Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Oaza Spokoju Matek:) 16:28, 01 lip 2011

Do góry
Zawijaski jak widać u nich też w modzie są
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:42, 01 lip 2011

Do góry

Otrzymałam takie zapytanie:

"Mój trawnik w zeszłym roku (a ma 2 lata) był bardzo ładny - zielony, puszysty dywan trawy golfowej. W tym roku, po zimie, w kwietni kupiliśmy wertykulator i po potraktowaniu nim trawnika, wygrabieniu
kilkunastu worów zeschniętej trawy oraz po wiosennym nawiezieniu trawnika, zaczęliśmy się cieszyć coraz ładniej wyglądającą trawą !

Trawnik jest podlewany, nóż w kosiarce przed pierwszym koszeniem został naostrzony, trawa jest ścinana na ok. 4-5 cm. W maju trawnik dostał oprysk na mlecz, koniczynę i inne dwulistne, niewiele to jednak dało, więc postawiliśmy na systematyczne koszenie. Kolejne nawiezienie odbyło się na początku czerwca, przed obfitymi deszczami. Radość nasza nie trwała jednak długo - jakiś tydzień-dwa temu trawa zaczęła usychać:
Teraz po każdym koszeniu (koszenie co 7 dni) nasz trawnik jest coraz bardziej biały( Właściwie więcej w nim uschniętych kępek, niż tych zielonych(( Co robić?

Zastanawiamy się, czy by może nie powtórzyć teraz wertykulacji-pozbylibyśmy się tej zeschniętej trawy i młoda mogłaby rosnąć :? Nawieźć jeszcze, czy dać mu już spokój do jesieni?

A może teraz, gdy zapowiadają kilka chłodnych i deszczowych
dni, skosić go na krótko, by dać szansę zielonej trawie na odrastanie?

Bardzo proszę o radę"

Przyczyn tego stanu rzeczy może być kilka:

- zły wybór gatunków traw do ogrodu (trawa golfowa jest delikatna i cienkoigłowa). Wymaga więcej uwagi i zabiegów niż np. sportowa czy uniwersalna)

- niewłaściwy oprysk (zbyt stężony) i zadziałał na trawę??? albo zupełnie nie ten środek. Powinien być Bofix lub Mniszek na chwasty dwuliścienne

- zbyt mała ilość wody i trawnik schnie - to najprawdopodobniej jest przyczyna kłopotów z trawnikiem

- szkodniki w glebie podgryzają korzenie i kępki usychają.

Poprosimy kilka zdjęć poglądowych trawnika, wtedy łatwiej będzie rozpoznać przyczynę.

W naszym klimacie trawnik potrzebuje 3 - 5 litrów wody na 1 m2, więc prawdopodobną przyczyną tego stanu jest niedostateczne podlewanie, albo brak podlewania. Sam deszcz nie wystarczy niestety. Przeżyją tylko najbardziej wytrzymałe gatunki traw albo wyrosną chwasty.

Moja rada: skosić nisko prawie po ziemi dać nawóz Hydrocomplex lub inny do trawników i bezwzględnie go rozpuścić i lać wodę w dużych ilościach codziennie (niestety czasochłonne).

Najlepszym sposobem utrzymania ładnej i soczystej murawy jest założenie systemu nawadniającego.

Poniżej link do artykułu o ratowaniu trawnika latem
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/7-trawnik-latem-praktyczny-niezbednik-uzytkownika-trawnika

oraz filmik o zakłądaniu systemu nawadniającego w ogrodzie
http://www.youtube.com/watch?v=K4m8WvcGFTk&feature=youtu.be
Ogród w Tarnowie 00:34, 01 lip 2011

Do góry
Rysiu, trawka jest, czeka, ale szpadelka nie ma jeszcze
Oświetlenie ogrodu 00:33, 01 lip 2011

Do góry
Takie świecące kule zjawiskowo wyglądają. Kiedyś widziałam je zastosowane na trawniku, porozrzucane.
Cis - Taxus 00:30, 01 lip 2011

Do góry
Pytanie:

"widziałaś w moim wątku szpaler z młodych cisów (cieszę się, że posadziłam je w dobrej odległości) zastanawiam się czy rośliny, które mają ok 80 cm i są świeżo posadzone mogę przyciąć i nadać im kształt bardziej żywopłotowy czy lepiej poczekać z tym do następnego roku jak się lepiej ukorzenią (słyszałam gdzieś taką opinię)? Po drugie kupiłam ostatnio cisy z zamiarem spróbowania samodzielnego formowania. Roślinki są młode i póki co będą rosnąć w doniczkach a zimę spędzać w chłodnym pomieszczeniu ale czy mogę je teraz przyciąć aby zacząć nadawać im kształt? Dodam, że mają jakieś 60 cm wysokości chcę z nich zrobić kulki na patyku. Wybrałam takie, które mają jeden pieniek (jeśli to tak można nazwać) przewodni, od którego odchodzą gałązki."

Cis można od razu przyciąć po posadzeniu. Osobiście zawsze tak robię, ponieważ ma nadany kształt i może się zagęszczać.

Żeby zrobić kulki na patyku, najpierw trzeba wyprowadzić przewodnik na odpowiednią wysokość, dopiero potem uciąc i te pęczki na wierzchołku moga posłużyć do formowania kulki. To długoletni proces, pieniek musi byc odpowiedniej grubości, a to długo jednak trwa.

Gotowe figury są dość drogie (300 - 970 zł), czasem taniej da się kupić.
Cis - Taxus 00:26, 01 lip 2011

Do góry
Cis odbija ze starego drewna, jeśli nie jest martwe. Nawet gołe kikuty wypuszczą młode gałązki.
Tnij na taką wielkość jaka jest potrzebna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:06, 01 lip 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, jakie masz pomysły na ogrody wokół kościołów, plebani, salek wspólnotowych etc. Wirydarze? Mnie ta katolicka (kościelna) tandeta zarówno w przestrzeni sakralnej jak i wokół niej strasznie denerwuje. Ale my dzisiaj religijni jesteśmy na Ogrodowisku - to pewnie z okazji wianków i zakończenia Oktawy Bożego Ciała .... . Ale o tym możemy pogadać u Ciebie ******.

Nie mam pomysłów, robiłam to pierwszy raz, bo moja mama obiecała.
Przewidziałam kąciki o których mówił ksiądz, chciałam żeby to nie wyszedł misz-masz, jakich wiele.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:00, 01 lip 2011

Do góry
To żółte koło konwalnika to Erica carnea "Golden Starlet" - wrzośce o żółtych igiełkach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:58, 30 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Żwirek pod lustrem dosypany

Nowe nasadzenia

W stawie grzybienie dla Was zaczynają kwitnąć

Jak zwykle przepięknie! Jestem pod wielkim wrażeniem. Co rośnie koło kul bukszpanowych i konwalnika? Ta roślinka lubi może słońce? Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:28, 30 cze 2011

Do góry
Tak, poznał bowiem był nawet u mnie w domu zimą z innym proboszczem w sąsiedniej parafii.
Projektowałam ogród przy plebanii. Teraz jest realizowany, ale niekoniecznie wg projektu.
Ksiądz Jarosław super

Ogrodowy salon nad wodą 23:25, 30 cze 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, jaka jest odległość między starszym wiekowo klonem bordowym a tym świeżo posadzonym zielonym (gdzie powstaje rabata a pomiędzy jest biały rododendron)? Czy te klony się formuje jak w miejskich założeniach, czy można je zostawić na lekki żywioł?

Kilka metrów (3-4) ale dokłądnie nie wiem, o które chodzi zdjęcie?
Mój ogród :) 23:14, 30 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Myslę sobie, żeby wyhodować trochę większe bukszpany i dopiero wsadzić. Małe sadzonki nie dadzą takiego efektu, albo może posadzić po kilka i uformować w kulki?

Danusiu - no właśnie ja tak robiłam z moimi sadzonkami, wygląda fajnie i od razu jest kulka...no i ten sprzedawca ma te sadzonki na prawdę duże (Alina też je kupiła), niektóre to już same są jak kulki!
Ogrodowy salon nad wodą 23:13, 30 cze 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Oglądaliśmy razem z Krysią. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem fachowości Witka. Witku specjalne pozdrowienia dla Ciebie . A właściciel ogrodu to też skowronek - wstaje o 5 rano i obserwuje rybki. Danusiu a tym rybkom co się nimi bawił kot nic się nie stało ?

Zbyszku, jedną złapał i skonsumował.
Mój ogród :) 23:10, 30 cze 2011

Do góry
Myslę sobie, żeby wyhodować trochę większe bukszpany i dopiero wsadzić. Małe sadzonki nie dadzą takiego efektu, albo może posadzić po kilka i uformować w kulki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:08, 30 cze 2011

Do góry
Nie uwierzycie, ale dziś na Broniszach spotkałam księdza proboszcza z mojej parafii, w której się urodziłam i Babcia Jasia mieszka

Ksiądz mnie dojrzał i podszedł
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:06, 30 cze 2011

Do góry
isia33 napisał(a)
Danusiu, na tym zdjęciu ze żwirkiem i lustrem widać czerwone listki. Co to jest? A w ogrodzie taki masz porządek, że trudno uwierzyć, że to real a nie obrazek. Przepięknie.

Isiu, to pewnie różne żurawki. A drzewo to śliwa wiśniowa "Nigra".
Kobea - Cobaea 21:33, 30 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wydaje mi się, że kobeę trzeba uszczykiwać żeby się rozkrzewiała. Denerwuje mnie że kwiat utrzymuje się bardzo krótko a długo się czeka na rozkwitnięcie. Czy masz podobne obserwacje?

Danusiu kobea jest u mnie po raz pierwszy i nie mam w związku z tym,żadnych doświadczeń.Cieszę się,że uchowała się jedynaczka.Na razie zaczęła ładnie wypuszczać boczne pędy ale kwiatów zero.Pnie się po pnącej róży,która przemarzła i została drastycznie przycięta.Do towarzystwa ma naparstnicę.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 19:29, 30 cze 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Superowo wyszło, a to przecież dopiero początek
Troszkę poczekać i będzie jeszcze piękniejszy.
Może żwirek jakiś?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:26, 30 cze 2011

Do góry
To coś takiego, zdjęcie z ostatniej wyprawy do Anglii

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 17:37, 30 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

To ile osób już sie zaprosiło? ????
Mnie nie będzie....i baaaaardzo mi z tego powodu przykro.

A tak dobrze się zapowiadało

No właśnie...oboje ze Sławkiem obiecaliśmy sobie że przyjedziemy do Was...wszystko przewidziałam ale gości nie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies