Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kwiaty z ogródka Marty :) 23:18, 08 maj 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Tak pamiętam te szałwie Takich widoków nie można zapomnieć U mnie biała chyba się wysiała a mówię chyba bo nigdy nie siałem i nie wiem jak wyglądają siewki Najbardziej jestem zadowolony z siewek werbeny patagońskiej Myślałem że nie będę miał w tym roku bo nigdzie nie było dostępnych nasion a tu taka niespodzianka

Moja werbenka nie wzeszła, może uda się dostać sadzonki, chciałam ja posadzić na czosnkowej, a biała szałwia odmiana Adrian, mimo, że sadzona w tym samym czasie co fioletowe Tancerin i Mainacht jest nieco mniejsza, może po prostu słabiej rośnie. Ja w zeszłym roku na kilku krzaczkach zostawiłam dłużej przekwitnięte kłosy i tu niespodzianka 5 całkiem sporych sadzonek
Kwiaty z ogródka Marty :) 21:06, 08 maj 2015

Do góry
Szałwia idzie jak szalona Moje czosnki dopiero w pakach ale jeszcze tydzień przy ładnej pogodzie i będę miał takie jak Twoje
Pod Laskiem 21:12, 07 maj 2015

Do góry
Róże kupione ostatnie stoją w miejscu kilka juz mimo intensywnego podlewania odpadło, chyba z reszty też już nic nie będzie. Na razie przywrotniki i przetaczniki rosną pięknie, nie wiem czy dobre połączenie, miała być lawenda i szałwia omszona

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:51, 07 maj 2015

Do góry
W części gospodarczej świeci buczek

Przetacznik próbuje zdominować liliowce.

Proso i szałwia w donicy.

Podwórkowa rehabilitacja 09:01, 07 maj 2015

Do góry
ryska napisał(a)

Basiu to melisa, tymianek, szałwia i mięta.

Niezły ziołownik. Pachnąco w kuchni.
Ogród na glinie 22:54, 06 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Te białe hosty zupełnie nie trawią słońca. Więc na kulkowisko się nie nadają. I zobaczę jak jej będzie u mnie, bo ponoć jest kapryśna.

A szałwia to myślisz by wystawała pomiędzy kulkami?

W nogi graba planuję dać podobną różową żurawkę, tylko inną odmianę.

Szalwia ma 30-50cm w zaleznosci od odmiany. Sadzac w rozsypce na pewno beda widoczne z roznych miejsc. Tak mi sie wydaje.
Ogród na glinie 22:08, 06 maj 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Super ta biała hosta. A może te hosty na rozjaśnienie tyłków kulkowiska?
Napracowałaś się ze ho ho!
Widok od wejscia na zawijasek i kulkowisko super. Ale co do kolorów to albo bym dała je spokojne, albo jedynie podkreśliła tą samą żurawką co masz przy zawijasku,plus trawy między kulasami i może biała zsałwia? Albo białe róże?Ale nie dawałabym dużo kolorów na tą porę, bo chyba po tulipanach to zawijasek kolorystyczny się uspokoi a potem mogłyby kwitnąć róże/szałwie i takie tam na dalszym planie? No ale to takie moje gdybanie tylko. Stipy dałąbym i tu i tam No wszędzie bym wsadziła tak je lubię

Te białe hosty zupełnie nie trawią słońca. Więc na kulkowisko się nie nadają. I zobaczę jak jej będzie u mnie, bo ponoć jest kapryśna.

A szałwia to myślisz by wystawała pomiędzy kulkami?

W nogi graba planuję dać podobną różową żurawkę, tylko inną odmianę.
Podwórkowa rehabilitacja 20:10, 06 maj 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Melisa, mięta, oregano? i co jeszcze?

Basiu to melisa, tymianek, szałwia i mięta.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:22, 06 maj 2015

Do góry
admete napisał(a)

Cuuuuuuuuuuuuuudooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!

Nadrobiłam
i napatrzeć się nie mogę !!!!!
Niektóre tiulipy są bardzo egzotyczne - uwielbiam takie , a Ty masz taki przekrój kolorów i form że hej

Buziaki zostawiam

Dzięęęęęęki! Rzeka to już tylko sterczące patyczki. Ale dziś kupiłam coś-niecoś na to miejsce i jak będzie pogoda to w weekend zadziałam. Kulas pójdzie do ziemi a obok niego szałwia. Może to wyrówna mi rabatkę. Bo szałwia i trawy są w dalszej części. Róże i tu i tam
Zmienić pobojowisko w ogród... 11:33, 06 maj 2015

Do góry
Też miałam kilka razy tak, że obfotografowałam metki roślin i wróciłam do domu tylko z tymi fotkami, żeby poczytać na ich temat. Staram się kupować tylko to, co zaplanowałam wcześniej (choć wychodzi różnie ), a do donic wsadzam z premedytacją. Wciąż trwają u mnie prace ziemne, przekopujemy miejsca pod rabaty, równamy pod trawnik, robimy ogrodzenie i nie chcę sadzić do gruntu, bo jeszcze za wcześnie. a tak, to na tarasie lub obok rośliny cieszą oko, a jak już będzie można, to jest wsadzę go gruntu.

Trochę moich zdobyczy:

mini-kolekcja rh:
- ten miał być odmianą cunningham's white, a jest czymś innym (ktoś wie, co to?):

- catawbiense grandiflorum jeszcze w ciasnych pączkach:

- nova zembla, jeszcze nie kwitnie

- cheer (pierwsze kwiaty już przekwitły, a pozostałe pąki jakieś lewniwe są i jeszcze się nie rozwinęły)

ziołowy ogródek (tymianek, mięta, oregano, szałwia, na środku czosnek ostrowskiego, który jeszcze nie wykiełkował), cudnie to wszystko pachnie rozgrzane słońcem:

dwie donice z gladiolami i groszkiem pachnącym:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:18, 06 maj 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)

No wiem, że źle, ale własnie pytam. Myslałam o winorosli na pergoli, pod szałwia omszona i jakieś ...no wlasnie nie wiem co? Coś w poludniowych klimatach? Nie chce takiej pustej ściany.

Jeśli pergola i poludniowe klimaty to może powojnik z różą
Pszczelarnia 08:08, 06 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Odpowiedziałam u Ciebie, dodam tylko, że szałwia i różanka TAK, pasuje. Ale czy naparstnice pasują do róż? Róże kopczykujesz a rozeta naparstnicy jest półzimozielona - co utrudnia wszelka pielęgnację, zwłaszcza w bujności roślinnej. I to są jednak jakieś inne siedliska dla mnie.
Ale ja tradycjonalistka jestem.
a widzisz dlatego warto pytać mądrzejszych widziałam gdzieś takie zestawienie roślin i mi się podobało
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:13, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zafundujesz roślinom najgorsze warunki, spiekota, brak wody, bliskość betonu, podbudowy, która wypija wodę choć jej i tak mało. ŹLe kobieto, źle, Nie rób tego.

No wiem, że źle, ale własnie pytam. Myslałam o winorosli na pergoli, pod szałwia omszona i jakieś ...no wlasnie nie wiem co? Coś w poludniowych klimatach? Nie chce takiej pustej ściany.
Pszczelarnia 13:44, 05 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
moja babcia też miała taką wanne do grzania wody
Ewa uważasz że szałwia caradona nie będzie pasowała u mnie na różance?

Odpowiedziałam u Ciebie, dodam tylko, że szałwia i różanka TAK, pasuje. Ale czy naparstnice pasują do róż? Róże kopczykujesz a rozeta naparstnicy jest półzimozielona - co utrudnia wszelka pielęgnację, zwłaszcza w bujności roślinnej. I to są jednak jakieś inne siedliska dla mnie.
Ale ja tradycjonalistka jestem.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:19, 05 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

"
Pierwsza myśl z różanką to była właśnie trzmielina. Tym bardziej że kulka bukszpanowa jest nawiązaniem do kulek na dwóch innych rabatach obocznych, a tam jest trzmielina. W plecach są 'stare' róże golden celebration, pilgrim, graham thomas i teraz dosadziłam kolejną pilgrim, ma tam być jeszcze fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki i szałwia."

"Tylko szałwi bym nie dawała do dobra tego wszelakiego. "

Uzasadnienie:

fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki - to są rośliny jednego siedliska, lekkie ocienienie (poza ostróżkami), wilgotność duża, duże wymagania pokarmowe dla ostróżek a szałwia (nawet wzorcowa 'Caradonna') to już inna bajka: przewiewnie, sucho, słonecznie. Ja tak przyrodniczo szatkuję przestrzeń w ogrodzie.
Można komponować i próbować ale raczej w donicach niż na rabatach.

Ponadto wydaje mi się, że już za dużo będzie różnego pokroju kwiatostanu: każdy jest z innej bajki. A wszystkie te rośliny (poza niższą szałwią) są wysokie (naparstnice odmianowe są nieco niższe).

no widzisz, nie pomyślałam o tym. Dziękuję bardzo za wyjaśnienie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:15, 05 maj 2015

Do góry

"
Pierwsza myśl z różanką to była właśnie trzmielina. Tym bardziej że kulka bukszpanowa jest nawiązaniem do kulek na dwóch innych rabatach obocznych, a tam jest trzmielina. W plecach są 'stare' róże golden celebration, pilgrim, graham thomas i teraz dosadziłam kolejną pilgrim, ma tam być jeszcze fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki i szałwia."

"Tylko szałwi bym nie dawała do dobra tego wszelakiego. "

Uzasadnienie:

fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki - to są rośliny jednego siedliska, lekkie ocienienie (poza ostróżkami), wilgotność duża, duże wymagania pokarmowe dla ostróżek a szałwia (nawet wzorcowa 'Caradonna') to już inna bajka: przewiewnie, sucho, słonecznie. Ja tak przyrodniczo szatkuję przestrzeń w ogrodzie.
Można komponować i próbować ale raczej w donicach niż na rabatach.

Ponadto wydaje mi się, że już za dużo będzie różnego pokroju kwiatostanu: każdy jest z innej bajki. A wszystkie te rośliny (poza niższą szałwią) są wysokie (naparstnice odmianowe są nieco niższe).
Pszczelarnia 09:56, 05 maj 2015

Do góry
moja babcia też miała taką wanne do grzania wody
Ewa uważasz że szałwia caradona nie będzie pasowała u mnie na różance?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:40, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Uff, nadrobiłam. 3 dni, a tyle czytania. Myślałam, ze nie zdążę.
A przecież miałaś przerwy, bo jeszcze w ogrodzie tyle zdziałałaś. Pięknie bez tej trawy w narożniku z nowymi trawami
Rabatki poczyszczone. Ewa, czy ty w minimalizm z kolorami poszłaś? Znalazłam u ciebie tylko niebieskie szafirki, białą magnolię i białe tulipany.
Kilka flanców stipy posadziłam dwa tygodnie temu na rabacie, bo nie wytrzymałam i muszę powiedzieć, że dobrze sobie tam radzi.
Na resztę jednak dalej chucham, bo ta posadzona to eksperyment. gdyby jednak padła, muszę mieć zapas

Na co Iwonka chciałaś zdążyć? Narożnik mnie drażnił jak mało co, ale mam go z głowy na szczęście Ciągle mnie to cieszy.
Iwonka trochę te kolory usiłuję ograniczyć, ale.... za chwilę zakwitną żółte i niebieskie irysy, obok nich biała, różowa i bordowa piwonia, lawenda za chwilę też, dalej pomarańczowa azalia i różowy i chyba biały Rh, dalej róże różowe i czerwone, a za nimi ostróżki niebieskie, a i jeszcze liliowce pomarańczowe i żółte trytomy, hortensje, kosmosy, zawilce białe i różowe, szałwia niebieska, floksy biały, różowy i fioletowy, sama nie wiem co mam jeszcze. Także kolory to dopiero będą, ale ostatnio faktycznie biało-niebieskie zakupy były i będą.
Stipa Twoja się obroniła mimo wiatrów to dobra wiadomość. Ja swoją jeszcze pieszczę w domu, ale jeszcze z tydzień i dostanie eksmisję. Pomysł z zapasem w razie porażki dobry, bardzo dobry Zrobiłam tak samo z pomidorami. Część rośnie w tunelu, część została w domu, ale różnicy puki co między nimi nie widzę, mimo, że w tunelu siedzą już dwa tygodnie.
Macham już, bo mnie dziecko zapytało co to za wypracowanie piszę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:41, 04 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

bez przesady

Pierwsza myśl z różanką to była właśnie trzmielina. Tym bardziej że kulka bukszpanowa jest nawiązaniem do kulek na dwóch innych rabatach obocznych, a tam jest trzmielina. W plecach są 'stare' róże golden celebration, pilgrim, graham thomas i teraz dosadziłam kolejną pilgrim, ma tam być jeszcze fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki i szałwia.

Tylko szałwi bym nie dawała do dobra tego wszelakiego.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:35, 04 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
O mamunie tego to się nie da po polskiemu opisać niesamowite.

Na różankę dałbym na Twoim miejscu trzmielinę jeżeli chcesz większy kontrast kolorystyczny, a konwalnika jeżeli chcesz bardziej stonowane zestawienie mimo to nadal dające kontrast tym bardziej, że plecy rabaty to ładna biel

bez przesady

Pierwsza myśl z różanką to była właśnie trzmielina. Tym bardziej że kulka bukszpanowa jest nawiązaniem do kulek na dwóch innych rabatach obocznych, a tam jest trzmielina. W plecach są 'stare' róże golden celebration, pilgrim, graham thomas i teraz dosadziłam kolejną pilgrim, ma tam być jeszcze fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki i szałwia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies