Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 19:28, 14 cze 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Nowy zakątek się szykuje....czas na dopracowania u mnie też nadchodzi....powoli.Pozdrawiam serdecznie.

Martek napisał(a)
Nowy awatar i już się gubię ...
Pozdrawiam Aniu.
Miskanty to raczej preferują jaśniejsze stanowiska,żeby ukazać swoją śmoc piękna ...?
Jak znam życie,a raczej ciebie zaraz to miejsce będzie gotowe do podziwiania
Dziewczyny nie tak szybko rzecz się staje jak się baje to trochę potrwa zanim dobiegnie finału, dzisiejszy deszcz zatrzymał moje działania
w deszczowy dzień trochę słoneczka nieliczna, która przezimowała

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:25, 14 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Etykietka gdzieś wcięło, zamieściłam w wątku Ani, może podpowie

Danusiu, założyłam ten wątek dla nas wszystkich, żeby zaznaczyc, oddzielic nowy sezon, nie chciałabym sama do niego wrzucac zdjęc .
Może źle zatytuowałam??

Jeśli ta róża z zielonym środkiem to również ta:

to będzie to Mme Hardy, ona ma takie oczko .

Szkoda Twojej William and Catherine, liczyłam na to, że ją u Ciebie lada dzień zobaczę w rozkwicie.
Moja róża od Ciebie właśnie rozkwita :*
Ogród pełen motyli...... 19:24, 14 cze 2012

Do góry

Bodziszek po deszczu....To zdjęcie bardzo lubię

.
Strażniczki mojego klombu....

.

Czarnooka......
Zielony ... ogród 19:23, 14 cze 2012

Do góry
iwonaz napisał(a)
Przeglądnęłam zdjęcia i zdecydowałam, że jutro muszę zrobić nowe zdjęcia, które dokładnie pokażą to co chcę zmienić.
Narazie trochę zdjęć z tego lata. Generalnie staram się utrzymać kolorystykę z przewagą bieli i z domieszką fioletu, niebieskiego, wrzosowego, lawendowego i różowego. Choć zdarza się, iż z winy sprzedawców pojawia się czasem nawet kolor żółty i inne nieplanowane.

Jest wiele podobieństw i w moim ogrodzie,nawet widzę kilka znajomych mi róż min.ta różowa /jasna/ -Flamingo.Jedna z moich najstarszych.Przemarzała już niemal doszczetnie ale się wydzwignęła -dzielna sztuka!
Mój mały raj na ziemi :) 19:22, 14 cze 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
i rureczki

pod ziemią, pod ścieżką czy pod podjazdem - bez problemu ! chłopaki sobie radzą w mig ze wszystkim

Cudnie - i jaki porządek!
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 19:20, 14 cze 2012

Do góry
Wczoraj moja sąsiadka dzieliła swoje trawy
Spójrzcie jak mnie obdarowała miskant olbrzymi i na dole rozplenica japońska
Teraz je dzielę je na mniejsze i głowę mam znowu pełną ...........gdzie je dać.
Myślę że będą super wyglądały właśnie jako żywopłot od strony lasu Dopiero za jakiś czas oczywiście będzie można je nazwać żywopłotem Ale to już super początek

Mój mały raj na ziemi :) 19:16, 14 cze 2012

Do góry
zasypywanie

w sumie prawie nie ma śladu ! tylko ziemia ciut przybrudzona
Ogród pełen motyli...... 19:13, 14 cze 2012

Do góry

Wiosenne bukiety.....

Ciekawa jestem, czy znacie te kwiaty?

.
A w tej dziurce widać moją ławeczkę........hi,hi,hi

Zielony ... ogród 19:12, 14 cze 2012

Do góry
iwonaz napisał(a)
Witajcie

Trafiłeś w sedno Sebek... koszenie to poprostu slalom. Zapędzam się w kozi róg, ponieważ niektóre rośliny sadzę pojedynczo ale w grupach...hm trochę głupawo to brzmi, ale chodzi mi o to, że są to grupy dużych roślin, które sadzę pojedynczo w trawniku nie robiąc od razu rabaty głównie z braku konkretnego pomysłu z czym mniejszym je połączyć... robię taki jakby szkic kolorystyczny z dużych roślin z zamiarem uzupełnienia tego w późniejszym czasie innymi roślinami. I zostaje sobie taki szkic a ja pędzę i tworzę kolejny... jazda bez trzymanki.
No nic z biegiem czasu postaram się przybliżyć cały ten bałagan z mojej głowy.

Na początku powiem,że masz piękny teren,otoczenie ,klimat,ogrodzenie,rośliny na piękny naturalistyczny ogród a jak piszesz taki jest Twoim celem.
Iwonaz! postępujesz zupełnie tak jak ja na początku i tu zobacz na starym zdjęciu

sprzed 20-tu lat.Roślinami zaznaczałam zarys nasadzeń.Ten szkielet sobie rósł a ja sukcesywnie obserwowałam jakie warunki będą panowały w każdej cz.ogrodu i dosadzałam uzupełniając kompozycje.Taka przypadkowość pomaga stworzyć ogród nieszablonowy, nasz indywidualny / to jest tworzenie a nie kopiowanie /,ja to b.cenię/.Aby ułatwić sobie pracę i nie zrywać darni przed podsadzeniem nowych roślin podkładałam skoszoną trawe szerszym kołem lub dowolnie pod wybranym drzewkiem.I tak robię do dziś,bo bardziej zależy mi na ekologicznym prowadzeniu ogrodu niż pokazowym.Trawa wzbogaca podłoże w azot,zatrzymuje wilgoć,poprawia bytowanie wielu organizmów przygotowujących pokarm dla roślin/wszystko co z ziemi wraca do niej -to prawidłowy obieg /.Ziemia pod taką ściółką jest przepuszczalna,pulchna-napowietrzona a to lubią rośliny /one oddychają też korzeniami/.Jeśli tej ściółki był nadmiar to przed posadzniem zdejmowałam i na kompost.A roślinki posadzone w tym miejscu odwdzięczały się wzrostem i zdrowotnością.Jak widzisz tej trawy na moich rabatach nie widać ,po latach już w niej żyje tyle mikroorganizmów że ją w mig rozkładają mimo ,że tej trawy jest sporo bo ogród na 3 tys m kw.Pod taką warstwą żyją pożyteczne owady,chowają się żaby,przyciąga dżdżownice -tak pożyteczne.W ogrodzie powstał zdrowy ekosystem bez ślimaków ,grzybów,chemicznego nawożenia i oprysków.Moje pomysły dojrzewały wraz z ogrodem a ten pierwotny szkielet pomagał utrzymać zamysł kompozycyjny co oszczędziło mi wielu przesadzeń /jak to często bywa przy samodzielnym tworzeniu./ Więc w/g mnie trzymaj tak dalej a stworzysz swoje dzieło na miarę własnych marzeń a ja będę Ci kibicowała.
Ogród w Alei Lipowej... 19:08, 14 cze 2012

Do góry
justi napisał(a)
tak wygląda mój pomidor, oberwałam mu trochę liści

Justi czy to pomidor koktajlowy?
Ogród w Holandii 19:07, 14 cze 2012

Do góry
Brawo, bardzo dobry wybór

Nie lubisz fioletowych róż Agatko?
A ja uwielbiam, szczególnie takie ciemne jak ta
Ogród w Alei Lipowej... 19:06, 14 cze 2012

Do góry
tak wygląda mój pomidor, oberwałam mu trochę liści

a taaaki jaśmin dostałam od kolegi - euforia pomeczowa

Ogród w Holandii 19:05, 14 cze 2012

Do góry
A tu eksperymentalne połączenie hosty i lawendy! Na pierwszy rzut oka ryzykowne, ale akurat ta odmiana hosty toleruje dużo słońca.

Ogród w Alei Lipowej... 19:04, 14 cze 2012

Do góry

Ogród pełen motyli...... 19:02, 14 cze 2012

Do góry
Wiosenne bukiety...

.

Ogród w Holandii 19:02, 14 cze 2012

Do góry
No i jest pierwszy zakup na różaną rabatę - Leonardo da Vinci. No nie mogłam się oprzeć!

Ogród w Alei Lipowej... 19:01, 14 cze 2012

Do góry
Dziś bawiłam się w robienie kulek

muszę dopracować szczegóły bo niezbyt dobrze wyszły z daleka może nie widać, ale jednak to nie to

...a gdzie dać te?

Mój mały raj na ziemi :) 18:58, 14 cze 2012

Do góry
Anula gratuluje 400 ,oj tylko pozazdrościć takiej rewolucji i ekipy Danusiowej

Ogród pełen motyli...... 18:57, 14 cze 2012

Do góry

A teraz takie sobie wiosenne migawki z mojej działeczki Tutaj mak z bodziszkiem

. .

A tu przelotny romans na płatkach maka....

.

Porzucona?

I już po romansie.........
Różany sezon 2012 18:56, 14 cze 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Mchowa Little Gem, uwielbiam jej zapach

Aspirin Rose

angielka The Prince

The Wedgwood Rose, od Danusi

Każda piękna.
3 i 4 najbardziej wpadły mi w oko,ale pachnie pierwsza ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies