Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 00:23, 16 wrz 2020

Do góry
Dobrnęłam do 30 str już byłam wcześniej u ciebie. Przeczytałam wszystko o basenie. Pedzilas z tymi pracami ogrodowymi. Tyle roślin miałaś i jeszcze kupiłaś jak ty to wszystko miescisz.
To fakt jak się trochę człowiek interesuje i zagląda, podgląda i kuma o co chodzi w tym wszystkim jest w stanie sam zaprojektować ogród wg swoich upodobań. Bardzo ładnie jeszcze jutro popatrzę dalej.
Czy ten basen był pod konkretne wymiary. Czy takiego były wymiary u producenta.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 19:41, 15 wrz 2020

Do góry
Popatrz do głowy by mi nie przyszlo, że to Red Baron. Dziwny kolor, ale też ładny. Miałam ją kiedys, zaczął w niej rosnąć perz i usunęłam wszystko.

O tej porze może zmieniać kolor, ale piszesz że taka jest. Tak mi przyszło do głowy a może powodem jest kora rozrzucona, która zakwasza glebę. Trzeba by zbadać ziemię na pH i zobaczyć w jakiej ziemi powinna rosnąć.
Może się mylę, sprawdzić można.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 16:43, 15 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Też masz dużo traw powiedz jak nazywa się ta trawa bordowa to jakaś rozplenica?
Ruzana pod domem też ładna rabata. Jakbyś mogła dać zbliżoną fotkę tego basenu jakie ma wymiary czy go nakrywasz czy jesteś zadowolona z niego. Obok masz instalacje tej pompy ciepła? Masz ciepłą wodę z pompy w basenie.
Ptasi gaj 14:33, 15 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Elu jeszcze jedno pytanie - czy ta róża choruje?

Nigdy nie chorowała, ale w tym roku nawet te żelazne chorują.

Nie widać że choruje to raczej zeschnięte dolne listeczki nie ma plamistości.
Ptasi gaj 13:46, 15 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Małgosiu witam

Powiem szczerze lubię się urobić, ale już tego jest za dużo. Mały ogród mniej roboty. Chciałabym dużo roślin kwitnących, ale jak to wszystko obrobić.
Trawy, hortensje najmniej pracy. Róże trzeba przycinac, pryskać i jeszcze tak jak w tym roku klapa różana.

U ciebie to jak w raju. Wszystko równiutko po przycinane. U mnie trochę rozgardiasz, ale trudno. Nie zameczek się.

Pozdrawiam

No widzisz a mnie podoba się taki trochę rozgardiasz. Jest jeden warunek, w dużym ogrodzie W małym niestety źle by to wyglądało.Mały ogród ma swoje zaletyPozdrawiam
Ptasi gaj 12:48, 15 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękna
Mam ją.Ale u mnie jakaś bida

Aniu musisz jeszcze czekać moja niecały trzeci sezon kupiłam też bidę.
Róże to dopiero od 3-4 sezonu zaczynają ruszać musi się dobrze ukorzenić.
Moja miała dużo pąków w pierwszym kwitnieniu ale deszcze i zgnily.
Przycięłam i wypuściła znowu pąki.

Ja mam taki problem z Pastela. Jak oglądam na forum Pastele to wprost nie wierzę, że taka może być piękna. Niby kwiat Pasteli ale taki mizerny krzak.
Przesadze wiosna czekam na zwolnienie miejsca przez choinek kanadyjska. Prawie duże drzewo i uschło tam posadzę kalinę Kilimandżaro a w miejsce Kilimandżaro wsadzę Pastele.

Przyszła dzisiaj paczka z Albamaru jestem zadowolona Gillenie, Astry, Jarzmianka i rdest. Trzeba sadzic

Miłego dnis
Ptasi gaj 09:54, 15 wrz 2020

Do góry

Kupiłam ją w sierpniu 2018 r. Mały krzaczek. Tak powtarza kwitnienie. W tym roku pierwsze kwitnie dużo pąków deszcze i róże gniły zanim się rozwinęły. Widać, że może osiągnąć duzo, ładny krzaczek. U mnie ok 60 cm wys.
Ma jasno zielone matowe liście.

Piękna
Mam ją.Ale u mnie jakaś bida
Ogród w mieście-ogrodzie 10:15, 14 wrz 2020

Do góry
aga55 napisał(a)
Ja po wizycie też się nakręciłam na coś więcej pod sosnami niż igły i szyszki.
Piękny ten wrzosowy dywan
A piach wybierałeś po całości czy tylko dołki pod roślinę?

Pod wrzosy piachu nie wywoziłem, tylko zmieszałem z kwaśnym torfem. Dziś dałbym nawet więcej grubszego piachu, mniej torfu. Pozdrawiam

A ja też spróbuję zrobić taki zakątek w moim ogrodzie obok skalniaka. Czy mi się uda. Gaure już mam
Kiedy sądziłeś wrzosy chodzi mi o miesiące aby się przyjęły i dobrze przezimowały. Oczywiście ziemia pod kwasoluby.

Cudowny dywan widok nie z tej ziemi.

Pozdrawiam

Wrzosy sadziłem od połowy sierpnia i we wrześniu. Podłoże jak wyżej - powinno być bardziej piaszczyste niż mam u siebie. Torf za mocno trzyma wodę i może być problem z chorobami grzybowymi, tym bardziej, że wrzosowisko jest u mnie nawadniane razem z trawnikiem.
Pozdrawiam

Ptasi gaj 07:27, 14 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Piękna i bardzo pachnąca Munster Woody

Elu czy ta róża powtarza kwitnienie? Jaka rośnie duża? Tworzy ładny pokrój krzewu?

Kupiłam ją w sierpniu 2018 r. Mały krzaczek. Tak powtarza kwitnienie. W tym roku pierwsze kwitnie dużo pąków deszcze i róże gniły zanim się rozwinęły. Widać, że może osiągnąć duzo, ładny krzaczek. U mnie ok 60 cm wys.
Ma jasno zielone matowe liście.
Pamiętajcie o ogrodach 23:59, 13 wrz 2020

Do góry
Witam Grzegorz

Ja ci same dobre rady daje nie wpuszczam w maliny. Mam derenie i wiem.jak się z nimi obchodzić. Jeżeli nie posadzone w słońcu te biało zielone to nie będzie efektu takiego wiesz "łał" .

Jak się boisz to tnij zaraz jak się pokażą listeczki
Ptasi gaj 23:23, 13 wrz 2020

Do góry
Ale czy one są na chodzie te sieczkarnie. Zardzewiałe jak cholera. Trzeba by było to najpierw coca cola oblać rozkręcić i doprowadzić do użytku.
Tyle słomy bym.przemieliła. jeszcze się zapytam gospodarza znajomego na wsi. On tam zna tych rolników może będą mieli.

Dziękuję za namiary.

Jak by co to bież dwie jedna dla mnie
Ptasi gaj 23:19, 13 wrz 2020

Do góry
Ale czy one są na chodzie te sieczkarnie. Zardzewiałe jak cholera. Trzeba by było to najpierw coca cola oblać rozkręcić i doprowadzić do użytku.
Tyle słomy bym.przemieliła. jeszcze się zapytam gospodarza znajomego na wsi. On tam zna tych rolników może będą mieli.

Dziękuję za namiary.
Bylinowa łąka 23:07, 13 wrz 2020

Do góry
Witam Gosiu

U ciebie to dopiero można zrobić trawiasta. Sprzyjające warunki terenu.
Jak masz taki zamiar wydziel sobie teren i tarasowo od najwyższej do najniższej posadz. Efekt w ciągu 2-3 sezonów.

Na początek posadz jest Najwyższy Memory i schodkowo z należytymi odstępami.

Zastanów się warto podjąć taką decyzję będzie ładnie. Ja ten łan traw widzę u ciebie. Trawy najlepiej kupować od połowy lipca.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:56, 13 wrz 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu śliczny ogród stworzyłaś. Te trawy i hortensje. A oczko na zdjęciu wydaje się bardzo duże, ale ono chyba takie jest.

Oczko nie jest małe ok 20 M2 + -. U mnie teraz to najcudowniejsza pora.
Trawy i hortensje w rozkwicie. Później będą zmieniać kolory i do tego dojdą kolorowe liście dębow błotnych na to czekam cały sezon.

W przyszlym roku w innym miejscu będę rabatę zmieniać i tworzyć następna trawiasta.
Sieczkarnie muszę kupić na te suche trawy.

Ptasi gaj 22:46, 13 wrz 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Powiem ci że wstydził się jechać ale jak wracaliśmy to dziękował że go zabrałam. Był naprawdę pod wrażenie ogrodu.
Powiedział że widać pasję ogrodniczą i nasadzenia są takie twoje

Mirka a tobie się podobał w realu.

Mowa o klonie. Mam sadzonki tego klona którego podziwiał z liści. Nie sądz Jaworów bo są nie ładne.
Nie jest tak źle z tą baptysia posadziłam.mialt spory korzeń. Trawy też posadzone tymczasowo. Na wiosnę je podzielę bo duże krzaki
Ptasi gaj 22:36, 13 wrz 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Elu

Jakie masz piękne różę
Cudo

Aniu to prawda mam łafne, ale ten rok to porażka, mszyce, deszcze w pąkach gniły i choroby grzybowe niegdy tak kiepsko nie mialam. Niektóre bez liści.
Żelazne róże się trzymają.

Zobacz jak ta róża w zeszłym roku wyglądała a w tym roku nie rozwinął się ani jeden kwiat a teraz ma paczki, ale kiedy rozkwitną?

Ptasi gaj 22:24, 13 wrz 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Piękną miałyście pogodę, jeszcze następny tydzień letni.
Elu nie mogę znależć New Dawn, jak znajdę jakiś kwiatek to dam Ci znać.Pozdrawiam.

Dobrze Gosiu jak znajdziesz to daj znać. Ja moja New Dawno przez kilka lat cielak wiosna 15 cm od ziemi nie wiedziałam co to za roza. Dopiero na ogrodowisku dowiedziałam się że to pnąca .
Przycinana nisko bardzo zgęstniała.
Pogoda marzenie taka lubię dzisiaj ciepło, ale wietrznie.
Ptasi gaj 22:19, 13 wrz 2020

Do góry
Mirka twoja dziękuję że mogłam was gościć. Za krótko to wszystko było wiele spraw nie poruszonych. Inaczej wszystko ogląda się w realu inaczej na forach.
Idziesz oglądając jest jakiś ciąg a fotki pstrykasz nie widzisz tej przestrzeni.

Bardzo się cieszę, że Emusiowi się podobało zawsze to jakaś odskocznia od innych prac. Zapomniałam ci dać klinika jest w donicy który mu się podobał z liści, ale nic jest w donicy.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:26, 13 wrz 2020

Do góry
Miałam dzisiaj gości Mirka z mezem.
Piękna cudowna pogoda szkoda, że krótko bo ciągle każdy gdzieś pędzi. Otrzymałam trawki i baptysje. Mirka też odjechała z roślinami. Nie wiem czy się podobało chyba tak inaczej wygląda ogród z fotek inaczej w realu.

Mirka nie różana więc nie było na ten temat dyskusji, ale były inne tematy.
Nie było fot jestem nie fotogeniczna nie lubię się focic co zrobić taka jestem.

Chociaż nóżki pokaże.

Piękna i bardzo pachnąca Munster Woody

Po lewej Queen of Sweden, ta po prawej bardzo ładna kolor pomarańczy fota nie wyszła.

Elu

Jakie masz piękne różę
Cudo

Kwiaty we włosach 20:16, 13 wrz 2020

Do góry
Gonia bawisz się aparatem - ekstra fotki prawie 10 stron w głąb wątku.
Nawet z byle czego robisz fotę artystyczną.

Pokaż różę new dawn bo jej szukałam i nie znalazłam

Elu napisałąm u Ciebie, szukam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies