Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miniaturowy ogródek 22:46, 12 cze 2012

Do góry

Miniaturowy ogródek 22:46, 12 cze 2012

Do góry

Miniaturowy ogródek 22:45, 12 cze 2012

Do góry

Tu na razie jest ściernisko... 22:45, 12 cze 2012

Do góry
Witam serdecznie wszystkich ogrodomaniaków

słowa piosenki Golców towarzyszą mi od trzech tygodni niemal bez przerwy, ponieważ właśnie 3 tyg temu otrzymaliśmy z mężem w spadku gospodarstwo, miejsce, które zupełnie nagle i niespodziewanie stanie się kiedyś, w przyszłości, naszym domem. Domem przed którym będzie mój własny ogród. Ogród o którym nie mam zielonego pojęcia, ogród który jeszcze niedawno w myślach był jedynie równiutką trawką otoczoną żywopłotem ...

No tak – niedawno – dopóki koleżanka nie poleciła mi Ogrodowiska! Zaczarowaliście mnie swoimi aranżacjami, przepysznymi kolorami, które prezentują się zachwycająco!
Odwiedzam tutejsze ogrody z coraz większym zachwytem i coraz bardziej pewna, że mój jednak nie skończy się li tylko na trawce...

Co mamy?
oprócz pola dostaliśmy także kawał działki „budowlanej” 50m x 100m na której stoją: budynek gospodarczo-mieszkalny (w odległej przyszłości pozostanie jedynie jako gospodarczy), stodoła oraz budynek gospodarczy z „poddachem”, w którym obecnie urzędują dwie suki.

w tym roku planujemy uprzątnąć działkę z samosiejek, nawieźć ziemi na obniżony teren przy wjeździe od strony wschodniej (od strony zachodniej ziemia będzie z wykopów pod dom), rozebrać stare drewniane ogrodzenie i zastąpić je siatką. Być może uda się także dociągnąć wodę (teraz jest tylko ze studni) i to pewnie będzie wszystko na co wystarczy funduszy...

już w myślach umieściłam na działce nasz przyszły dom - dworek z projektu Tercja

oraz wstępnie podzieliłam dostępne miejsce, w przyszłości będzie to wyglądało (mniej więcej) tak:

od strony wschodniej na całej długości będziemy mieli za sąsiadów teściów co niestety nie napawa nas hura-optymizmem, więc od razu kombinuję jakie ogrodzenie żywopłotowe nasadzić, żeby spełniło funkcję skutecznie odizolowującą...
teść od drogi oraz do połowy naszej "części reprezentacyjnej" ma żywopłot z buku i (póki co) ja także będę chciała zasłonić frontową (od północy) siatkę bukiem (bo dobrze maskuje) - do jesieni mam jeszcze trochę czasu do namysłu...

czytam wszędzie na Ogrodowisku, że nasadzeń czegokolwiek nie powinno sie rozpoczynać przed otynkowaniem domu - nasz jeszcze jest w planowych powijakach, a ja już mam kilka nasionek w domu...
jak myślicie - żywopłot wokoło (tzn strona północ i wschód) oraz przedogródek w części północno-wschodniej to jednak za dużo będzie i bardzo przeszkodzi w budowie?

co do samego przedogródka, to miałam już kilka koncepcji, ale wzajemnie sie wykluczają i ostatecznie nie zdecydowałam się na nic... chciałabym popełnić jak najmniej błędów, dlatego też piszę tu do Was elaborat, bo mam nadzieję, że pomożecie nakreślić [na razie tylko] schemat tego przedogródka...
sama część reprezentacyjna przed dworkiem raczej powinna byc symetryczna i "poukładana", jednak wytyczona bokiem droga, której nie chcemy przesuwać oraz mój obecny zachwyt ogrodami angielskimi skutecznie utrudniają myślenie
no ale - tak czy inaczej: część wschodnia oraz (w przyszłości) część zachodnia powinny się zgrywać, a po nawiezieniu ziemi na część płn/wsch jesienią zechcę coś już może zasadzić na rabacie na przyszły rok - a przynajmniej zechcę wytyczyć granice rabaty, aby zasiac wokoło trawę...

no i przyszedł czas na podsumowanie czego oczekuję od ogrodu i ile czasu na niego będę miała - trudne to do określenia osobie, która do tej pory nawet kaktusa potrafiła uśmiercić
mam nadzieję, że na dbanie o rabatkę znajdę wystarczająco dużo samozaparcia (bo wtedy i czas się wygospodaruje), jednak nadal bardziej od kwiatków zachwycają mnie "krzaki" np. takie:

no ale tego typu zestaw to dopiero po budowie domu - zdaję sobie z tego sprawę

tymczasem ...
TU NA RAZIE JEST ŚCIERNISKO ...
część płn/zach czyli zupełnie zarośnięta duża część przedogródka widziana od strony wjazdu (w miejscu samochodu będzie frontowa ściana domu)

oraz widok od strony gospodarstwa na drogę wjazdową i na część płn/wsch, czyli mała część przedogrodka, którą chcę już teraz natychmiast zagospodarować

pozdrawiam wszystkich odwiedzających
Kinga
Miniaturowy ogródek 22:45, 12 cze 2012

Do góry
Zdjęcie dnia

Miniaturowy ogródek 22:43, 12 cze 2012

Do góry
Ogródek zrobił się dużo większy, jakby rozciągnął się jak z gumy, ale to nie koniec sadzenia a Witek w tym czasie organizował drewno i zmontował ramę dla lustra. już stoi ale nie obsadzona jeszcze

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 22:43, 12 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
A kto mi pokazał w necie piękną hostę... i co ?????? robota poszła w kąt.... a z tym bałąganem, jak na ogród i domek w budowie jest dobrze..... gdzioe drwa rąbią - wióry lecą.... sklońćza i posprzątasz resztę..... Rób jak ja... nie patrz tam gdzie brzydko.... mijam dużym łukiem.....

kurcze, z trudem mi to przychodzi, zawsze wzrok leci gdzie najgorzej; a ja tez na nowe hosty zachorowałam, a dopiero co kupiłam i posadziłam; ale te co Agata pokazała to po prostu cuda!

no to trochę gdzie lepiej, Marzenka mówi pokazuj metamorfozy

Miniaturowy ogródek 22:41, 12 cze 2012

Do góry
Rabata wypełnia się, a ja latam z jednego końca w drugi, żeby ją obejrzeć z różnych miejsc

Miniaturowy ogródek 22:40, 12 cze 2012

Do góry
Golizna jest uzasadniona bardzo wysokimi temperaturami wybaczcie

Miniaturowy ogródek 22:40, 12 cze 2012

Do góry
Gratuluję 100 - no i cudnego ogrodu!!! W ogóle żyjesz - czy zemdlałaś na jego widok ?

Miniaturowy ogródek 22:39, 12 cze 2012

Do góry
Relacja fantastyczna ale setki tez trzeba Gabi pogratulowac. ( ja wiedziałam o tv)

Miniaturowy ogródek 22:39, 12 cze 2012

Do góry
I w tej sekundzie, po ustawieniu najważniejszej rabaty, w piorunującym tempie przenieśliśmy wszystkie rośliny na taras i trawnik opustoszał

Przegrabianie, koszenie i od razu ładniej

Miniaturowy ogródek 22:37, 12 cze 2012

Do góry
GabiK gratulacje ależ się dzieje u Ciebie na pierwszą setkę dzisiaj spać chyba nie pójdę taaaaki mecz i taaaaki ogród )

Miniaturowy ogródek 22:37, 12 cze 2012

Do góry
Okolice ławki, ekobordy ułożone

Kulki wsadzone, zostały begonie i żwirek

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:36, 12 cze 2012

Do góry
yesssssssssssss

może być
Miniaturowy ogródek 22:36, 12 cze 2012

Do góry

Kwadrat pod wiśnią, a w nim 4 hosty

Miniaturowy ogródek 22:34, 12 cze 2012

Do góry

Miniaturowy ogródek 22:34, 12 cze 2012

Do góry
Cornus Ivory Halo - 3 szt za ławką

Kulkowanie

Zaczyna się cosik klarować, całkowita improwizacja, ale one wychodzą mi najlepiej

Miniaturowy ogródek 22:33, 12 cze 2012

Do góry
Na rany koguta, jakie trawki Jeju, zaraz wracam - musze do strefy kibica

GabiK,m ale sie wstrzelilam jak Blaszczykowski w bramke Rosjan

Masz wielkie szczescie, zycze Ci by Twoj nowy ogrod byl wielka radoscia dla Was wszystkich
Rajski ogród Ani 22:32, 12 cze 2012

Do góry
Mój M przygotował mi zakątek hortensjowo / hostowy, na tym starym drzewie będzie się pięła hortensja pienna i pięć innych, a także podzielę hosty, które ładnie się rozrosły, myślę, że będzie im tu dobrze, jest to wystawa zachodnia, zakątek o wymiarach 7x3 metry Rabarbar musi opuścić to miejsce, szukam mu innego

Może mi podpowiecie co by tu jeszcze posadzić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies