Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

popcorn 15:02, 05 lip 2012

Aga coraz piekniej u Ciebie! Zmiany widac, ekspresowe!!! Pieknie!! Moja siana w lutym kocimietka jak zakleta stoi w miejscu, moze dlatego ze w cieniu.. w doniczkach, ale z dobra ziemia... posadze je po urlopie w sloncu, moze tego im trzeba? Liczylam na ekspresowe kwitnienie a tu klops...

Co to ta przytulia wonna Magnolio? Ze tak szybko rosnie?
agniecha973 15:03, 05 lip 2012

Magnolio ta roślinka wokół bergenii to przytulia wonna? Ja ją mam niechcący. Jak dostaję rośliny od cioci to często się coś do kompletu przypałęta. Zastanawiałam się podczas plewienia w tamtym roku czy to chwast czy coś ładnego i w tym roku kwitła wiosną. To ja też ją rozmnożę i będzie ładnym wypełniaczem na rabacie. Jak się da uszczyknąć, to mogę włożyć pod koniec lata w kopertę i Ci podeślę.
Mężowie na widok roślin raczej nie padają na kolana. Przynajmniej ja mam o nich takie wyobrażenie

Moje obiedki też takiej wysokości jak piszesz, ale mało przyrastają i myślałam, że może im złe warunki zapewniam. Ale skoro tak, to się nie martwię.

No ogród powoli ładnieje, ale najlepsze efekty wychodzą na zdj., na których nie pokazuję większych obszarów, tylko zbliżenia, bo dużo u mnie jeszcze ugoru Ale ta pod jesionem wygląda ładniej w realu niż na zdj. Serio! Ostatnio mój brat nas odwiedził i się nią zachwycił. To już duży komplement jak facetowi się coś w ogrodzie podoba.
agniecha973 15:16, 05 lip 2012

U mnie kolejna dziś burza się przetoczyła. Niby mam wakacje, a mało w ogrodzie robię, bo ciągle aura niesprzyjająca. Teraz tak wlało, ze wszystko się będzie kleić i ani nie poplewię, ani nie posadzę.
Tak na dzień dzisiejszy wyglądają nasadzenia przed domem. Tu na przodzie muszę wytyczyć od nowa linię rabaty, bo po kopaniu kabli zniknęła. Jak widać posadziłam cisy, funkie i te sadzonki bluszczu, które się przyjęły (przyjęły się wszystkie te parkowe, a ogrodowego dużo odpadło,a reszta powypuszczała listki ale nie ma w ogóle korzeni, ostatnio sprawdzałam, nie wiem czy będą żyć, wyglądają zdrowo, jeszcze poczekam, zobaczymy). Wybrałam się do parku na szaber i naniosłam bluszczu, jeszcze doniosę, bo tam są całe połacie.

Runianki mi zabrakło. Chyba za gęsto sadziłam. Nie wiem teraz skąd zdobyć w miarę tanie sadzonki. W OBI już nie mają w tej promocji 50%. A chwasty zarastają. Ten plastik zamiast ekobordu wkopany. Nie będzie go widać, wkopałam równo z poziomem rabaty. Z jednej strony dojdzie kora, a z drugiej kamienie.

magnolia 15:22, 05 lip 2012

tak to ta- na biało kwitnie, listki ma w okółkach.Podobna jest do przytulii czepnej- chwastu znienawidzonego.
Pewnie, zrób z niej wypełniacz. Ja ją zaczęłam szukać jak zobaczyłam w dużej masie na zdjęciu. Efekt mnie powalił. Do tego jeszcze dość długo kwitnie.
Mam takie marzenie żeby moją leśną częśc zrobić w dużych połaciach bylin nie egzotycznych, zwykłych, najlepiej polskich i najlepiej kwitnacych na biało. Żeby pojawiały sie jasne ,obfite plamy, gdzieniegdzie przycupnięte małe kępki bylin czy niskie krzewinki. Do tego tylko pnącza i smukłe pnie drzew.
Rozmnażaj swoja przytulie. Mi chyba wystarczy moja, rośnie jak wściekła, nie kłopocz się.
Bergenie też masz cudne, lubię je jak się tak tłoczą na siebie
magnolia 15:29, 05 lip 2012

Bardzo Ładnie.
Jej,póki wszystko małe, ciężko to odchwaszczać, co?- taka robota. Może wystarczy z motyką wyskoczyć co 2 tyg?, bez wybierania chwastów? U mnie tak się sprawdza z lawendą, ale mam słabą ziemię.
Jak nie skombinujesz runianki, to ja spróbuję wyszabrować u znajomej, tylko że z rzadka ją odwiedzam. I pewnie bliżej jesieni,po podróż muszą przeżyć. Nie wiem też ile będzie tego, ale zawsze coś. Ile Ci brakuje?
magnolia 15:30, 05 lip 2012

zdublowałam
magnolia 15:34, 05 lip 2012

rzeczywiście śliczna ta Twoja jesionowa rabata.
agniecha973 15:42, 05 lip 2012

Na razie poszukam runianki w okolicach. Nawet nie wiem ile mi jeszcze trzeba, ale już niedużo.

WYobrażam sobie te połacie bylin, pnącza i smukłe pnie drzew Na pewno będzie uroczo!

Dzięki za tyle komplementów.
Pszczelarnia 16:01, 05 lip 2012

Agniecho, bo Ty robotna dziewczyna jesteś.

Magnolia, ja bym Twoje wizje ogrodowe czytała i czytała. Smukłe pnie drzew z pnączami i białe plamy rodzimej roślinności. Ja to muszę zobaczyć na żywo.
Sorry, że u Ciebie, Agnieszka, ale tutaj widuję Magnolię (ostatnio jej nie widziałam). Mam już wszystko na rabatę do cisów eleganckich. Trawy, berberysy GC (on chyba najbardziej ucierpiał tej zimy, szkółki go nie miały). Teraz zdobyłam liliowce d`Oro, prezentacja w przyszłym tygodniu. A miskanty na jesień, bo nic nie ma. Ale Finka i Tomek są względnie blisko.

Czemu te chwaściory nie odpuszczają nawet na krok? Nawet burzy się nie boją i rosną.
agniecha973 16:28, 05 lip 2012

Pszczółko, ostatnio notowania mi spadły, przez siedzenie przed laptopem i czytanie wątków ogrodowych

Pszczółko, wpakujemy się kiedyś Magnolii w gości co? Jeszcze jej damy trochę czasu na rozrośnięcie się tych połaci i zdobycie pni przez pnącza. A wtedy padniemy na kolana