Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:30, 09 cze 2015

Do góry
chelll napisał(a)

Aniu, jak nazywa się ta kwitnąca na soczyście niebiesko roślina? Pięknie się komponuje z białymi różami Odpowiedz w wolnej chwili. Zajrzę przed północ ą, zaraz po pacierzu Bez tego bym nie zasnęła. Pozdrawiam!

To od naszej Fineczki ze sklepu.. wspaniała kompaktowa szałwia Szałwia omszona Compacta Deep Blue. U sąsiadki posadziłyśmy przed lawendą.. na słoneczku, ależ jest piękna..
Moje bylinki niech się sprężają, bo tylko patrzę co wyciepać by posadzić tej szałwii więcej

Jest jeszcze różowa Bright Rose.. ale wolę niebieską

Starorzecze na górce 18:04, 09 cze 2015

Do góry
Piękna szałwia, tniesz ją?
Skąpana w słońcu 16:00, 09 cze 2015

Do góry
Róża Chippendale to istny cameleon, każdy kwiat jest inny

szałwia

Czas na ogród 15:45, 09 cze 2015

Do góry
Jest szałwia uratowana w ostatniej chwili przed ślimakami paskudnikami

Borówcowy raj 13:44, 09 cze 2015

Do góry
Busz cd.

Carex The Beatles, wydawał mi się jakiś nijaki, ale w drugim roku od posadzenia bardzo się rozrósł i chyba jednak polecam. Raczej do półcienia.

Czy szałwia zakwitnie jeszcze raz jak ta przekwitnie? Czytałam, że słabiej, ale da radę.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:24, 09 cze 2015

Do góry
Kasya - sprawę ze stipą mamy już wyjaśnioną A turzyca FC bardzo ładna tylko w naszym klimacie może być problem z zimowaniem. Ale próbować warto
Tessiu - problem z gąsienniczkami i mszycami już załatwiony. Ciekawe co teraz przywlecze się do ogrodu.
Agnieszko Witam w moim azylu. Zapraszam częściej, a w wolnej chwili zajrzę do Ciebie z rewizytą.
Aganiu Ostrogowiec już cieszy pięknym kwitnieniem. Susza u nas ogromna, roślinki wymęczone upałem czekają na deszcz. Codziennie podlewam ogród ale to tylko utrzymuje je przy życiu. Sosny uszczykuję corocznie, trochę to żmudne ale za to mam zgrabne drzewka.
Beatko, Red Baron świetnie sobie radzi w kamykach. Reszta u Ciebie w wątku.
Renatko, szałwia ładnie przezimowała i kwitnie. Plagi ślimaków na szczęście u mnie jeszcze nie ma. Współczuję takich żarłoków w ogrodzie.
Halinko, gnojówka z pokrzyw dobra dla wszystkich roślinek. A ja w tym roku nie nastawiłam bo jakoś czasu na wszystko brakuje. Miło że zajrzałaś.
Alicjo Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Doniu Jeszcze raz dziękuję za niespodziankę. Też powinnam zabrać się za pracę w ogrodzie ale jakoś wena mnie ostatnio opuściła. Dzisiaj posadziłam tylko kosmosy i przepikowałam przetaczniki. A deszcz wciąż nie pada
Kasya Mam nadzieję że u Ciebie deszczyk i roślinki ładnie się przyjmą. Pewnie teraz działasz w ogródku, u nas pochmurny i zimny dzień ale zero deszczu.
Kasiu (Busy Bee), ogród odżywa po Zośce ale z braku deszczu rośliny w coraz gorszej kondycji.
Dziękuję Wam wszystkim że zaglądacie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:25, 09 cze 2015

Do góry
ewsyg....Ewa, one tak mają, że po przesadzeniu rok czekania, mimo to wartotak się nasiały, a już mam mnóstwo kolejnych siewek, to jak chwast, pleni się jak firletka, kocimiętka, fiołki'

Rench...o wiele lepiej Reniu

lilia....Edytko, bo po podlewaniu to klapło i wyglądało okropnie, więc dlategojak kwitnie, to zostaw przekwitłe kwiatostany i sie rozsieje, a jaki kolor ci się trafił? pozdrawiam

Bogdzia....zawsze dużo i deszcz jej nie pochyla i nie niszczy buziaki

Madżenka
....faktycznie raj czemu padły, to takie mocne rośliny Marzenko juz możesz przyjechać i zabrać, za rok ci zakwitną, a za 2 lata to będą olbrzymy, mam mnóstwo siewek, inaczej będę wywalać. Akurat ładnie się u ciebie zaaklimatyzują, dobra pora podlewamy tak, że jest przyjemnie, sobota do 1 w nocy, jak było cudnie

Zeta....doskonały pomysł, jeszcze jak dużo tego będzie, będzie cudo!i co rok więcej i tyle wysokiego kwiecia w trawach

Krys....pewnie pomyślimy, juz się tematowi mąż przygląda, bo chyba czeka nas okres suszy; cieszą te naparstnice i długo kwitną

wklejam foty, ogród czerwcowy
firletki, szałwia omszona, co świetnie w donicy przezimowała pod winogronami
firletki rządzą, ale w tym roku będę z nimi walczyć, jak z werbeną

Starorzecze na górce 09:45, 09 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Cudowne zestawienia, ogromnie mi się podobają i z chęcią też by takie zrobił, ale nie ma szans, kocimiętka z czyms cudnie, szałwia ma taki ciemny kolor i łodygi, super to wygląda. Ten bodziszek również śliczny. Idę sobie jeszcze raz pooglądać i pozachwycać

jakas ta szalwia wyjatkowo udana, dzieki ciemnym lodygom i temu, ze prosto rosnie (mam tez szalwie z jasnymi); ta- wielgachna rosnie, zachwyca mnie rok po posadzeniu

Starorzecze na górce 08:41, 09 cze 2015

Do góry
Cudowne zestawienia, ogromnie mi się podobają i z chęcią też by takie zrobił, ale nie ma szans, kocimiętka z czyms cudnie, szałwia ma taki ciemny kolor i łodygi, super to wygląda. Ten bodziszek również śliczny. Idę sobie jeszcze raz pooglądać i pozachwycać
Mój ogród pod górkę... 07:56, 09 cze 2015

Do góry
Kolejność kwitnienia bylin od Ani:

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
październik - to co zaczęło we wrześniu
Starorzecze na górce 22:58, 08 cze 2015

Do góry
Agatka, szałwia z piwonią (piękną!!!) jest boska, donice - cudne, ale to....

agatanowa napisał(a)

...jest niesamowite!!!! Co to, to różowe/czerwone??
Jak zawsze jest u CIebie czym oko nasycić! Mały Tygrysek świetny! Ten uśmiech Pozdrawiam!
Moja działka. 20:13, 08 cze 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...śliczne różyczki...pozdrawiam...jak mają się martagony...jest lepiej?

[/quote
Bogusiu takie są:a czy ten drugi kwiatek to od ciebie?

Szałwia
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 15:24, 08 cze 2015

Do góry
szałwia tez mi sie podoba i mam zamiar mieć ale kiedy to nie wiem u mnie narazie czas relaksu no i przymusowe prace tj. koszenie trawy podlewanie i pielenie
Leśne Wzgórze 15:10, 08 cze 2015

Do góry
szałwia deep blue

kocimiętka WALKER'S LOW i RH Nova Zembla
Ogród na górce w zakolu wiślanym 13:05, 08 cze 2015

Do góry
monia napisał(a)
Yellow Queen też u mnie powoli startuje to fioletowe co tak pięknie kwitnie to szałwia ?

Tak to szałwia, a to bardziej niebieskie w tle to kocimiętka.
Ogród na górce w zakolu wiślanym 12:26, 08 cze 2015

Do góry
Yellow Queen też u mnie powoli startuje to fioletowe co tak pięknie kwitnie to szałwia ?
Ogródek Justyny 11:19, 08 cze 2015

Do góry
Mam cztery takie szałwie i coś mi się właśnie rozsiało, mogłabyś zobaczyć czy to szałwia czy werbena?

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 10:27, 08 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to na pewno nie jest Admiration, a trawka wygląda jak Amazon Mist.

Pomysł z szałwią bardzo fajny też mam te szałwie i jestem nimi zauroczona.

szałwia też mi się podoba, ale póki co - próbuję sobie w myślach zwizualizować to wszystko

jakoś brakuje mi chęci ostatnio...
tysiące innych rzeczy do ogarnięcia... nic to - poczekam na lepszy czas...
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:27, 08 cze 2015

Do góry
Wklejam "świśniętą" (Kosolkowy zwrot ) listę od Małej Mi:
"Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
październik - to co zaczęło we wrześniu "

Teraz analizuję co mam w ogródku - wychodzi na to, że po jednej, dwie roślinki kwitnące na miesiąc - no nie powala taki wynik Muszę się postarać na przyszły rok
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 09:20, 08 cze 2015

Do góry
Ewik -dzięki
mira - Moja Tuscany powturzyła,ale zaledwie kilka kwiatuszków,tak na okrasę Z doktorkami też czekam az się okreslą,które miejsce lepsze.
Artemis mam ,jeszcze w pakach,ale wydaje mi się,że crocus nie będzie do niej pasowała.
Artemis ma ładne wzniosłe pędy,a Crokus się przewiesza,rozłazi na boki.
Podobna pokrojem byłaby Parky.
Obok Tuscany rośnie zwykła lekarska szałwia i ostróżka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies