Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z perspektywą na przyszłość 12:36, 10 lip 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Pogoda sprzyja roślinom. W dzień piękna pogoda, a w nocy deszcze. Rosną jak szalone.

No i żurawki giganty

Wreszcie przyjechała nasza rzeźba z domu,w lesie, o którym wspominałam wcześniej. Teraz szukamy dla niej odpowiedniego miejsca w nowym ogrodzie

jakiez cudne widoki!!!!!
jak ja kocham sosny !!!! chyba najbardziej ze wszystkich iglakow!!!
i brzozka...
i jeszcze rzezba...dopiero dogladam wszystko i jestem zauroczona!!!!!!!!!
pieknie jest!!!!!!!
Ogród z perspektywą na przyszłość 12:36, 10 lip 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Wreszcie przyjechała nasza rzeźba z domu,w lesie, o którym wspominałam wcześniej. Teraz szukamy dla niej odpowiedniego miejsca w nowym ogrodzie

Piękna!!!

A jak tam decyzja o drzewie? Miłorząb? Żurawki ładnie się rozrastają, ogród pięknieje
W Gąszczu u Tess 12:30, 10 lip 2012

Do góry
:

tutaj pocielabym od spodu srodkowy i prawy iglak, zrobi sie wiecej miejsca i obok nich postawilabym 3 biale hortensje w donicach...i 4-ta po prwaej stronie zaraz za oczkiem jak zaczyna sie jakas chyba rabata...aby rozjasnic wszystko , aby lekko zapraszaly do srodka ( i jeszcze ten niski krzew z lewej strony obok iglakow) ...ja bym chyba go usunela ...ale to tylko "dla dobra" ogolu... niech biale hortensje witaja swoja uroda i ciesza oczy...

pendula musi zostac, jest cudna nadaje tajemniczosci, moj faworyt !!!!!

[b]
milin bym zostawila i modrzew tez, on ma cos w sobie i tyle juz biedak przeszedl ... ale znowy podcielabym drzewko od spodu po jego lewej stronie i posadzila tam znowu cos jasniutkiego jak sie da to bialego i jasniutko rozowego...
Ogrod jest piekny i unikalabym wyciecia jakiegokolwiek drzewa w calosci !
ale podciac...to juz co innego !
"podciety" iglak obok modrzewia otworzy widok na sciane, ktora wg mnie jest bardzo fajna !!!!
pomysl z lustrem cudowny!!!! nie wiem jeszcze jak to zrobic ale to byloby fantastyczne!!!!
po bokach ewentualnego lustra widzialabym jakies 2 stozki i 2 kule a po bokach bluszcz i jakies biale powojniki...

oj to tak na szybko...jak bede miala chwilke doczytam do konca i jeszcze pomysle...
A tak wogole to chcialam sie przywitac i podziekowac za mile slowa, jest mi niezmiernie milo!
To tylko moje spostrzezenia na temat tego ogrodu, jest sliczny i wlasnie to bym "ja" zrobila w pierwszj kolejnosci ale oczywiscie to tylko propozycja!!!!
zagladne pozniej ...
p.s
miejsce na roze jeszcze musimy znalezc !!!!
bo ona musi tu byc, w tym ogrodzie jest niezbednna... i to moze nie jedna
Witajcie w Wyżełkowie 12:26, 10 lip 2012

Do góry
Wtedy Młody Człowiek postanowił pokochać tą ziemię... Jego mama "paniusia z miasta w szpileczkach i z długimi kolorowymi paznokietkami" nie potrafiła sobie wyobrazić czegoś więcej niż trawa wokół
Pradziadek Staś dał Młodemu Człowiekowi ziemię, a jego dziadek, który był ogrodnikiem nauczył go ja kochać. I tak Młody Człowiek założył ogród....
Zaczął od uprawy truskawek, które bardzo lubił
Ogród z perspektywą na przyszłość 12:21, 10 lip 2012

Do góry
Pogoda sprzyja roślinom. W dzień piękna pogoda, a w nocy deszcze. Rosną jak szalone.

No i żurawki giganty

Witajcie w Wyżełkowie 12:21, 10 lip 2012

Do góry
Dobry Bóg, który miał swoje plany wobec rodziców Młodego Człowieka i wobec niego samego wiedział, że nie są bogaci, ale bardzo pracowici i tak pokierował ich losami, że wyjechali do Rzymu na rok do pracy. Kupili sobie maleńką kawalerkę i zabrali się do pracy swoimi nowymi łopatami. w planach na ten rok były tylko fundamenty. To był wielkiej powodzi, ale ich ziemia była na wzgórzu i gdy tylko trochę obeschło wykopali je, zalewali je robiąc beton z gruszki i położyli pierwsza cegłę a dobry Bóg wciąż posyłał ludzi chętnych do niepłatnej pomocy. Postawił tez na ich drodze ludzi, którzy pożyczali pieniądze, gdy już brakowało. I tak latem 1998 roku ich nowy dom miał już okna i dach.
Witajcie w Wyżełkowie 12:12, 10 lip 2012

Do góry
Rodzice Młodego Człowieka postanowili kupić kawałek ziemi za pieniądze uzyskane ze sprzedaży pola Starego Człowieka, by choć w taki sposób upamiętnić jego istnienie i miłość do ziemi. Bóg, który wyglądał przez Niebieskie okno razem ze Stasiem i Agnieszką pokazał rodzicom Młodego Człowieka miejsce na ziemi , które dla nich przeznaczył. Za całą kwotę udało się kupić 10 arów wiele kilometrów dalej. Rodzice Młodego Człowieka marzyli, by mieć dom, ale nie mieli na niego pieniędzy. Więc z tego co zostało po opłaceniu podatków i notariusza kupili dwie łopaty i zaczęli kopać fundamenty pod swoje marzenie. Była wiosna 1997 roku.
Chelsea Flower Show 2012 12:07, 10 lip 2012

Do góry

Chelsea Flower Show 2012 12:06, 10 lip 2012

Do góry

Chelsea Flower Show 2012 12:04, 10 lip 2012

Do góry

Witajcie w Wyżełkowie 12:03, 10 lip 2012

Do góry
Bardzo się cieszę, że Wam się podoba Zacznę więc o odrobiny historii i skanowanych zdjęć.
18 lat temu Stary Człowiek spotkał się z Młodym Człowiekiem po raz ostatni. Ktoś zrobił im zdjęcie
Stary Człowiek był już sam, bo jego żona Agnieszka odeszła do Nieba kilka lat wcześniej. Stary Człowiek siedział przed chylącym się domem, na ławeczce, którą kiedyś zrobił specjalnie dla ukochanej Agnieszki i rozmyślał nad swoim trudnym i pięknym życiem.
Młody Człowiek siedział beztrosko na schodach, były wakacje, nie zaprzątały go jeszcze zbytnio "sprawy tego świata", żył sobie spokojnym dzieciństwem i urzekał Starego Człowieka młodością i radością z życia, które wciąż było przed nim.
Stary Człowiek chciał, żeby to życie było łatwiejsze od życia jego i Agnieszki.... rozmyślał co zrobić.
Stary Człowiek miał syna i dwie córki, miał też kilka hektarów nieurodzajnej Świętokrzyskiej ziemi.
Żadne z dzieci nie chciało na niej gospodarować a Staremu Człowiekowi tak trudno było się rozstać z ziemią, która przez tyle lat żywiła jego, Agnieszkę i dzieci. Trudno było rozstać się z lasem który ukrywał jego partyzantów w czasie wojny. Trudno było się rozstać z krowami i kurami,ptakami... wiernymi towarzyszami pięknego życia.
Postanowił jednak rozdać swoją ziemię dzieciom i udać się w drogę do Agnieszki.
Babcia Młodego Człowieka dostała 1 hektar i oddała go swojej córce - mamie Młodego Człowieka.
Ziemia była nieurodzajna, nikt jej nie chciał kupić, więc leżała sobie i czekała, marzyła, by znów ktoś zaczął ją uprawiać.
Pewnego dnia w odległym o wiele kilometrów domu Młodego Człowieka zadzwonił telefon. Ktoś usłyszał westchnienia zapomnianej ziemi. Kupił ją i uprawiał, naprawił stary dom i w nim zamieszkał.
Staś z Agnieszką patrzyli na to z Nieba i bardzo się cieszyli , bo Bóg zdradził im swoje plany wobec Młodego Człowieka... cdn...
Chelsea Flower Show 2012 12:03, 10 lip 2012

Do góry

Chelsea Flower Show 2012 12:01, 10 lip 2012

Do góry
Teraz czas na jeden z ogrodów pokazowych, który zaprojektował Joe Swift. Opis tego ogrodu w moim tłumaczeniu jest taki
Jest to suchy, trwały ogród przeznaczony do eksploracji, ukazujący obszary, jak można poruszać się w przestrzeni. Oddaje on kluczowe sceny które pokazują korzyści z tworzenia przestrzeni poza domem, które są oparte na korzyściach jednostek Teenage Cancer Trust dążących do stworzenia przestrzeni, które są zarówno pobudzające i relaksujące

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 11:58, 10 lip 2012

Do góry
Celina napisał(a)

To mój komp.jak to zobaczył!!

Joanko, w tej masie one wyglądają oszałamiająco!!! te z ciemnym środkiem bardzo mi się podobają
Popówek 11:53, 10 lip 2012

Do góry
Ymma napisał(a)
Tutaj słoneczniki i moje Młode, docelowo w tym miejscu ma być ściana z cisa (widać takie małe coś między słonecznikami) a dołem barwinek

Pomiędzy słonecznikami rosną cisy, dobrze zrozumiałam? Wydaje mi się, że nie jest dobre dla tych cisów to sąsiedztwo słoneczników. Wiem, że chcesz mieć już coś zielonego, a te cisy małe są, tła nie dają, ale nie urosną, jeśli będą musiały konkurować ze słonecznikami. Słoneczniki radzą sobie w kazdych warunkach, uważa się, że nie są wymagające do do zasobności gleby, ale jest tak właśnie dlatego, że mają silny system korzeniowy i wyjadają i wypijają wszystko wokół.
W tym przypadku - kosztem cisów. Tak mi sie wydaje.

Śliczne Młode

Rabata pod oknem -pomocy brak pomysłu i weny 11:40, 10 lip 2012

Do góry
Witam! Od dłuższego czasu śledzę Wasze piękne ogrody i świetne realizacje,kiedy tutaj trafiłam stwierdziłam też tak chcę.Krok po kroku zmieniam wcześniejsze nasadzenia czerpiąc wiedzę z waszych opisów i zdjęć.Niestety mam problem z rabatą pod oknem nic tylko pustka w głowie dlatego byłabym bardzo wdzięczna za Waszą pomoc i podsunięcie pomysłu ,a ja zaraz zabiorę się do realizacji.Rabata jest nasłoneczniona w godz.wczesnorannych do ok.godz.15,jestem też ograniczona nasadzeniami brzegów rabaty ponieważ zimą zalega tam śnieg.Czekam na Wasze podpowiedzi!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:31, 10 lip 2012

Do góry

to sie nazywa taras !!! a nie to coś co ja mam arachityczny taras

Rabata pod oknem - pomocy, brak pomysłu i weny 11:29, 10 lip 2012

Do góry
Witam! Od dłuższego czasu śledzę Wasze piękne ogrody i świetne realizacje,kiedy tutaj trafiłam stwierdziłam też tak chcę.Krok po kroku zmieniam wcześniejsze nasadzenia czerpiąc wiedzę z waszych opisów i zdjęć.Niestety mam problem z rabatą pod oknem nic tylko pustka w głowie dlatego byłabym bardzo wdzięczna za Waszą pomoc i podsunięcie pomysłu ,a ja zaraz zabiorę się do realizacji.Rabata jest nasłoneczniona w godz.wczesnorannych do ok.godz.15,jestem też ograniczona nasadzeniami brzegów rabaty ponieważ zimą zalega tam śnieg.Czekam na Wasze podpowiedzi!
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 11:28, 10 lip 2012

Do góry
Joanka napisał(a)

Gdzie coś takiego dostać ??? powiedz proszę gdyż potrzebowałbym właśnie takiego do ogrodu dziadka
wow poprostu rewelka
Rododendronowy ogród. 11:12, 10 lip 2012

Do góry
Oj widzę, że tu nawet szampan się leje. Następnej tysiączki życzę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies