Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Czas na zmiany - najwyższy czas 14:46, 18 lip 2012

Do góry
grapaka napisał(a)

i co z tą rabatką?zostawić tak jak jest? czy dać tę śliwę czy inne na pniu? przed oknem są te nieszczęsne okręgi. Tam gdzie goła ziemia chwilowo rośnie hortensja L w donicy rośnie hosta i w to miejsce myślałam o wstawieniu trzeciego okręgu- wszystkie wypełnić korą tak jak pod oknem a w przyszłości pod oknem i okręgi kamykami. Co Wy na to? trawka jutro będzie skoszona

Fajna buźka na parapecie wyrosła.
Witajcie w Wyżełkowie 14:37, 18 lip 2012

Do góry
Ku przestrodze
Zainspirowana przez Any ( Ogród Any) zrobiłam sobie skrzynię z ziołami, co prawda czeka jeszcze na napis "wyżełkowo" (szablon już w przygotowaniu), ale zioła już rosną.

Tu druga donica z ziołami wieloletnimi, które przechowuję w garażu

Napisałam ku przestrodze, bo za sprawą dwóch ogrodowych szkodników, które mieliście okazje już poznać, ja nie nie znam nazwy żadnego z ziół. Bazylię poznaję po zapachu, ale reszta? Psy zjadły patyczki z napisami co gdzie rośnie. Musiały być smakowite takie ziołowe, dobrze przyprawione.

I na koniec historia truskawkowa. Mam je posadzone przed szklarnia z poziomkami i oddzielnie poza ogrodzeniem warzywnika w sadzie.

Jak pojechaliśmy na wakacje to syn miał zbierać truskawki i mrozić to czego nie uda mu się zjeść. Po powrocie syn mówi nam, że nie było za wiele truskawek. Bardzo mnie to zdziwiło, bo zawsze było dużo i w tym roku też było dużo zielonych. Tajemnica została rozwiązana kilka dni później, kiedy to przyłapałam moje szkodniki ogrodowe na truskawkowej uczcie wniosek jest tylko jeden - trzeba ogrodzić sad
Ogród coli 14:31, 18 lip 2012

Do góry
Cześć Dziewczyny, dziękuję za odwiedziny.

Borbetko karmnik kupiony na Allegro.

Dziś przeprowadziłam akcje cięcie Zdjęcia kiepskie, bo z telefonu

Przed:

W trakcie:

I po:

Chyba powinnam jeszcze poprawić dół po lewej stronie?

Ogród w Holandii 14:31, 18 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Agata, Błękitny Aniol jest na prawdę blękitny...polecam...no i szybko rośnie

Ana - a kiedy on kwitnie? Bo chciałabym, żeby zgrał się z różami

U mnie wlaśnie kończy kwitnienie...zgrał się z pierwszym "wybuchem" na różankach Przycięty powinien późnym latem zakwitnąć znów - na to liczę

tylko na zdjęciu wyszedł jakiś fioletowy, a w rzeczywistości to taki ładny nienachalny błękit....
Co z tym ogródeczkiem począć 14:29, 18 lip 2012

Do góry
A może dać pięć bukszpanów do hortensji potem kolejne pięć tak aby powstał lekki zawijasek, przed hostą dać coś kulistego może kula z bukszpanu

A przed bukszpan np. wrzosy albo lawenda? Doradźcie proszę
Witajcie w Wyżełkowie 14:25, 18 lip 2012

Do góry
Warzywnik latem

i rabarbar przy wejściu do warzywnika

Witajcie w Wyżełkowie 14:23, 18 lip 2012

Do góry
Witajcie Ula (Blaski i cienie nowego życia) sprowokowała mnie do odsłonięcia rąbka tajemnicy mojego warzywnika. Więc zapraszam
Na zdjęciach warzywnik wiosną 2012, podzielony na 7 zagonów. 6 według płodozmianu i 1 na ziemniaki.

W tym roku mój wspaniały i nieoceniony M wyposażył go w ścieżki, nawodnienie i zasieki przeciw szkodnikom (czyt. wyżłom)

Zastosowałam też od tego roku płodozmian 6-cio letni (wcześniej był 4-ro letni) z uwzględnieniem dobrego i złego sąsiedztwa warzyw i koniecznymi odległościami. Tak to wygląda

Czas na zmiany - najwyższy czas 14:17, 18 lip 2012

Do góry
moja lime
Ogród w Holandii 14:16, 18 lip 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Agatko, z różami nie pomogę, bo nie mam doświadczenia, ale kibicuję i zaglądam.
I widzę, że chodzimy po tych samych wątkach często. Robią się ogrodowiskowe grupki.

Na jaką hakone polujesz?
I co z sugar plum i resztą zakupów z Polski? Odwołane?

Gabiku - dzięki za kibicowanie
Hakone właściwie każde mi się przyda - żółte do zacienionej części żeby rozjaśniła, chciałam też dać ją pod bukszpany, a zielone do japońskiego ogródka.
Natomiast z tym transportem z Polski nic nie wyszło. Nie dali rady załatwić sensownego przewozu. Ale kupiłam na miejscu inne żurawki i wreszcie posadziłam pod wielkim bukszpanem.
I tak to wygląda:

Ogród w Holandii 14:08, 18 lip 2012

Do góry
A tu mniej więcej jak sobie to wyobrażam - z tyłu wyższy Leonardo, z przodu niska Jalitah

Tu Leonardo na tle bukszpanu i owsa wieczniezielonego

No i żeby w końcu pokazać coś ładnego - Leonardo z bliska

Przedwiośnie ogrodu..:) 14:08, 18 lip 2012

Do góry
martika napisał(a)
coś takiego narysowałam

Srodek wypełniony zurawkami w kolorze jakiegos różu i jasnej zieleni

...a może daj tylko jeden rodzaj zurawki - dla koloru coś z różu,...zreszta , wyznacz rabatę poustawiaj wszystko tak jak zaplanowałaś i samo ci przyjdzie do głowy czego jeszcze brakuje albo jak poprzestawiac inaczej żeby było fajnie, tak jak Ci sie podoba...tak robią dziewczyny...może pomyslisz o jakims fragmencie żwirku na tej rabacie, ładnie wygląda bukszpan i żurawka na jasnym tle i rozswieliłby rabatę...ale to takie tam ...moje fanaberie...
Ogród w Jaszczowie 14:06, 18 lip 2012

Do góry
pagap napisał(a)
Witajcie, w weekend bylo troche wolnego wiec zrobilismy kilka zdjec, czekamy na opine i porady co zmienic co dosadzic, jestesmy otwarci na nowe propozcje

Ponizej nasze sobotnie zakupy, moj M. jak zwykle nie mogl sie oprzec szczepiona roze na pniu, o miniaturowych kwiatach

chcemy zeby zarosl nam sciane od garazu

tulipanowiecciekawe ile bedzie potrzebowal czasu zeby sie odwdzieczyc

Róże szczepione na pniu są śliczne- zresztą ja w ogóle kocham róże- ale sa problematyczne co do zimowania- trzeba je przyginać i kopczykować(?) ziemią co nie jest łatwe jeśli ma się np korę czy kamyk na rabacie... Inaczej marzną i umierają- wiem z doświadczenia dlatego staram się sadzić inne róże
A tulipanowca też mam- nie jest to łatwa roślina- wrażliwa na przymrozki- mi w tym roku w maju wszystkie młode listki wymroziło. To takie moje spostrzeżenia - może Ci pomogą, chociaż Ty na pewno to już wiesz...
A poza tym ogród piękny, czekam na nowe zdjęcia z niecierpliwością
Ogród Sylwii od początku :) 14:06, 18 lip 2012

Do góry
Celina napisał(a)

sadzenie bukszpanu .....osobiste

hahaha ami się najbardziej podoba ta sterta doniczek w tle.. Panowie od segregacji Cię lubią
Ogród w Holandii 14:04, 18 lip 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Agato gdzie robisz rabatę różaną? Masz już jakiś plan? typy róż? Planuję zrobić u siebie przy tarasie i mam z nią zgryz.

Monitka, robię rabatę różaną właśnie przy tarasie. Dam kilka roboczych zdjęć, żebyś mogła się zorientować. Plan mniej więcej mam, tylko z większością bylin poczekam jak juz te róże będą na swoim miejscu. Robię to etapami bo oczywiście brak kasy nie pozwala kupić wszystko hurtem, a poza tym kilka róż, któe chcę mieć będzie do kupienia dopiero jesienią (i to w Niemczech!). A plan jest taki

Nie wiem czy cokolwiek z tego wyczytasz? W każdym razie róże mają byc różowe i białe i oczywiście najwyższe z tyłu - idące po dwóch metalowych obeliskach (takich fajnych, zardzewiałych) przez średnie, aż po okrywowe białe The Fairy. Ramę stanowią trzy różnej wielkości kule bukszpanu. Jedna ma dół do zasłonięcia i tak też się stanie. Część już jest, co mam nadzieję widać na zdjęciu. Żurawki z przodu stąd wypadną, ale na razie sobie siedzą bo ich miejsce jeszcze nie jest gotowe. W to miejsce przyjdzie Holcus Mollis.
Po drabinie idzie juz rambler biały, ale na kwiaty liczę dopiero w przyszłym roku. No i między różami już są albo będą byliny - szałwia, lawenda, gaura biała, firletka biała i trawy.

A tu kilka zdjęć fragmentów już istniejących, tylko pamiętaj, że to absolutnie robocza wersja więc nic nie jest jeszcze skończone i wygląda jak plac budowy!

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 14:00, 18 lip 2012

Do góry
betysia napisał(a)

Bea wpadłam się przywitać, bo trochę mało czasu na razie na Ogrodowisko, ale Brutus mnie zachwycił... uwielbiam koty uściskaj go )
Przedwiośnie ogrodu..:) 14:00, 18 lip 2012

Do góry
coś takiego narysowałam

Srodek wypełniony zurawkami w kolorze jakiegos różu i jasnej zieleni
Co z tym ogródeczkiem począć 13:56, 18 lip 2012

Do góry
Czy ktoś pomoże zidentyfikować te biała hortensje,
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 13:47, 18 lip 2012

Do góry

Ogródek Anity 13:44, 18 lip 2012

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)

a co to za ładne listki?

To perukowiec , Tylko jeszcze młody
oto on w całej okazałości:
Przedwiośnie ogrodu..:) 13:40, 18 lip 2012

Do góry
Disiaj zakupiłam 3 kulki bukszpanowe do swojej rabaty cisowobukszpanowej. Mam na oku jescze stożek z cisa, kule duże z bukszpanu i kulę z cisa na pniu, ale tez podobnej wysokości jak te. Własciwie to zastanawiam sie jak to poukładac i co jescze dokupic.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies