Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:57, 04 cze 2022

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Przed dęba i jodłę przesadzę jesienią krzewuszkę. Teraz nie będę jej ruszać, bo po zeszłorocznym sadzeniu w lipcu zgubiła wszystkie liście. Nie znam odmiany, bo to z darowizny, dopiero teraz widzę jak kwitnie. Da plamę koloru o tej porze roku i będzie trochę kontrastować ciemniejszymi liśćmi.

Podobna do mojej Nana Purpurea. Osobiście bardzo jej nie lubię i zastanawiam się gdzie ją wywalić, żeby nie rzucała się w oczy

Mój kot pod oknem ma rabatę trawiastą i jak tylko wychodzi z domu, to od razu bierze je na "przekąskę"
Zieleń, drewno i antracyt 21:53, 04 cze 2022

Do góry
Na koniec żeleźniak, który podbił jakiś czas temu moje serce. Wprawdzie, chwilowo(od zeszłego roku ) na wiejskiej oczekuje na docelowe miejsce, ale nawet w tak mało dostojnym towarzystwie i podgryzany przez mszyce, prezentuje się dobrze

Zaczęło kropić, może coś z tego więcej będzie...
Zieleń, drewno i antracyt 21:46, 04 cze 2022

Do góry
W truskawkowym poletku wysiała mi się naparstnica. Nie miałam sumienia jej wypielić i gwiazdorzy Obok na hamakowej rozszalał się jaśminowiec. Przy okazji widać jaką mam suchą trawę na nowej części, jakby w ogóle nie padało... na rabatach bez ściółki jest podobnie. Na starej sytuacja jest dużo lepsza, bo tam murawa jest mocno mieszana, z dużym wkładem koniczyny, która zatrzymuje wilgoć.

Nie wiem, czy już się chwaliłam marsylią w oczku wodnym? Właściwie, część trafiła do środka, a część obok, między kamienie, gdzie stale utrzymuje się wilgoć. Początkowo byłam nią rozczarowana, taka "prawie zwykła koniczyna", ale powoli zaczynam się do niej przekonywać.

Obok, praktycznie spisany na straty, przycięty prawie do zera, jak gdyby nigdy nic, czerwieni się klon palmowy(odmiany nie pamiętam). Nadal nie daję mu wielkich szans na przeżycie kolejnej zimy, ale na razie walczy. Na drugim zdjęciu widać skalę wielkości To ten mały punkcik bliżej prawego górnego narożnika.

Ogród z plażą 21:38, 04 cze 2022

Do góry

Ogród z plażą 21:35, 04 cze 2022

Do góry
Przedogródek z dzisiaj i uwielbiane przeze mnie szałwie. Czym byście zastąpiły pierwszy rząd różowych szałwi? Myślę nad rozchodnikami kwitnącymi na różowo. Te różowe szałwie, nie chcą u mnie przyrastać i psują cały efekt, a po drugie, jesienią szałwie ogólnie dobrze nie wyglądają, fajnie byłoby je czymś przysłonić. Za szałwiami są róże pomponella.

Zieleń, drewno i antracyt 21:27, 04 cze 2022

Do góry
Upał (u Was też był?) dał się we znaki kwitnącym już piwoniom. Ciemnej przypalił płatki, a Pink Hawaiian Coral praktycznie zdążyła przekwitnąć, zanim na dobre rozpoczęła Queen of Sweden.

Na dzikiej różance pierwszy kwiat pokazała Quatre Saisons. Uwielbiam jej zapach, a w tym roku będzie już co wąchać

Tej też coraz więcej w rozkwicie

Ogród prawie wymarzony … 21:17, 04 cze 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Miłego łikendu Dziewczyny i Chłopaki

Zachwycające!
Zieleń, drewno i antracyt 21:12, 04 cze 2022

Do góry
MW w ciągu jednego dnia otworzyła połowę kwiatów i oczywiście 90% z nich opada prawie na ziemię. Musiałam jej szybko prowizoryczne podpórki zrobić, ale nie na wiele się to zdało. Ona chyba najlepiej wygląda na podwyższeniu, albo jak u Ewy w donicy.

Bylinowa łąka 21:09, 04 cze 2022

Do góry
Elu mam mam. Ale akurat tych miejsc nieogarniętych nie sfociłam, bo i czym się tu chwalić. Ja sadzę gęsto, za gęsto może, ale wtedy chwasty i trawy w mniejszej ilości się nasiewają. Nie ściółkuję niczym. Teraz co tylko mogę, to obsadzam bodziszkami, na obwódkę, kółeczko pod krzewami. Tą rabatkę z kokoryczką oplewiłam 1 raz wczesną wiosną. Poziomki same tam wlazły i robią za runo okrywowe.
Np tu mam wokół hortensji ogrodowych - sadzone jesienią zeszłego roku.

Tu mam obwódkę, ale będzie tylko tymczasowa. Czekam aż żylistki Nikko i zawilce mi się tam rozrosną. Też tam jest na razie przechowalnik, rozmnażalnik.

A tu z drugiej strony.

A tu w 2020 podsadziłam bodziszkiem berberysy, berberysów prawie nie widać, ale bodziszek już dobrze chroni przed chwastami.
Zieleń, drewno i antracyt 21:03, 04 cze 2022

Do góry
Helen, Martko, przedstawiam Wam tarczniki.

Zakładanie nowego trawnika, a stara darń 20:49, 04 cze 2022

Do góry
Witajcie ponownie

Podejrzewam, że kilka osób przeczytało mój temat i może w przyszłości udzielą kilku rad

Podjąłem decyzję o ręcznym przekopaniu całego trawnika. Muszę usunąć starą darń, pajęczyny korzeni, kamienie, szkło i inne skarby znajdujące się w ziemi. Ostatnio nawet spotkałem ciekawych lokatorów. Pod trawą znajduje się sporo pędraków. Te co udało mi się wychwycić to oczywiście wyciągnąłem i wrzuciłem do wiaderka. Dobrze żyje z parą kosów i pomyślałem, że zrobię im smaczną niespodziankę
Tam gdzie były pędraki, to prawie nie było korzeni trawy. Korzenie pozjadane, poprzecinane, ogólnie trociny.
Na pędraki kupiłem wrotycz. Planuje zrobić kilka oprysków, chociaż nie wiem czy to pomoże. Myślałem również o preparacie larvanem.

Może ktoś pokusiłby się o napisanie krótkiego planu do czasu wysiewu nasion trawnika?
Czy warto łączyć pume z wrotyczem, czy ma to w ogóle sens?

Nie chce napalać się na szybki trawnik. Chcę się dobrze przygotować żebym później miał mniej problemów.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:45, 04 cze 2022

Do góry
Judith napisał(a)

A tu w środku rabaty co jest?
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:41, 04 cze 2022

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:40, 04 cze 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Pocykane wieczorową porą

Jak tu ładnie! Będę się przenosić z ławeczki na huśtawkę i z powrotem .
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:36, 04 cze 2022

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:34, 04 cze 2022

Do góry
Pocykane wieczorową porą

Wszystkiego po trochu 20:32, 04 cze 2022

Do góry

Miłego oglądania
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:32, 04 cze 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

To chyba jakiś rodkowy rok jest. Nawet u mnie, rodki, które rosną na stanowisku raczej słonecznym i nie jestem pewna co do gleby, jaką mają (były sadzone kilka lat temu i nie dam sobie głowy uciąć, że ta ziemia była kwaśna , mają „zabiedzone” liście, co może właśnie świadczyć o pH gleby), w tym roku zakwitły tak obficie, że sama się temu dziwię .

A jaki kolor to będzie u Ciebie?

O taki:

Wszystkiego po trochu 20:26, 04 cze 2022

Do góry

Wszystkiego po trochu 20:18, 04 cze 2022

Do góry

Wykopując azalię która nie kwitła przewróciłam się na tę i prawie połowę złamałam, stąd wiem że pięknie rozkwita w wazonie

ta jest zdwcydowanie ciemniejsza

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies