Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:26, 05 lip 2012

Do góry
Najlepszego!!!!

Ogród Dominiki 16:19, 05 lip 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Monico, jak się sprawiły po zimie Twoje berberysy Green Carpet? W szkółkach ciężko było dostać (inne odmiany były) i ja myślałam, że to ma związek z zimą?

No więc Ewelino (), moje berberysy mają się świetnie. Przeżywają jakiś szał rozwoju w górę. Przycięłam je po bokach, bo zaczęły wchodzić na trawnik i teraz obrały inny kierunek wzrostu. Na fotce zakreśliłam je czerwoną obwódką:
Metamorfozy ogrodowe 16:10, 05 lip 2012

Do góry
i tyle, bo od tego czasu za ostatni rok, poszły kolejne i znowu się zmieniło!

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:03, 05 lip 2012

Do góry
goniak napisał(a)

Miałam przygodę z tym chwastem, bo nasiona były w ziemi, którą sobie nawiozłam pod trawnik.
Jak wzeszły to po całości na trawniku, płakać sie chciało.
Próbowałam na początku wyrywać ale to była syzyfowa praca, teren duży, praktycznie zerowe szanse na ręczne usunięcie
Dałam spokój i zaczęłam często kosić, w miarę wzrostu trawy jak najniżej, podlewałam niewiele, bo obszar duży a nawodnienia wtedy nie miałam .
Po zimie nie było nawet śladu po tym chwaście.
Tak wygladał mój trawnik po wzejściu, masakrycznie !!!

Gonia - trawnik teraz rewelacyjny.
Chwastnica jest jednoroczna, przy krótkim koszeniu i dosiewaniu trawy i dbaniu aby chwastnica się nie rozsiała, jest szansa, że jej nie będzie w następnym roku. Ja żyję taką nadzieją, bo jest jej dużo.
Cwaniara się kładzie coraz bardziej - im więcej koszę tym ona bardziej płaska....he, he....prawa natury. Jak już się trzyma kurczowo ziemi to wyrywam w wolnej chwili.
Metamorfozy ogrodowe 16:01, 05 lip 2012

Do góry
przed

po

Ogród Dominiki 15:58, 05 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Domi - czy to ta rabatka po prawej stronie tarasu??

Tak, to jest ta rabatka. Więcej zdjęć z różnych stron i o różnych porach roku:

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 15:54, 05 lip 2012

Do góry
edit

Nieletnia dostała się do wymarznego liceum ... wieczorem świętujemy ... będzie sałatka Marzenki nawet leśne owoce zdobyłam ... a włos na lato pacholę też chce ... dziwny ))

Ogródek Hanusi po zimie 15:52, 05 lip 2012

Do góry
Kochani,nie wiem czy będę miała dostęp do netu,żegnam już weekendowo,do .....poniedziałku?wtorku? Nie wiem.
Bawcie się dobrze,tak jak i ja będę. Pomacham do Was przez lufcik ...w Łodzi.
Zostawiam kwiatki-ostróżki letnie...na posterunku.....

Metamorfozy ogrodowe 15:49, 05 lip 2012

Do góry
Przed

Po

przed

po

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:42, 05 lip 2012

Do góry
Wszystkiego naj naj naj!!! nie tylko ogrodowo

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:16, 05 lip 2012

Do góry
U mnie kolejna dziś burza się przetoczyła. Niby mam wakacje, a mało w ogrodzie robię, bo ciągle aura niesprzyjająca. Teraz tak wlało, ze wszystko się będzie kleić i ani nie poplewię, ani nie posadzę.
Tak na dzień dzisiejszy wyglądają nasadzenia przed domem. Tu na przodzie muszę wytyczyć od nowa linię rabaty, bo po kopaniu kabli zniknęła. Jak widać posadziłam cisy, funkie i te sadzonki bluszczu, które się przyjęły (przyjęły się wszystkie te parkowe, a ogrodowego dużo odpadło,a reszta powypuszczała listki ale nie ma w ogóle korzeni, ostatnio sprawdzałam, nie wiem czy będą żyć, wyglądają zdrowo, jeszcze poczekam, zobaczymy). Wybrałam się do parku na szaber i naniosłam bluszczu, jeszcze doniosę, bo tam są całe połacie.

Runianki mi zabrakło. Chyba za gęsto sadziłam. Nie wiem teraz skąd zdobyć w miarę tanie sadzonki. W OBI już nie mają w tej promocji 50%. A chwasty zarastają. Ten plastik zamiast ekobordu wkopany. Nie będzie go widać, wkopałam równo z poziomem rabaty. Z jednej strony dojdzie kora, a z drugiej kamienie.

zielonastrefa 15:11, 05 lip 2012

Do góry
moja różanka po przemianach, wreszcie wygląda tak jak powinna cieszy oczy i pachnie.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:07, 05 lip 2012

Do góry
Karola masz dziś imieniny? Niezależnie od odpowiedzi przesyłam najlepsze życzenia

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:03, 05 lip 2012

Do góry
Magnolio ta roślinka wokół bergenii to przytulia wonna? Ja ją mam niechcący. Jak dostaję rośliny od cioci to często się coś do kompletu przypałęta. Zastanawiałam się podczas plewienia w tamtym roku czy to chwast czy coś ładnego i w tym roku kwitła wiosną. To ja też ją rozmnożę i będzie ładnym wypełniaczem na rabacie. Jak się da uszczyknąć, to mogę włożyć pod koniec lata w kopertę i Ci podeślę.
Mężowie na widok roślin raczej nie padają na kolana. Przynajmniej ja mam o nich takie wyobrażenie

Moje obiedki też takiej wysokości jak piszesz, ale mało przyrastają i myślałam, że może im złe warunki zapewniam. Ale skoro tak, to się nie martwię.

No ogród powoli ładnieje, ale najlepsze efekty wychodzą na zdj., na których nie pokazuję większych obszarów, tylko zbliżenia, bo dużo u mnie jeszcze ugoru Ale ta pod jesionem wygląda ładniej w realu niż na zdj. Serio! Ostatnio mój brat nas odwiedził i się nią zachwycił. To już duży komplement jak facetowi się coś w ogrodzie podoba.
zielonastrefa 15:02, 05 lip 2012

Do góry
czas pokazać moje najnowsze lilie co rano pokazuje się nowy kwiat i nowa niespodzianka się odkrywa
Bajszowe klimaty 14:44, 05 lip 2012

Do góry
bajsza napisał(a)
Nie pisałam wcześniej o tym, ani nie pokazywałam, ale udało mi się wyhodować miniaturowe pomidorki.
Nie chodzi o wielkość pomidora – tylko o wielkość krzaków.
Pomidorki są koktajlowe, ale grzebałam troszkę w Internecie i nie znalazłam tak małych krzaków pomidorków.
Nie wiem jeszcze, jakie, będą miały pomidory i czy będą miały, ale zakwitły w tym samym czasie, co inne pomidory i na ten moment czekałam, żeby je pokazać.
Najwyższy z 9 krzaków ma 16 cm, najmniejszy 13 cm wszystkie już kwitną i wygląda na to, że będą miały po jakieś 8 do 10 pomidorków na krzaku.
Niestety, nie wiem, jaka, to była odmiana, bo kupiłam pomidorki na tzw. gałązce.
Najmniejszego pomidorka ususzyłam a w tym roku uzyskane tą drogą nasiona wysiałam.
Celowo wysiałam je dość późno - pod koniec kwietnia, żeby nie wyrosły niepotrzebnie.

też mam takiego pomidorka, ponoć nazywają się balkonowe ... dostałam już gotową sadzonkę od koleżanki z pracy
Różany sezon 2012 14:29, 05 lip 2012

Do góry

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:19, 05 lip 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Nie wiem jak duża wyjdzie ta rabata przy tarasie bo zdjęcie przekłamuje ..... narysowałam trzy linie do wyboru .... pozdrawiam

Dla mnie ta wersja z pierwszą linią po lewej stronie jest fajna.
Ogród w Holandii 14:18, 05 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Takie drobiazgi

Agatka piękne robisz zestawienia ... ta trawa podobna do vertigo ...ślicznie się komponuję z trzmieliną ...zapisuję pomysł na kolejną aranżację ... nie przeszkadza mi że nie zimuję, można ją traktować jak jednoroczną ... są warte tego

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:15, 05 lip 2012

Do góry
i idą kolejne liliowce, szkoda, że kwiat jest jeden dzień, ale pąków na razie dośc dużo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies