Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród 30 arów- prośba o pomoc w zagospodarowaniu 10:37, 12 lip 2012

Do góry
Witam,
jakiś miesiąc temu trafiłam na stronę Ogrodowiska i jestem pod wielkim wrażeniem, Waszych ogrodów, Waszej wiedzy i tego, że chętnie coś doradzacie, nie krytykujecie - super sprawa.

Długo nosiłam się z myślą, że skoro tyle ludzi może pisać na forum i prosić o pomoc to może ja również
Czytałam wasze wypowiedzi, rady, oglądałam Wasze piękne ogrody, obserwowałam jak powstawały, najbardziej podobałam mi się relacja z powstawania Ogrodu z Lustrem nie mogłam spać bo jeszcze tyle stron muszę zobaczyć ;D nie mogłam się doczekać końcowego efektu i musiałam zajrzeć na końcowe strony, a potem pomału wracałam na początek (czy tylko ja tak mam ? )

Jestem szczęśliwą posiadaczką ogrodu 30 arowego na uroczej wsi pomału z mężem staramy się stworzyć nasz kawałek raju na ziemi, mąż dzielnie buduje dom, a ja szukam pomysłów na ogród. Oboje bardzo kochamy góry (mieszkam niedaleko Beskidów) i Chorwację, chciałabym aby nasz ogród nawiązywał do tych klimatów. Myślę głównie o świerkach serbskich, kosodrzewinach, ale również sosny (które w lecie pięknie pachną żywicą), lawenda, wrzosy. Nie za bardzo podobają mi się tuje, a mąż ma na nie alergie Chcialabym mieć również kilka drzewek owocowych, miejsce na warzywnik (świeża sałata, ogórki, rzodkiewka z własnego ogródka mmm sama rozkosz na borówki, porzeczki, maliny, kompostownik.

Działka jest "płaska" bez żadnych wzniesień, obok pola rolników, zasiewane zawsze zbożami. Usytuowanie działki zobaczycie na dołączonym szkicu narazie dołączę tylko tę cześc nad którą "myślę" planują co zasadzić. Długośc tej częsci 42.06 metra, szerokośc 36 metrów. Zaznaczyłam równiez kierunki świata.

Na szkicu zamieściłam to co narazie znajduje się na działce.
Wzdłuż wschodniego płotu jest pas świerków (chciałam serbskie, ale Pani w szkółce doradzała białe i wzięłam białe, teraz wychodzi na to, że źle zrobiłam bo podobno chorują na przędziorka), świerki są posadzone co 2 metry ( nie zależy mi na szczelnej ścianie). W rogu stoi "wychodek" (bardzo przydatny podczas budowy ), na stronie północnej posadziłam sosny czarne. Niedaleko domu na stronie zachodniej jodła koreańska ( po analizie forum, wiem, ze nie jest polecana Mam jeszcze brzozy, ale planuję je przesadzić.

Ale się rozpisałam,czy ktoś dotarł do końca ?

Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:22, 12 lip 2012

Do góry
Hej,
to chyba mój pierwszy wpis na forum Ogrodowisko, i choć o wiele bardziej wolałabym pokazać coś czym możnaby się pochwalić, niestety zaczynam od prośby o poradę.
Otóż od ubiegłego roku zaczęły zamierać niektóre rośliny w ogrodzie, działo się to dość szybko i zanim zaczęłam zapoznawać się z literaturą na temat danej rośliny, już było po niej, ale w związku z tym, że rośliny nie były duże (drogie) to machałam na to ręką.
Jak mówi mądre ludowe przysłowie " apetyt rośnie w miarę jedzenia", zaczęłam dokupować nowe rośliny, większe, cenniejsze a problem pozostał, od wiosny "padły 3 szt. i obawiam się, że kolejna też już jest spisana na straty, dlatego proszę o pomoc, bo może to nic poważnego i wystarczy uzupełnić braki pokarmowe albo zmniejszyć podlewanie ? Ogromnie liczę na Waszą pomoc :*

Krótka charakterystyka mojego ogrodu:
dominują rośliny iglaste, które sa posadzone na obrzeżach ogrodu na niewielkich wzniesieniach usypanych specjalnie. Całość przykryta jest agrotkaniną, pod którą rozciągnięty jest system nawadniający. Na wierzchu znajduje się niewielka warstwa różnej grubości kamieni.

Tu zdjecie z wczoraj
sosna została posadzona w ubiegłym roku, była kopana z gruntu, (pozostałe rośliny, które zmarniały były sadzone z doniczek) posadziłam 2 szt, ta druga ma się dobrze, jest umiejscowiona 6m obok.

a tu inne przykłady:

O....! 10:17, 12 lip 2012

Do góry
[ds/p/18/182065/original.jpg[/img]

Fantazja! Ale się psina wkomponowała
Kiedyś będzie tu pięknie ... 10:14, 12 lip 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

I znów zaniemówiłam, a jeszcze nie nadrobiłam calości Przepięknie!
Ogród Dominiki 10:13, 12 lip 2012

Do góry
Kiedyś będzie tu pięknie ... 10:12, 12 lip 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Cudnie Marzenko!!! Ta trawa rozczochrana przy dostojnych kulach i plama bieli w tle, no czarowny zakątek...!!
Ogrodnik mimo woli 10:05, 12 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)
Witam... u mnie koniec upałów..pochmurno M
Mój konik podziękowałą za pozdrowienia

Podpinam sie pod jeżówki
U mnie też od wczoraj szaro-buro.!
Ogród z perspektywą na przyszłość 10:04, 12 lip 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Zurawki rosną pięknie. To moja ulubiona

.

Piękny kolor... Super...
Ogród z perspektywą na przyszłość 10:02, 12 lip 2012

Do góry
Zurawki rosną pięknie. To moja ulubiona

. Agata to nr 1 który Ci muszę przywieźć
Do poprawki 10:01, 12 lip 2012

Do góry
Sobie rysuję, chociaż nikt nie zagląda;(
tak wymyśliłam:

Dla odmiany czas na zmiany... 10:00, 12 lip 2012

Do góry
na wspominki mnie wzięło

dawniej

dziś

dawniej

dziś

może nie są to spektakularne zmiany, każda zmian nas cieszy, nawet najmniejsza

a najważniesze że zmiany zmierzają w dobrym kierunku

pozdrawiam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:55, 12 lip 2012

Do góry
Coś się stało moim bukszpanom i to tym, które lubię najbardziej. Najgorsze, że to usychanie bardzo szybko postępuje. Czy to jest zamieranie? I jak je ratować? Help!

Ogród Dominiki 09:53, 12 lip 2012

Do góry
Poniżej nowe nasadzenia przed różanecznikami (brakowało mi czegoś z przodu): wsadziłam trawki+żurawki. Teraz jest trochę zbyt biało, ale jak różaneczniki pójdą w górę, proporcje kolorystyczne będą ok:
Ogrodnik mimo woli 09:52, 12 lip 2012

Do góry
Witam... u mnie koniec upałów..pochmurno M
Mój konik podziękowałą za pozdrowienia
Ogród Dominiki 09:40, 12 lip 2012

Do góry
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 09:40, 12 lip 2012

Do góry
Ana, ładny wynik. Pokazuj nadal, jesteś świetnym źródłem inspiracji.

W cieniu - zacieniona 09:10, 12 lip 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Dziurawiec [img size=640x354]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/18/183034/

Trochę Cię nie było.
Ale,jak wróciłaś to z przytupem!
Piękne foty
Liliowiec - Hemerocallis 09:05, 12 lip 2012

Do góry

Poniżej "Kanarek"

Liliowiec - Hemerocallis 09:04, 12 lip 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies