Chwilkę mnie nie było.
Mnóstwo zajęć, wyjazdów i urlop oczywiście.
Chciałam się pochwalić pewnym osiągnięciem.
W maju przywiozłam z Włoch kilka gałązek oleandra różowego.
Dość długo przebywał w ciemnym szkle uzyskanym poprzez owinięcie słoika folią aluminiową.
Ukorzenił się genialnie- choć nie obyło się bez strat. Kilka sadzonek zgubiło liście i nie puściło ani jednego korzonka.
Dziś sadzonki mają mega korzonki oraz nowe przyrosty i wyglądają tak:
I jak zwykle kilka pytań:
- ile sadzonek posadzić w jednej doniczce
- jakie podłoże zastosować
- czy po posadzeniu muszę roślinki jakoś przygotować do wystawienia na taras- dotychczas stały na parapecie w kuchni.
Ja zaczynam w tym temacie.
W maju przywiozłam z Włoch kilka gałązek oleandra różowego.
Dość długo przebywał w ciemnym szkle uzyskanym poprzez owinięcie słoika folią aluminiową.
Ukorzenił się genialnie- choć nie obyło się bez strat. Kilka sadzonek zgubiło liście i nie puściło ani jednego korzonka.
Dziś sadzonki mają mega korzonki oraz nowe przyrosty i wyglądają tak:
Poradźcie proszę ile sadzonek posadzić w jednej doniczce?
I w jakim podłożu?
Sadzonki stały na parapecie w kuchni- czy po posadzeniu powinnam je przygotowywać do wystawienia na podwórko , choć na chwilkę jeszcze?
Leno, dobre pytanie. Ale ona była bez etykiety z naciskiem słownym na Vanilla. Jestem jej bardzo ciekawa u mnie. 2 m, to byłoby dobrze. Już pięknie kwitnie, nawet na tych krótkich nóżkach.
Jeśli tak opisana to pewnie ta co moja - piękna prawda?
Agnieszko dziękuję
A to jedno z moich ulubionych drzewek - Grujecznik.Mam go już 6 lat i gorąco polecam
Dziś w nocy spacerowałem z aparatem i czołówką a to efekt spaceru. Foty trzaskałem bez lamy świeciłem tylko czołówką. Lampy w ogóle nie używam. Chciałem uchwycić efekt rosy na liściach, efekt wyszedł marny ale ogólnie foty mi się podobają.
Cały wieczór przywoziłem sobie krawężniki rozbiórkowe. Przytachałem ponad 100 jeszcze jutro poszukam może jeszcze kilka całych wybiorę. Rano pojechałem nadać paczkę na lotnisko i przy okazji trzasnąłem 90 fotek samolotom.
moja ciekawość została zaspokojona. więcej nie będę próbowac takiej uprawy, bo mając działkę warzywną to u mnie bez sensu, ale polecam do bloku na balkon, to całkiem miłe zjeść swojego pomidorka
czy te hosty można podsadzić tak pod magnolią to magnolia pośrednia biała
bardzo ładne te hosty, napewno fajnie rozjaśnią dół. Chyba rabatę trzeba będzie poszerzyć ) nie wiem jaka jest tam linia rabaty tzn. czy chcesz półkolem sadzić czy w linii prostej? jakbyś nie zdecydowała będzie ładnie, przejście z host na żurawkę też ładnie będzie wyglądać, bo dobry dobór roślin no ale komu ja to mówię ))
Ania... ja wiem, że środek nocy i że mogę mieć omamy ... ale co to za piękny kfiatek????
I czy on ma faktycznie takie białe brzegi listków...?.. I czy to bylina?.. i czy aby nie jednoroczna?... cuuuuuuuuuudna!!!!!!!!!!!!
Ania... ja wiem, że środek nocy i że mogę mieć omamy ... ale co to za piękny kfiatek????
I czy on ma faktycznie takie białe brzegi listków...?.. I czy to bylina?.. i czy aby nie jednoroczna?... cuuuuuuuuuudna!!!!!!!!!!!!