Danusiu,
przede wszystkim chciałam Ci serdecznie podziękować za te wszystkie zdjęcia, porady, opisy, które są dla mnie prawdziwym źródłem inspiracji. Nagle okazało się, że nawet śnieguliczkę, która była skazana na jakiś ciemny zaułek w ogrodzie, można było uformować w kulkę
Lekceważone przeze mnie iglaki nagle stały się interesujące, a w ogrodzie zaroiło się od bukszpanów i cisów Tylko, że teraz wszystko co widzę na zdjęciach wydaje mi się być cisem.
Stąd też moje pytanie:
czy ta kulka na pierwszym planie to cis?..
Bo nie wygląda....
Magnolio, nie złość się na mnie, ale nie za bardzo rozumiem z tym placykiem. Narysowałam tak bez proporcji. Powiedz proszę czy robić takiego zawijaska z żywopłotu i w tym ten placyk? Nie rozumiem też nadal jak z tą geometrią ma być (mat-fiz kiedyś kończyłam, hi hi)
Ta rabata dziś dostanie korę, a wczoraj zamieszkały na niej ziółka i wreszcie jest skończona!
Tymczasem zdjęcia w trakcie prac - mieczyki abisyńskie pna się w górę i mają ślicznie jaskrawozielone liście
Zakątek kulkowy przechodzi metamorfozę - wczoraj wybrałam całą starą korę, wyrównałam ziemię i położyłam szmatę - ale tylko pod ścianą, gdzie nic nie rośnie. Kulki były już u fryzjera, a dziś - jeśli się ruszę, posypię tam kamyk, bo korę wywiewa i nieładnie tam wygląda....nie wiem tylko, czy urosną na zwirku szafirki, ktore rosną pod kulkami...
tymczasem zakątek sprzed tygodnia
I lawendowy łan - teraz kwitnie już mocno, tu początki
Ufff, udało mi się odnaleźć kabelek do aparatu i wreszcei zgrałam fotki.
Na początek prezenty od Niki, bo dostałam ich aż kilka (!!!), nawet nie wiesz jak bardzo mnie ucieszyły Monisiu!!!
tabliczka zawisła w holu i czeka na honorowe miejsce po remoncie i zmienie dekoracji tam
Drewniany szpikulec serduszko - kwitnie z kwiatkami na tarasie dodam mu jeszcze troszkę tablicowej farby niedlugo
Hosta zamieszkała tymczasowo w koszu przy wejściu do domu, a ja szykuję jej już przytulne miejce na hortensjowej rabacie. Jest absolutnie cudna, podoba mi się chyba najbardziej ze wszystkich odmian!
I jeszcze goździki białe, już na rabacie przy patio, tylko troszkę nieostre zdjęcie
Magnolio, pamiętasz moje zapytanie o ustawienie basenu? Tak mi odpowiedziałaś:
ja bym postawiła basen tam gdzie go chcesz postawić, wewnątrz okręgu z tsug, ale bez podłączania go do szpaleru. Niech będzie sobie takie koło=placyk niezależnie od tego, tak 1 czy 2 metry od tego.
chociaż 'przyklejony' placyk do szpaleru też może być. Tylko przyklej go nie za wąsko, tak szerokościa co najmniej metr ( wtedy lekko zetniesz kształt koła)
Tylko, że ja nie do końca rozumiem tą drugą opcję. Co to znaczy "nie za wąsko, tak szerokością co najmniej metr" ???
Jeszcze raz wkleję plan, może mi rozjaśnisz? Użyję magicznego słowa "proszę".
Które to są siewki szałwi trójbarwnej?Wysiewałam jak szalona jednoroczne w tym roku,ponad 50 paczuszek i zupełnie nie wiem co jest co i gdzie,bo nie wstawiałam oznaczników.
Szałwia trójbarwna jest pośrodku,postaram się zrobić "zdjęcie bardziej osobiste".
M. podciął tuje i zrobiło się maleńkie miejsce na coś ???
Na razie stoją doniczki...muszę coś wymyślić....
Bogusiu dałabym malutkie hosty lub trzmielinę taką lub oregano cytrynowe no i trochę Ci zaśmieciłam
Dzisiaj dopiero odczytuję,kącik już wczoraj zagospodarowałam,myślimy podobnie...trzmielina posadzona,hosty też - ale te z białym środeczkiem.Zdjęcia porobię jak skończę...Aniu,jakaś intuicja????????? Zrobiłam nasadzenia wcześniej tak jak piszesz,Nie mam internetu na zacienionej,dzisiaj będę w domu to coś wrzucę....