Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 17:12, 29 maj 2012

Do góry
Linka napisał(a)

dziś pojechałam z koleżanką pomóc jej kupić "balkonowce" i wróciłam z pelargoniami ... są cudne ...

...

No cudne , cudne Konstancjo, u mnie takie nie do zdobycia, chociaż wypytywałam wszędzie. Będę wobec tego tu wpadać i podziwiać Twoje.................... może kiedyś szczepkę podprowadzę

powiesz jak ... i prastastare "mówisz i masz" ... kiedyś czytałam o jakimś nacinaniu liścia i zasypywaniu ziemią ... a podobno wystarczy liść z jakimś odrostem wsadzić do ziemi ... co lepsze?

Martek napisał(a)
Dobrze jest się tak poszwędać ,faktycznie z dystansu chciejstwa dojrzewają i są bardziej przemyślane Ja to wiem bo tak robię nawet z butami .Zawsze jestem w 5 sklepach,żeby później nie żałować,że gdzieś były ładniejsze
Jestem w lekkim szoku,albo mam awarię,albo forum dziś umarło od 11 z minutami ...???

i zawsze kontynuując myśl kupuję te pierwsze ... u mnie dodatkowo defekt taki malusi ... wychodzę kupić wygodne ... wracam z cudnymi ... dla oczu bo nie dla nogi ... a jak już raz byłam dzielna ... choć jedne takie pantofelki błagały mnie żebym je kupiła ... poszłam dalej i kupiłam wygodne mokasynki i bodaj mi karta pękła jak za nie płaciłam ... wspaniałe ... mięciutkie ... całe ze skórki już następnego dnia wyrwały z mej pięty skórkę ... ale byłam wściekła ... piety szarpały bólem a dusza płakała za pantofelkami ... wysłałam małża do apteki po plastry na otarcia bo to jeszcze chłodno na dworze było i reklamy w tv wpadały w oczy więc wiedziałam, że są jakieś takie "plastry które leczą ... przyszedł ... ja plasterki na rany a te jakby oszalały ... piekły ... coraz bardziej piekły no ale ja byłam twarda zdarłam dopiero po kilku godzinach ... a na pięcie lej jak po bombie tak głęboki i równiutki ... dlaczego to opisuję ... dla przestrogi aby małżów kochać i ufać im ale nie bezgranicznie ... wiecie dlaczego miałam taki wąwóz w pięcie ... bo mój małż kupił mi zamiast plastra z opatrunkiem gojącym na obtarte pięty plaster z kwasem salicylowym na odciski ... idąc wcierałam ten kwas w ranę ... myślałam, że płeć z wrażenia zmienię jak przeczytałam na opakowaniu "następnego dnia rdzeń odcisku wyjdzie sam" no jakoś tak ... aktualnie obmyślam jak się na mendzie się zemścić i nic to, że nie chciał tylko tak "jakby niechcąco" ... Marysia Tutałowa się znalazła w portkach ... no )))))))))

co do forum to aktywność ogrodniczej braci maleje wprost proporcjonalnie do przyrostu zieleni na rabatach i w ogrodach
Na początku jest chaos 16:30, 29 maj 2012

Do góry

Jaka to odmiana jałowca? Ja mam chyba takie same i w tym roku mi chorują, zamierają pędy. Mam spore okazy i żal mi ich, czy swoje pryskasz?
A ogród piękny, te hosty, żurawki cudo i domek jak z bajki bardzo mi się podoba
Ania z zielonego wzgórza :-) 16:17, 29 maj 2012

Do góry
asc napisał(a)

a tutaj mój oddany pomocnik co to mi korę na trawnik wyciąga

Wybacz mu Co to kora przy takim słodziaku

i jak taki psiak to robi ... nabroi ... przemebluje ... spojrzy i jesteś w niebie ... wybaczyłaś pewnie już dawno ...

ps. ładnie Aniu na niebieskim wzgórzu
Problem z brzydką pustą dużą rabatą 15:32, 29 maj 2012

Do góry
Tak wydawało mi się że to będzie wyglądać - etap papierowy

Ania z zielonego wzgórza :-) 15:24, 29 maj 2012

Do góry
Ania napisał(a)
a tutaj mój oddany pomocnik co to mi korę na trawnik wyciąga

Wybacz mu Co to kora przy takim słodziaku
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 14:44, 29 maj 2012

Do góry
Spaceruję po cichutku...bardzo nastrojowa kaskada.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 14:43, 29 maj 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)

Ależ piękny fiolet ! A może granat.
Problem z brzydką pustą dużą rabatą 14:42, 29 maj 2012

Do góry
Jestem osobą z natury uporządkowaną która lubi mieć wszystko zaplanowane więc zanim zabrałam się za ogród poprosiłam o pomoc projektanta. Nie będę opisywać wszystkich perypetii bo znudziłabym wszystkich czytających zanim dotarłabym do meritum sprawy - projekt był dobry i sprawdza się w różnych częściach ogrodu poza tą. Zmieniło się od czasu projektu dosłownie wszystko - włączając wielkość rabaty i zacienienie, które było niemal całkowite a teraz to patelnia. Byłam dzielna i stwierdziłam że 'dam radę'. Nie dałam. Aktualnie tak wygląda rabata:

pusta, dziurawa, nieciekawa

Ze względu na obecność dużego drzewa oraz zabudowań WYDAWAŁO mi się że tam nadal jest cień. Ostatnio tuż przed zakupem runianki postanowiłam jednak to sprawdzić - zrobiłam zdjęcia o różnej porze dnia:

7:00

8:00

9:00

11:00

o 12:00 odrobina cienia

i później już do 17-18 słońce. Jak widać ciężko ją nazwać zacienioną.

Najgorsze jest to że w zamyśle miała to być najbardziej reprezentacyjna część ogrodu - to na to patrzę siedząc na tarasie. I patrzeć nie mogę Pozostała część ogrodu jest raczej w dość uczesanym, nowoczesnym stylu, z połaciami jednolitych gatunków.

Żeby jakoś polepszyć (?!?) sytuację pierwszą dziurę podsadziłam rozchodnikiem okazałym, a w centralnym miejscu zaplanowałam łan szałwii omszonej. Zostaje mi dziura po prawej na której chciałam założyć hostowisko-żurawisko Czy nie wyjdzie za pstrokato?

Koniecznie chce dosadzić iglaków, tylko się boję, że po posadzeniu będzie jeszcze gorzej

Od lewej rosną: grujecznik, za nim kalina dawn, mały krzaczek z przodu to obiela. Dalej grupa laurowiśni z królującym nad nimi jarząbem. Pod płotem grupa sześciu jaśminowców w dwóch odmianach i kalina koralowa roseum która podobno jest szybkorosnąca (a ja od dwóch sezonów jej niemal niezauważam bo nie chce odrosnąć od ziemi). Między nimi trzy wiśnie fukubana. Grupa krzaczków w centrum rabaty to weigele. Po prawej trzy kolkwicje. W głębi w rogu świerk engelmanna a pod płotem trzy amanogawy. Z przodu w rogu kalina onondaga.

Moje pomysły:
- dwie sosny kolumnowe np. green tower w dziure przy ogrodzeniu między graby i amanogawy (nie ratuje to samej rabaty ale zdecydowanie mi ułatwi życie z sąsiadami)
- iglak o ładnym pokroju w głębi po lewej stronie platana - np. acrocona
- iglak pod płot po lewej pomiędzy laurowiśniami a kaliną
- może dosadzić coś po lewej engelmannii? jakąś conikę np.?

Zawsze mi się wydawało że będzie gęsto, ładnie i kompletnie. Ale jak obejrzałam sobie zdjęcia ogrodów na forum to totalnie się załamałam.

Może znajdzie się ktoś kto mi podpowie gdzie zasadzić iglaki żeby to wyglądało dobrze?
Ania i róże i cała reszta :) 14:37, 29 maj 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

Piekne ujęcie Aniu
A Romuś zdecydowanie najbardziej zdobi balkon
Głóg też bardzo mi się podoba - gratuluję zakupu Myślisz, że można go formować?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:32, 29 maj 2012

Do góry
Pozdrowienia i gratulacje Danusiu!
Ale przede wszystkim życzę szybkiego powrotu do zdrowia!!!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:28, 29 maj 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
zachwycający miłorząb

rzeczywiście zachwycają obie fotki
Miłorząb cudny! Koniecznie muszę posadzić u siebie! Kulki bardzo fajne - lubię takie ozdóbki wśród kwiatów
W cieniu - zacieniona 14:17, 29 maj 2012

Do góry
Ostatnie tulipany...szkoda...
Mój ogród w cieniu drzew 14:17, 29 maj 2012

Do góry
lenko witaj Danusiowe leśne realizacje mnie zachwycają, ale zawsze jak oglądam zdjęcia zastanawiam się jak wśród drzew utrzymać trawnik w takiej formie. My posialiśmy trawkę, ale taka marna trochę nam urosła Może potrzeba jednak czasu i nawozów Cały czas jednak z drzew lecą różne "śmieci", nie mówiąc o patyczkach czy gałęziach w wietrzne dni. Już jestem pełna obaw jak przyjdzie jesień i te tony liści. Ale spróbowaliśmy i zobaczymy po tym sezonie

Póki co dosialiśmy trawkę na pozostałej części i czekamy aż wzejdzie

zakwitł jaśmin

funkie na cienistej rabacie, która czeka na pozostałe roślinki

mogłoby być tak ?

w środek, za tymi choinami kanadyjskimi może spróbowałabym wsadzić coś kwitnącego np. 2 sztuki azalii lub hortensji ? nie wiem, czy z drugiej strony na brzegach też dać tą choinę wtedy ?

jak to widzicie ?
Ogród irci 14:14, 29 maj 2012

Do góry
Codziennie zachwycaja mnie czosnki

jabłonka prawie już przekwitła

za to anemony zaczynaja

Ogród irci 14:11, 29 maj 2012

Do góry
Aniu, Irenko - miło, że nie zapomniałyście o mnie, choć jakiś czas mnie nie było Znów na krótkim wyjeździe, więc przymusowa rozłąka z ogrodowiskiem
A troszkę się dzieje

To już ostatnie dni kwitnienia skimii. Bardzo ją lubię, bo przez cay rok jest atrakcyjna

Klon, który rośnie trzeci rok u nas i dopiero w tym roku wygląda naprawdę ślicznie. Fotka nie oddaje - spróbuję zrobić nowe i wtedy wkleję

ostatnie narcyzy

trochę biżuterii ogrodowej, ale kule już muszą zmienić miejsce, bo hosty rosną w błyskawicznym tempie

Mój mały raj na ziemi :) 13:55, 29 maj 2012

Do góry
Piękna fotka...taka pokazowa...tyle ziółek!!!
W cieniu - zacieniona 13:49, 29 maj 2012

Do góry
konwalnik-kupiłam ze względu na ciekawy kolor liści...
W cieniu - zacieniona 13:48, 29 maj 2012

Do góry
żurawki-szpaler
W cieniu - zacieniona 13:46, 29 maj 2012

Do góry
Nie wiem jakie to rośliny,ale mają ciekawe listki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:40, 29 maj 2012

Do góry
Hej!

Mam dosyć osobliwy (jak zauważyłem) problem z trawnikiem. Przeszukałem forum, google i nie znalazłem nic podobnego. Może to tylko moja własna imaginacja ale nie istotne.

Mam trawnik już 2gi sezon. Wysiany był we wrześniu 2 lata temu przez wynajętą do tego ekipę i szczerze wydaje mi się, że coś poknocili. Trawa wydaje się miejscami nie rosnąć. Przykładowe zdjęcia poniżej.

Po koszeniu wygląda jak trawnik w ciapki

Niestety nie mam pojęcia co może być przyczyną takiego wyglądu i zachowania się trawy. W sumie nie jest to teraz istotne. Chciałem prosić kogoś o jakąś sugestię co z tym zrobić aby trawnik miał jednolitą formę.

W tym roku używaliśmy w marcu maszyny do wyciągania suchej trawy (i zdaje się, że robiła ona również dziurkowanie murawy jednocześnie - ale specem nie jestem więc pewności nie mam ).
W tym sezonie jest podlewany ze zraszacza i systematycznie nawożony. Koszenie co 4-7 dni.

Podłoże, na którym rośnie trawa jest gliniaste. Przy wysiewie była sypana cienka wartwa torfu z piaskiem.

Z góry dzięki za pomocne sugestie

Pozdrawiam, Grzesiek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies