" tworzę i już. Nie mam żadnych ograniczeń

Tego Ci zazdraszczam najmocniej, że tych ograniczeń brak. U mnie usytuowanie i plan zagospodarowania bardzo mocno ograniczają niestety, no ale każdy rządzi tym co posiada, ważne by mieć z tego ogrodowania masę radości i poczucie spełnienia, a tego ani Wam, ani nam nie brakuje
Cudnie jest
Nam w tym sezonie niestety już nie uda sie wyrwać tak daleko( bo do Was to wyprawa)ale może w przyszłym roku, kto wieMarzenia wszak się spełniają
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:28, 20 wrz 2019

Do góry
popcorn napisał(a)
Jak pięknie

U Cię zaglądam i kibicuję Mam nadzieję, że dach jednak ruszy zaraz Mnie to czeka...także.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:27, 20 wrz 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Pani Danusiu ma Pani gust ❤

Dziękuję, ale w sumie chyba nie o gust chodzi, a o wyczucie Bardzo dziękuję, cieszy mnie, że się podoba nie tylko mnie "Sobie" tworzę i już. Nie mam żadnych ograniczeń
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:26, 20 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Prawda, obłęd, taki pozytywny i piękny obłęd

Dzięki, mnie to aż się kręci czasem w głowie, nie tyle od hulającego wiatru, co różnorodności,
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:25, 20 wrz 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
I tym sposobem spełniasz swoje marzenia .. mówiłaś o wielkim ogrodzie pełnym byli... ale nie sądziłam, że aż z takim rozmachem. Grupie krakowskiej zazdroszczę wyjazdu i zgranej ekipy.

Grupa krakowska może się poszerzyć o grupę ogólnopolską, zapraszałam i zapraszam.
Bierz kogo chcesz w samochód i grzej
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:24, 20 wrz 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)
Obłęd, po prostu obłęd. Jak ten ogród różni się od Twojego przydomowego (pierwszego) ogrodu.

To jest właśnie drugi świat Aniu. Ten bardziej kolorowy i słoneczny. Cień już mi się znudził, pragnę kolorów i to nas oboje bardzo cieszy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:23, 20 wrz 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ciekawie i sentymentem patrzy się jak coś powstaje z niczego, od podstaw, po kolei, widać ile serca, pracy włożyliście .Pozdrawiam serdecznie Panią, męża i całą ekipę.

Pozdrowię, zaraz jadę z roślinami i komposterem Dziękuję w imieniu ekipy naszej męskiej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:22, 20 wrz 2019

Do góry
Balea napisał(a)

Poprostu przecudnie.
Ta kosta mi sie bardzo podoba.

A jak sie ta jasna trawa nazywa, ktora posadzilas pod stozkiem z cisa?
I czy nie bedzie ona cisa przeszkadzac jak podrosnie? To znaczy czy ten stozek nie bedzie lysial od dolu?

To w sumie nie sama kostka, to płyty z odzysku pomieszane z czym się da

Jasna trawa to zwykła Hakonechloa macra i stożek nie będzie łysiał od dołu. Mam to przetestowane w innych miejscach Przyjedź to zobaczysz
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:21, 20 wrz 2019

Do góry
beata_m napisał(a)
Niesamowicie jak w innym wymiarze ....

Ja też się czuje tam jak w innym wymiarze
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:16, 20 wrz 2019

Do góry
Dzieje się, bo porządkujemy część za oranżerią, no i będzie się działo
Wszystko przed nami. Graby wsadzone, choć za grabami akurat nie przepadam, ale miałam, to wysłoniłam część gospodarczą.
Wolę buki i dalej będą buki formowane.

Kompost ulegnie przerzuceniu i przesypaniu komposterem, bo na razie hałda taka, że głowa mała.

Planujemy miejsce na doniczki, wiatę warsztatową, itp, domki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:14, 20 wrz 2019

Do góry
Newsów nie ma bo ten ogród to już muzeum, nic się nie da zmienić, chyba że bym wywaliła wszystkie bukszpany, ale póki co walczę z ćmą, bo jest, a jakże...nie ominie. U sąsiadów już wszystko pożarte
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:39, 20 wrz 2019

Do góry
beata_m napisał(a)
Niesamowicie jak w innym wymiarze ....

Danusiu chciałabym się zapisać na to spotkanie grupy małopolskiej mogę wziąć ze sobą mamę!? Czy to tylko takie zamknięte spotkanie???

Tak, oczywiście. Zamknięte, ale dla osób towarzyszących oczywiście, że otwarte.
Wpisujcie się kto ma zamiar przyjechać, bo nie wiem ile mam "kubków na herbatę" przygotować
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:15, 20 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obecnie

Poprostu przecudnie.
Ta kosta mi sie bardzo podoba.

A jak sie ta jasna trawa nazywa, ktora posadzilas pod stozkiem z cisa?
I czy nie bedzie ona cisa przeszkadzac jak podrosnie? To znaczy czy ten stozek nie bedzie lysial od dolu?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:22, 19 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cis odmiana Fastigiata, Wojtek lub Fastigiata Aurea

Dziękuję !
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:56, 19 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Marzenko, chcesz mieć nowoczesny ogród, a sadzisz i planujesz wszystko przeciwnie.

Najpierw narysuj plan całego ogrodu i zastanów się nad podziałem przestrzeni. Gdzie rabaty, gdzie trawnik, gdzie inne zakątki ogrodu (placyk, altana, wszystko co wam potrzeba) a nie zajmuj się plackiem rabatą pod płotem, bo ona nijak się ma do nowoczesnego ogrodu. Nasadzenia zrobione także pojedyncze, po jednej sztuce, każde drzewo i krzew inne. Tak nie powinno być w dobrze przemyślanym ogrodzie

Nie gniewaj się, ale trudno tak doradzać, gdy reszta w rozsypce. Planuj ogród jako całość. I wtedy wyjdzie.

Jest to niestety wszystko cieżkie w realizacji. Po pierwsze ogród powstaje od 8 lat, wtedy też zaczęliśmy naszą przygodę z roślinami.Wtedy tylko słyszeliśmy od siostry sadźcie już coś, żeby rosło. Co niedzielę oglądamy Maja....(nie wiem czy mogę podać pelną nazwę) oraz przeglądamy gazety, internet, także to forum, a Pani projekty i realizacje bardzo mi się podobają. Mamy bardzo trudny teren ale przy domu udało nam się zrobić teren równy (i to dopiero 2 lata temu) a dalej jest duży spadek a tam sad. Dookoła las.
Po drugie ja lubię bardziej nowoczesne, mój mąż nie koniecznie Ale przez te lata wiemy już, które rośliny nam się podobają, które chcemy jeszcze mieć u siebie a które nie. Niestety często jest tak że w szkółce kupujemy to co nam się prawie spodoba a potem zastanawiamy się gdzie go to posadzić Dlatego też te pojedyncze nasadzenia. Tłumaczyłam mężowi, że najpierw plan a potem zakupy, ale cieżko z nim mam w tym temacie.
No i niestety dochodzi to najważniejsze czyli pieniądze. Fajnie jak ktos ma pieniądze i na etapie budowy domu zleca projekt ogrodu, jak to często jest w cytowanym programie. My musimy robić powoli kolejne zaplanowane etapy. Nasz ogród nie musi być do końca spójny - powierzchnia 2200m2 daje do popisu. Chcemy ogrodu co nam się podoba, w którym dobrze się czujemy. Ale rozumię, że dla projektantki nasze wybory mogą być niezrozumiałe, niestosowne.
Próbuję coś stworzyć, na podstawie co mamy tam już posadzone, ale oczywiście kalina, guzikowiec czy migdałek nie muszą tam zostać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies