Tak, można ręczne nożyce używać, następny etap to elektryczne, a teraz do bardziej trudnych i wysokich żywopłotów zakupiłam spalinowe nożyce na wysięgniku wysuwanym z regulacją kąta nachylenia.
W zależności od wysokości żywopłotu i możliwości finansowych można wybrać każdy rodzaj.
Ja osobiście uwielbiam ciąć ręcznymi (tylko ostre muszą być)
Niekoniecznie uchroni, trawa włazi nawet na cementowe zaprawy. Dlatego odradzam takie obrzeża.
Potem trudniej jest pielegnować i równo utrzymywać linię trawnika.
Każdy Szanowny Przybyły Gość otrzyma plakietkę co by napisał na niej imię i pseudonim na forum.
Wtedy od razu wiemy kto jest kto bez dopytywania . Dobrze myślę???
Potem zestaw pytań do konkursu o sekator i scyzoryk Joseph Bentley i odpowiedzi i wrzucenie do słoika.
Odczytamy i dowiemy się kto był najbliżej prawdy. Jak kilka osób odpowie tak samo to losowanie
Potem jeszcze jedna nagroda specjalna od nas dla .....??? ale to niespodzianka
Po wertykulacji celem dosiewek posypujemy ziemią trawnikową z worka, żeby wzbogacić podłoże do dosiewek, ale to nie jest piaskowanie. Może tak nazwałaś tylko.
To co Gosia napisała to piaskowanie, ale ono ma zupełnie inny cel.
Z nich można tylko kostkę zrobić.
Zeby wyszedł stożek, musiałabyś podsadzić brakujące wysokości po bokach, żeby stopniowanie się udało. To jest możliwe, pewnie bym coś takiego zrobiła, ale na efekt trzeba poczekać do następnego roku no i dokupić krzewów też trzeba.
Nagrodą jest komplet specjalnych angielskich kremów do rąk dla ogrodników pod patronatem National Trust
w 3 zapachach oraz rękawiczki różowe też angielskie na specjalne okazje.
Powzdychałam sobie ... ...
Mam i pytania.Kiedy mogę oddzielać przyrosty w hostach i na jakiej powierzchni powinna rosnąć jedna petunia ???.Mam je cztery i chciałabym co najmniej 3 z nich razem włożyć
Martek, hosty dzielimy wiosną najlepiej, jak jeszcze za bardzo nie wylazły im liście.
Jeśli kwitną, a teraz zaczynają, to lepiej poczekać. Ja preferuję dzielenie na wiosnę, ale jakbym teraz miała komuś dać, albo sama rozsadzić to pewnie bym rozsadzała mimo kwiatów
Robię różne rzeczy pod górkę
Odnośnie petunii 9 szt na m2. Jakieś 30 cm odległość między nimi.
Dzisiaj posłuchałam sobie w korku piosenki, jej słowa brzmiały:
"cieszmy się z małych rzeczy bo
wzór na szczęście zapisany w nich jest"