Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 18:02, 17 sie 2012

Ewa napisał(a)
Ania ja na kawkę nie za wcześnie ?

Ewuś niestety za późno
O tej godzinie to ja już zwiedzałam moim "terenowym" autem tereny Polski pd-wsch....... czyli jazda po bezdrożach.... dziś na szczęście było mniej błądzenia.... za to jakie widoki..szkoda, że słaba widocznosć.. i fotki przez szybę .. jedno oko na koleiny, a drugie na widoki.... a instuicyjnie na zakrety...

Terenówka to oczywiście żart... mały osobowy.....
Mala_Mi 18:05, 17 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Ani widzialam u Ciebie w ogrodzie ostnice (stipa) Czy u Ciebie wymarza???
Mam przesadzać ja zachwile i zastanawiam się czy warto, czy zimą ją nie trafi...

U mnie jest pierwszy rok, ale posadziłam u znajomej na działce i zostawiona samopas ładnie przetrwała i rośnie bez problelemu, dlatego posadziłam u siebie.. i chyba jeszcze posadzę
kasik778 19:03, 17 sie 2012

O tej godzinie to ja już zwiedzałam moim "terenowym" autem tereny Polski pd-wsch....... czyli jazda po bezdrożach.... dziś na szczęście było mniej błądzenia.... za to jakie widoki..szkoda, że słaba widocznosć.. i fotki przez szybę .. jedno oko na koleiny, a drugie na widoki.... a instuicyjnie na zakrety...

widoki piękne, choć pogoda była dość osobliwa, zobaczyłam słońce to myk na dwór, za pół godziny pada...

gdzie są takie tereny koło Rzeszowa?
Mala_Mi 19:20, 17 sie 2012

Wszyscy nadajacy w stereo i bez koloru... u każdego jest napewno długa lista do zrobienia.... bo ogród to ma do siebie Duzy ogród - długa lista.....
A takie dzikie roslinki dziś widziałam..rdest i trawy.... dzikie a jakie piękne Za to modnie rosły w kamykach

Mala_Mi 19:22, 17 sie 2012

kasik778 napisał(a)

widoki piękne, choć pogoda była dość osobliwa, zobaczyłam słońce to myk na dwór, za pół godziny pada...

gdzie są takie tereny koło Rzeszowa?

Kasik...całe na południe od Rzeszowa tak wygląda Część Rzeszowa też leży na takich górkach Jest pięknie........ przynajmniej mi się podoba..bo ja z tych co lubią przestrzeń
barbara_kraj... 19:58, 17 sie 2012

asc napisał(a)

Aniu - pozwalam sobie wklejać Twoje metamorfozy do tego wątku ku pokrzepieniu serc

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1251-metamorfozy-ogrodowe?page=16#post_9

Sebek wielkie dzięki
Też chciałam to zrobić, ale walczę z czasem ,a raczej z jego brakiem

Basiu...... sama nie wiem co jeszcze wymyslę, ale mam sporo miesc któe wymagaja przeróbki.
Na chwilę obecną z pilnych rzeczy do zrobienia..to porawić czyt. zmienić rabatę rpzy północnej scianie..tam gdzie pies sobie kopie.. kopać będzie, ale muszę zmienić ... wygląda brzydko i moi goście , za co im dziękuje, tego szpetnika nie pokazali (wyjatek to Misiek leżacy w tej rabacie)

Miejsce z budleją i naparstnicami, za skalniakiem... mały koszmarek..... do przeróbki cały

Koniec rabaty za sklaniakiem..czyli dziki kacik dla ptakó.. moze i dizki, ale teraz jest paskudny.

Dalsza część wojny z jeżynami w jodłach.... co sieda podścielić matą i nasypać kory, bo już nie ma jak walczyć w tym gąszczu z zielskiem..

Wzdłóz cyprysów.... wyciąć kanscik.. czyli dać obrzeże i wysypać cyprysy korą.. i za nimi też jak przy jodłach...

Mam dwie piękne róze zadołowane we wsiowym... muszę jeszcze jedna rabatę rózana zrobić prostopadle do tej co zrobiłam przyu ognisku i wydrzeć z gąszczu róże... i inne okazy które są tam gdzie nie powinne..

Wsiowy to cały do przemeblowania....

Przesadzić róże spod ogniska.. do projektowanego końća rabaty rózanej..

Przesadzić jabłonkę spod tarasu.... i ją ładnie wyprowadzić.....

Przerobić kompostownik..

Za laejką ulubiona KOnstancji.. koniec rabaty nie skońćzony.. leży góra ziemi...do zagospodarwoania.... i wykończyć przy choinkach, bo trawy tam się nei da kosic......

Przedogródek mi się nei podba...coś z nim zrobię.. nie wiem co...

Zostało mi się jeszcze 7 wielgaśnych kamieni (największe..) zrobię z nich rabatę żwirowa włąnczając w nią wiąz... tzn z tych kamieni zrobię 2 rabaty.... pomiędzy kamienie komponują mi się trawy.... (akceptacja pomysłu przez Danusie bałam sie moich pomysłów)

Basiu to tak w pierwszym momencie co mam zrobić..... życia mi chyba braknie...

O trawniku który przerósł jakaś idiotycznątrawą nie wspominam.... będę wyrywać i dosiewac... moze sieuda bez ponownego robienia całego trawnika.... A teraz mnei skrzycyzcie, ż trawnik śliczny.. wcale nie jest śłiczny... dla mnie jest taki sobie....

W warzywniku musze przesadzić truskawki.. i za warzywnikeim i szklarnia uporzadkować..... bo wszystko sie przewala......

Acha pod wierzbąposadzę mojąrozsadę dąbrówki..... niestety korę pies rozsypuje po całym trawniku. a dąbrówkę może drapać ile wlezie.. jej nic nie bedzie...

Acha i rabatę z wrzosami musze przerobić i to w pierwszej kolejnosći aby posadzić hortensję od Finki....

Częśc obwódek muszę przsunąć, bo roślinki się rozpychają......

Wole nie myśleć ile jeszcze bo głowa boli..........

No, lista obszerna, nie powiem, ale z Twoim tempem to w mig się z tym uporasz i ... zaczniesz od nowa)) Ogrodnicy juz tak mają, że praca nigdy nie przerobiona

Mala_Mi 20:25, 17 sie 2012

Basiu... masz rację... ogród to żyjący twór i potrzebuję ciągłej opieki

Przez dwa dni jezdziłam po okolicznych pagórkach..... wczoraj wypatrzyłąm chyba sokoły koło wiezy telefonicznej.. jak w komitywie z dwoma bocianami pasły sie na ściernisku.... niestety zanim włączyłam aparta..to za blisko podjechałąm i odleciały..foto mam ale nieostre..
Za to dziś wypłoszyłam zbliżajac się d owieży.....dwa sokoły (chyba sokoły) krązyły nade mną i próbowały chyba mnie odstraszyć..... po pół godzinie dalej krązyły.... maja gniazdo na wieży...
I tak udało mi sie małym pstrykiem zrobić fotkę... jak żałowałam, że nie miałam dobrego aparatu

kasik778 20:42, 17 sie 2012

Aniu dwa lata temu pojechaliśmy na kilka dni pozwiedzać Podkarpacie, byliśmy w małej wiosce za Rzeszowem, ale czasu nie mieliśmy zbyt wiele, byliśmy w Łańcucie i ogrodzie botanicznym w Bolestraszycach

piękne są tam okolice
eliza3 20:53, 17 sie 2012

Ja w ubiegłym roku zwiedziłam tamte strony, pięknie było...
Bogdzia 21:48, 17 sie 2012

Piekne widoki masz w tej swojej pracy. Ja takich pięknych w pracy nie miałam.Gratuluje refleksu przy robieniu zdjęcia sokoła. Nie wymyślaj już zmian w ogrodzie . Tak jak jest wszystkim sie podobało. I tak będziesz niedługo przesadzac co za bardzo urosło lub rozrosło sie.