Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

"Baśniowy" Ogród 08:09, 29 maj 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)
A te niebieskie dzwoneczki to dzwonek karpacki? Powiedz czy łatwo je uprawiać, są wieloletnie? Tak by u mnie pasowały...

Niebieskie kwiatki to dzwonki ogrodowe 2- letnie ja je uprawiam z nasion wysianych w maju- czerwcu potem do gruntu i za roczek pięknie kwitną,ale niestety nie za długo
.
ogrodoweimpresjejolki 07:50, 29 maj 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
A u mnie dziś trochę popadało. W sumie z tym, co lałam przez trzy dni jest nieźle
Piękne piwonie. W takim pąku zawsze kilka do wazonu biorę. Konwalie jeszcze zrywam, innych kwiatów nie! Wolę je na działce oglądać

Zazdroszczę Basiu nawet małego deszczu... bo u mnie sahara. Parę godzin lania, a wilgoć tylko na kilka centymetrów w gruncie. Duże rośliny mocno ukorzenione jeszcze jakoś się trzymają, ale maluchy aż żal patrzeć.
Popikowałam wczoraj astry, cynie i aksamitki - wieczorem pewnie znów trzeba dostarczyć roślinom wody.

Basiu, piwonie ścinam do wazonu, bo uwielbiam ich zapach, który wypełnia cały dom. Długo stoją w wazonie zerwane w pęknietym paku. Nie jest mi ich żal, bo mam ich 12 dużych krzaków

Ten kuklik schował się w cieniu host

ogrodoweimpresjejolki 07:48, 29 maj 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Tak były zajęte jedzeniem, że na mnie nie zwracały uwagi

Było ich sporo - pewnie zlot sikorkowy miały

ale super ujęcia, tylko pozazdrościć takich gości
Pobojowisko czas zmian 07:46, 29 maj 2012

Do góry

Pszczelarnia 07:36, 29 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ewa wpadła w busz azalii pontyjskich
Lecę w kulki... 07:33, 29 maj 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

Też mam takie donice (po bukszpanowych kulkach z Obi) obsadzone białymi petuniami.
Bujne surfinie na kamieniach ślicznie wyglądają, a kwadratowe donice na ligustry - super.
Ogrodnik mimo woli 07:28, 29 maj 2012

Do góry
asc napisał(a)

NIe pamiętam czy pokazywałąm mój sposób na podsadzenie bukszpanów przy wejscie do domu.... zimozielone, ladnie wchodzi pomiędzy kamień...podoba mi sie
Acha i pachnie

No na takiej powierzchni można szaleć ze wszystkim a ile jeszcze miejsca masz tylko pozazdrościć
A sposób podsadzenia bukszpanów genialny a czy po zimie nie wypada macierzanka?
Pogaduchy skowronków 06:55, 29 maj 2012

Do góry
witam pozdrawiam miłego dnia życzę

Ogród Danuszy - odsłona 2 06:51, 29 maj 2012

Do góry
niestety Basiu nie da sie go podzieli i wysłać
koncerty ptaków i żab do snu tulą najwspanialsza muzyka świata! a tu rybki wygrzewające się

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 06:40, 29 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oj widać, że Wam fajnie tam było
Luka pod żywopłotem 06:04, 29 maj 2012

Do góry
Witam,

Moja działka jest osłonięta żywopłotem. Nie jest to jeden gatunek żywopłotu - do połowy ligustr od połowy inny, bardzo podobny. Trudno dostrzec różnicę - ja tego nie zauwazyłam ale znawca roślin tak i mnie oświecił Najgorsze jest to, że jeden gatunek - nie wiem już teraz który - ma prześwit od dołu. Liście osłonowe rosną od około 30-40 cm. Robi się tu nie ładna luka. Od połowy jest ok bo drugi rodzaj żywopłotu wypuścił liscie od samego dołu. Co teraz? Czym mogłabym osłonić ten dół? Robi się przez to brzydkie tło dla roślin

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 03:36, 29 maj 2012

Do góry
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 03:30, 29 maj 2012

Do góry
Seba w Wollerton
Pszczelarnia 03:30, 29 maj 2012

Do góry

Pszczelarnia 03:27, 29 maj 2012

Do góry

Pszczelarnia 03:27, 29 maj 2012

Do góry
Czyżby dziś miało padać?

Pszczelarnia 03:23, 29 maj 2012

Do góry
Pszczółka w Anglii

Kłopoty - problemy z trawnikiem 02:56, 29 maj 2012

Do góry
stychaz napisał(a)
Witam,

Mam problem z trawnikiem, który załozony został z rolki jesienią 2010. Rok temu trawa rosła super, była zieloniutka (podlewanie + nawożenie długodziałającym nawozem). W tym roku, po zimie trawnik został przegrabiony (wertykulacja ręczna), dostał nawozu i jest nadal regularnie, wieczorem podlewany a ja mam mimo wszystko "klepisko". Trawa stoi w miejscu, jest zbita. Pojawiaja się żółte źdźbła.

Mój plan był taki aby ją nisko skosić, nasypać ziemi, przegrabić, dosypac nasion i przegrabić ponownie. Podlewać. Jednak co zrobić z tak zbitą darnią? Jak ją "rozluźnić"? Czy mimo to, ze robiłam wertykulację, moge jeszcze ponakłuwać ją?

Czytałam kiedyś na temat podlewania pewną teorię, że "starszą" trawę powinno podlewać się rzadziej niż taką "młodą" za to znacznie bardziej obficie, tak aby woda dotarła do korzeni, które sa głębej umieszczone. Ile w tej teorii prawdy? Czy można zaszkodzić podlewając zbyt często - "rozleniwienie" trawy????

Zbitą glebę nakłuwa się takimi rurkami lub butami z kolcami. Można teraz nakłuwac też.

To prawda, z podlewaniem trawnika, lepiej obficie a rzadzij niż często a płytko.

SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 01:24, 29 maj 2012

Do góry
Po trawniku przyszła pora na roślinki, zastanawianie co się podoba co pasuje itp. Ale zawsze wiedziałam że chcę mieć wodę w ogrodzie.....na wejściu w planie było ciurkadełko, a na rabacie gdzieś w pobliżu tarasu coś. Tylko co???.........powstała w zeszłym roku KASKADA .Kleiłam ją praktycznie sama (mąż targał te kamienie a ja już na stanowisku układałam.Codziennie jeden kamień na zaprawę,układany oczywiście na podkładzie z folii ułożonej na piance.Wiem tempo raczej żółwia,ale nie dało rady inaczej Któregoś dnia chciałam przyśpieszyc i ułożyłam dwa.Niestety zsuneły się i...
Nie ma jeszcze wszystkich roślin, drzewek na tej rabacie, bo straciłam zapał. Może ktoś doradzi mi co mogłabym tam dosadzić.Chciałabym już żwirkiem zasypać.A tak stoję w próżni.Bardzo chciałabym posadzić tam hortensję limelight jest boska
Co posadzić tuż za kaskadą? Z lewej strony myślę o klonie palmowym - jaka odmiana lubi towarzystwo wody i nie jest zbyt wybujała ?

spiralkę strzygłam sama z thuji ze strony 5( wcześniej była na wejściu)

widok z boku kaskady

widok nocą ...troszkę słabe zdjęcie,postaram sie o lepsze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:58, 29 maj 2012

Do góry
Witajcie, jestem, ale nie ogarniam tej ilości zrobionych zdjęć. Wgrywanie trwa strasznie długo Zwłaszcza że to robię podwójnie.

Musicie mi wybaczyć, bo robota najpierw, potem fotki (po nocy oczywiście ) a i ogród wymaga posadzenia wszystkiego, co stoi w doniczkach.

Z Anglii też przywiozłam roślinki, nawet kwitnący orlik się nie połamał

Mam anginę , ale popijam nalewkę imbirową, strasznie mnie rozgrzewa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies