Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wilczy ogród 14:25, 13 kwi 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Pięknie Madziu
Ileż radości już sprawiają te kwitnące małe roślinki.
I te małe listeczki.Życie budzące się w przyrodzie i nas zawsze pozytywnie budzi
Ciemierniki śliczności
Bylinowa łąka 14:23, 13 kwi 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Tak trawy już ruszyły. Jak patrzyłam na zdjęcia z zeszłego roku to stan zaawansowania wiosennego podobny. Teraz czekam na żonkile.

Jeszcze mam drugie miejsce gdzie się ładnie rozrastają. I też na skarpie pod drzewami od północnej strony między paprociami. Za dużego słońca widać nie lubią.
Tak myślę czy przy tej małej skarpce nie posadzić kilku hortensji ogrodowych.

Jak tylko słońce świeci i ptaki świergolą - to można cieszyć się wiosną.
Tego ciemiernika to kupiłam od pani na ryneczku jako nadwyżkę z ogródka. Pierwszy raz kwitnie tyloma kwiatami. Mam jeszcze dwie doniczki siewek ciemiernikowych od mamy. Zakładam przedszkole. Ciemiernik cuchnący też ładny.

Pierwiosnki u mnie rosną nie tylko tam, ale tam najwięcej. I mnóstwo ziarnopłonu. Tylko ten jeszcze przed kwitnieniem.

Gosiu u ciebie całkiem sporo różnego rodzaju kwiecia wiosennego.
Fajnie.W końcu. Coś ta nasza wiosna mocno opieszała w tym roku
Ciemiernik cuchnący bardzo ładny.Ja swój przesadzałam chyba poprzedniej wiosny i mi nie kwitnie. Nic w tym roku podrośnie i może na ten przyszły sezon zakwitnie
OgrodoveLove 14:20, 13 kwi 2022

Do góry
Dziękuję za wszystkie porady, będę realizowała rabaty.

Pogoda coraz ładniejsza więc zaczynam działać- od małej kwadratowej rabaty. Na środku rośnie parę lat magnolia. Usunęłam darń będę robiła obrzeże i sypała torf i kore. Chciałam coś wsadzić pod magnolie. Myślę o wrzosach. Myślicie że to dobry pomysł?
Ptasi gaj 14:07, 13 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Danusiu tak się dzisiaj styrałam, że mam dosyć.
Połowę róż opatrzylam na lato. Powycinałam suche, kopczyki rozgarnelam w żwirze musiałam zebrać ziemię z kopczyków i podziałem nawozem. Kupiłam w Lidlu 2 paczki i jeszcze w obi 3 paczki myślę, że wystarczy i na drugi podsiewu w czerwcu.

Pierwszy raz i ostatni kopczykowalam zawsze przykrywalam donicami. Jakie to jest chrzanienie nigdy w życiu. Donica przykryje wiosna odsłonie i po robocie.
POd donicami są w lepszej formie niż w kolczykach.

Dzisiaj eM zauważył, że trzeba będzie jedną lub dwie wysokie sosny wyciąć przez ten mokry śnieg jedna pochyliła się na drugą sosnę i ta na następną.
Mam sporo szkód, ale to już po świętach.

U mnie dopiero krokusy kwitną i to byle jak może w przyszłym roku będzie lepiej.

Zaczyna mi Kwitnący chyba bodziszek czerwony Max frei

Klon Brendy Vine

Piękne listeczki klon już ci wypuszcza.U mojego jeszcze nic nie widać.Mam nadzieję,że nie zmarzł ;(
Przykro mi ,że masz szkody Ech,życie ogrodnika nigdy jest monotonne ani czasami spokojne .
Hiacynty cudne
Pozdrawiam Cieplutko Elu
W moim małym ogródeczku II 14:03, 13 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Moje marzenie pierwiosnki 2ga fotka od dołu przepiękny kolor.

U mnie też czosnki duże. Niektóre już główki mają.
Ale inne wiosenne stoją w miejscu.

Ma iże poniedzieli jak pojadę do szkolki to takie kupie.
Elu rozsadziłam jesienią część pierwiosnków z tych co Ci się podobają. W tym roku nie ma efektu, bo to jeszcze drobnica. Chciałam sobie jeszcze przed bramką posadzić je, żeby było wiosną trochę kolorku. Jeżeli nie spotkasz takich to Ci w sierpniu odetnę kawałek i wyślę. U nas nie ma wyboru w pierwiosnkach, ale ja też rzadko bywam w mieście. Rabata wiosenna nabiera masy i co raz bardziej cieszy.
Upiekłam świąteczne ciasteczka, a tu się okazuje, że starszy wnuk ma gorączkę. Miało być szukanie w ogrodzie zajączka i jajeczka a tu -a kuku.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:26, 13 kwi 2022

Do góry
Jasne, że dokończę najpierw prawą stronę to jest tylko koncepcja, żeby mi się wszystko uleżało w głowie

Lidzia, Marta zaproponowała zmniejszenie rabaty kosztem trawnika, coś podobnego masz na myśli?
Tak, to prawa strona patrząc od bramy. Lidzia kochana jesteś z chęcią pomocy

Wiola dzięki! Ja też w kółko przerabiam, może to już ostatni raz hihi

Kasia tam jest zejście ale słabo je widać na tym zdjęciu, trochę mi zależy żeby w miarę możliwość tę studzienkę ukryć w rabacie. Może przejście rzeczywiście za wąskie? Muszę zmierzyć.

Lidzia zdjęcia w kolejności od wjazdu;

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:10, 13 kwi 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Brakuje mi tu wygodnej komunikacji między podjazdem a trawnikiem . O ile dobrze widzę będziesz musiała skakać przez rabatę a to niezbyt wygodne - nie będziesz mogła spokojnie wjechać od tej strony taczką.

I Lidka dobrze radzi, zanim zabierzesz się tu za kopanie to skończ to co zaczęłaś z tamtej strony. Skończ, w sensie zabezpieczenia przed chwastami. Tu sobie wyznacz, zaplanuj ale nie zaczynaj grzebania .
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:56, 13 kwi 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Rozpoczęłam prace nad wstępnym układem rabat w drugiej części ogrodu. Zerknijcie i podzielcie się swoimi opiniami

Nie widać opisów przy tarasie rabata ze śś, wym ok. 5x2m
Obok rabata z grabami, wym. ok. 9x4m
środkiem trawnik, na przeciw rabaty z grabami jakieś cieniste byliny.
Widok ze strony wjazdu do domu.

Na tych fotkach widze czemu musisz nawozic ziemi.
To prawa strona domu i tył patrząć od bramy?

Ja bym tu trawy nie ryła tylko ziemi nawiozla bu chyba tu z 10-15 cm potrzebne. Trawa zgnije pid taka warstwą.

Plan na rabaty fajny.
Tylko ja bym poszerzyła zejscie z tarasu tzn.
Ten wystajacy róg bym w trawnik wkomponowala. Ta część co kable widać i brzoza.
Tym samym rabata ŚŚ bylaby krotsza.

Mozesz wstawic te foty w kolejnosci od bramy jakby idąc naokolo domu?
Zielone drzwi w Kruklandii 12:45, 13 kwi 2022

Do góry
Mam tylko takie

A to nie to forum
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:15, 13 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Bardzo ładna ta magnolia mocno się wyróżnia na tle tej zieleni za nią ja u siebie nie mam magnli do podziwiania, jedna ma jakieś tam pąki, ale ona niewielka i nie wiem czy da z tego kwiaty, dlatego podziwiam u innych

Bardzo lubię tę magnolię choć teraz pewnie bym się trzy razy zastanowiła czy ją kupić albo może posadziłabym ją w innym miejscu, nie tak centralnie. Dlaczego? Bo jest w z tych wcześnie kwitnących i w dodatku biała - białe kwiaty liźnięte mrozem wyglądają bardzo nieciekawie. Gdyby była np. różowa nie byłoby tak bardzo widać uszkodzeń mrozowych. Więc teraz trzymam kciuki by jej mróz nie ściął . W razie czego mam tez drugą magnolię - Susan i ta kwitnie później i na ciemny róż .

DariaB napisał(a)

Fajnie wygląda taka kolumna, ja mam wersję wielopienną, taką rozczochraną
Na klonach się zupełnie nie znam, ale kiedyś przejeżdżając koło dworca u siebie w mieście odkryłam, że rośnie u nas piękny okaz i mimo naszych często srogich zim dobrze sobie radzi.

Jak będzie trzeba skasować zdjęcie to daj znać

Mam też taką krzaczastą choć na razie rośnie dość wąsko .
Faktycznie piękny ten klonik - nie usuwaj zdjęcia. To tylko potwierdza, że z tymi klonami to loteria.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:46, 13 kwi 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)

To magnolia kjueńska Wada's Memory, właśnie taka kolumnowa odmiana. Na fotkach starsze egzemplarze mają kształt wąskiego stożka.

Fajnie wygląda taka kolumna, ja mam wersję wielopienną, taką rozczochraną
Na klonach się zupełnie nie znam, ale kiedyś przejeżdżając koło dworca u siebie w mieście odkryłam, że rośnie u nas piękny okaz i mimo naszych często srogich zim dobrze sobie radzi.

Jak będzie trzeba skasować zdjęcie to daj znać
W Kruklandii 10:32, 13 kwi 2022

Do góry
Juzia napisał(a)
ZNalazłam jednego iryska

Od czegoś trzeba zacząć. Do twarzy mu z tą sosną, zobaczysz jak będzie pięknie, jak już wyhodujesz całą kępę
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:28, 13 kwi 2022

Do góry
Yenna napisał(a)
Jakiej szerokości ścieżki trawiaste porobiłaś?

I tak się zastanawiam, czy nie lepiej wygląda trawnik dociągnięty do końca?

Nie zdążyłam zmierzyć ale szerokość tej ścieżki to będzie około 2m, może więcej. Brzoza oczywiście do przesadzenia, ten układ, który zaproponowałaś również mógłby być, na linii brzozy, przy ogrodzeniu sąsiadów posadzę wiśnię royal burgundy, trochę nas osłoni siedząc na tarasie. Zaplanowałam szerszą rabatę bo czytałam, że śś potrafi mieć 5 m szerokości.

różowy - śś
zieleń - graby
bordo - royal burgundy
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:16, 13 kwi 2022

Do góry
Jakiej szerokości ścieżki trawiaste porobiłaś?

I tak się zastanawiam, czy nie lepiej wygląda trawnik dociągnięty do końca?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:05, 13 kwi 2022

Do góry
Rozpoczęłam prace nad wstępnym układem rabat w drugiej części ogrodu. Zerknijcie i podzielcie się swoimi opiniami

Nie widać opisów przy tarasie rabata ze śś, wym ok. 5x2m
Obok rabata z grabami, wym. ok. 9x4m
środkiem trawnik, na przeciw rabaty z grabami jakieś cieniste byliny.
Widok ze strony wjazdu do domu.

Moje miejsce na ziemi -początek 08:03, 13 kwi 2022

Do góry

Takie łany żonkili...na mojej ścieżce biegowej
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:43, 13 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Hej Lidka.
to łyse, to lawenda, .

tu łyse, też lawdendy

tu też, co suche

no i tu.

Po swiętach zrobie moim docinke z wysokosci jeszcze.
Najwyzej sie dłużej bedą zbierać.

Za zdjęcia dziękuję.
Rzeźba na murku piękna.

Podoba mi się u Ciebie wszystko a tej wiosny szczególnie zakątek z łukami. Taki strojny i dekoracyjny.
Bawarka 23:42, 12 kwi 2022

Do góry
Kupilam rowniez kilka nasion, te, zapakowalam w woreczki z woda i wyslalam do kilku przyjaciol mieszkajacych na terytorium Niemiec.
Chcialabym zobaczyc ich mine

Bawarka 23:34, 12 kwi 2022

Do góry
Tym bardziej ze...Dzisiaj znowu pojechalam w odwiedziny na farme lotosow. A tam, juz po najwiekszej, wiosennej pracy.Lotosy sa podzielone, sprawdzone, przygotowane i czekaja na kupujacych.

Szczegolnie jeden, bardzo sie do mnie usmiechal...Moje nasiona ,nasionami, ale ....Jak nie wziasc do domu takiego kawalera.

Dla kupujacych internetowo, klacza sa przygotowywane, zabezpieczane i...W swietnym stanie dostarczane do nowego wlasciciela. Szklarnia pokazowa znajduje sie obok.

Bawarka 23:20, 12 kwi 2022

Do góry
Lotosownia rozwija sie wysmienicie, dwa listki cos tam gdzies tam wygladaja troche gorzej, ale maja prawo.

Sa juz duze, to najwyzszy czas aby je posadzic. Moze jutro?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies