Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

GabiK 22:12, 22 lip 2012

Dzięki Agatko. Jakie szybko spełnione życzenie.
Bardzo romantycznie.
Jaka to jest strona świata? A ten drugi kawałek domu, za płotem, to już nie Twój?

Bardzo ładne miejsce masz niedaleko.
agata_chrosc... 22:31, 22 lip 2012

agniecha973 napisał(a)
Ładne miejsca dziś pokazałaś.
Ostatnio się tu dużo naczytałam o dzieciach, chorobach i wychowaniu Cóż dodać... - mi też nikt nie mówił, że wychowanie będzie takie trudne. Mam na myśli takie świadome wychowywanie, nie chów. Wydmy - piękne.
Twój ogród w tym świetle niezwykle uroczy.
A co do porannej rosy... byłam kiedyś w Holandii pod namiotem i pamiętam, że rano wszystko co pozostało na zewnątrz (ręczniki, wyprane skarpetki, buty) nie nadawało się do użycia, w dotyku było takie jak wyciągam po wirowaniu z pralki.

Witaj Agniecha. Z tą rosą to dokładnie tak właśnie jest. Już wieczorem wszystko jest wilgotne, a rano jest tak, jakby w nocy padał deszcz. Dziwny klimat. Pozdrowienia
Przetacznik 22:37, 22 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Specjalnie dla Gabika widok z domu - na tym zdjęciu dość wcześnie rano. Słońce pada na taras (tzn przyszły taras) i można sobie na słoneczku kawkę wypić (ale rzadko, bo zazwyczaj pada). Po lewej rabata różana w budowie.

A tu widok z końca ogrodu na dom. Ciągle panuje tu rozgardiasz. W przyszłym roku będzie robiony taras, a we wrześniu odgrodzimy rowery i stojak na drewno od reszty.(na tym zdjęciu ich nie widać, ale są po lewej stronie)

I kilka porannych ujęć z dużą ilością rosy

Kolejny raz się potwierdza ciekawie, tajemniczo, bardzo zachęcająco...
Bogdzia 22:37, 22 lip 2012

Wydmy przepiękne. A jak noce produkują tyle rosy to ogród jest w zasadzie podlany. fajnie.
agata_chrosc... 22:37, 22 lip 2012

GabiK napisał(a)
Dzięki Agatko. Jakie szybko spełnione życzenie.
Bardzo romantycznie.
Jaka to jest strona świata? A ten drugi kawałek domu, za płotem, to już nie Twój?

Bardzo ładne miejsce masz niedaleko.

Zawsze miałam kłopoty z określaniem stron świata. Słońce wschodzi w prawym rogu końca ogrodu, a zachodzi w lewym rogu za domem. (stojąc tyłem do domu) Czyli co to jest? Południowy wschód? Dość, że jak się okazało, w zasadzie cały dzień jest słońce, tylko w niektórych częściach ciągle, a w niektórych czasowo. Te zrobione juz rabaty z hortensjami i bukszpanami są tylko czasowo w słońcu. Natomiast róże prawie cały dzień, co chyba powinny sobie chwalić.
Tu w ogóle jest sporo ładnych miejsc w okolicy. To takie nietypowe jak na Holandię zalesione okolice. Chociaż łąki z krowami też oczywiście mamy
agata_chrosc... 22:40, 22 lip 2012

Weroniko - a zatem zachęcam do wycieczki do Holandii
agata_chrosc... 22:41, 22 lip 2012

Bogdziu - ten ogród to jest w zasadzie podlany nieustannym deszczem! Choć przepraszam, już dwa dni bez deszczu! Co za ulga
GabiK 23:09, 22 lip 2012

Też mam problemy ze stronami i czasem orientacją w przestrzeni.
Ale chyba dobrze określiłaś, bo u mnie jest odwrotnie, wschodzi lekko z lewej, a zachodzi za domem i to jest północny wschód. I akurat cień jak już po pracy przychodzimy.
Madzenka 02:49, 23 lip 2012

Agatko nie pokazujesz domu a jest przepiękny ! te wielkie okna ze szprosami zachwyciły mnie od pierwszych stron twego wątku
Co do problemów z trawą to mialam tak samo w ubiegłym roku, posiana w maju (u ciebie z rolki)) , w czerwcu i lipcu piekna a w sierpniu zaczęła mi żółknąć po nawozie ze środkiem do odchwaszczania. W tym roku od wiosny co miesiąc ją wertykulujemy czyli wyciągamy te suche źdźbła i jest piękna. Zatem polecam wertykulację, pewnie jest za gęsta, skoro jest systemtycznie nawożona i obficie podlewana. Jeśli pozbędziesz się tych żółtych ździebełek będzie miala więcej powietrza i jeszcze lepiej bedzie rosła
monteverde 03:06, 23 lip 2012

Agatko mały ten ogródek, prawie jak w moim starym ogrodzie, no nie ja mam większy w kształcie kątownika a to są moje klimaty