Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:02, 19 maj 2011

Do góry

Nowy koszyczek po wspólnych zakupach

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:00, 19 maj 2011

Do góry

Liść miłorzębu mnie zachwycił

Ścieżka donikąd (wycięłam część trawnika i tutaj chyba po lewej aż pod lustrem posadzę RH, aby się w nim odbijały

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:57, 19 maj 2011

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:56, 19 maj 2011

Do góry
Zarezerwowałam dziś kulę z cisa 1,5 m średnicy - oooogromna jest, 12 kulek po 59 zł - dobra cena, już nie ma i dwa wielkie Rh białe C.White. Rh już mam na działce i myślę...
Gdzie by tu.... wsadzić???
Chyba w rewolucyjnej części, ale sama nie dam rady przymierzyć za ciężkie są

Co mi radzicie?
Oto moje rewolucyjne pole zakończone ekranem przesłaniającym ławkę

Pod bukiem zrobiłam kostkę dwukolorową.

Widoczek ogólny, jak widać zaróżowiło się

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:45, 19 maj 2011

Do góry
Atanka napisał(a)
Danusiu, czy widzisz jakieś różnice pomiędzy Lime Marmalade a Citronelle, poza oczywistymi widziałam że masz dwie odmiany.

Ja się szczególnie nie przyglądam,
Lime Rickey też jest żółta i jest różnica, bardziej ząbkowane ma listki inny kształt i mniejsze, a Citronelle dużo większa jest.
Ale te wymienione przez Ciebie
Lime Marmalade http://www.perennialresource.com/encyclopedia/view/?plant=2061
podobna do Lime Rickey http://www.mobot.org/gardeninghelp/plantfinder/plant.asp?code=C468

Citronelle jest napiękniejsza i największa, ma mniej ząbków

Citronelle
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:36, 19 maj 2011

Do góry
tyna napisał(a)
Danusiu, kupiłam w końcu tytoń ozdobny, zachorowałam na niego rok temu, i strasznie zazdrościłam wam podczas ostatnich zakupów.....

Fajnie, a jaki kolorek? Zielony?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:35, 19 maj 2011

Do góry
Atanka napisał(a)
jeszcze pytanie o rododendrony: radzisz je w ogóle trzymać w donicach - jeśli miałabym je kiedyś zabrać w nowe miejsce?Przepraszam że powtarzam pytanie u siebie w wątku i u Ciebie.wiem że teraz wszyscy zajęci

Radzę posadzić do gruntu i potem wykopać. Lepiej będzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:34, 19 maj 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
a jak przewisający jarząb pochyla się nad wodą i ogląda swoje korale to aż dech zapiera. Zwróciłas kiedyś na to uwagę? Muszę odnaleźć fotkę z jesieni

Pamiętam jarząb, a najbardziej wyspę różowych grzybieni.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 13:30, 19 maj 2011

Do góry
Bardzo dziękujemy Ewo za umożliwienie oglądania ciekawych widoków i wątek
Agnieszkowy ogródek 11:01, 19 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Brzozy nie chorują na fytoftorozę, a takie są objawy zamierania, że nie cała roślina od razu pada. To inna przyczyna, ale trudno określić, Podejrzewam uszkodzenie mech aniczne, czasem śnieg nadłamie i nie widać, a potem gałąź usycha.

Jeśli nie wypuszcza to trzeba uciąć, albo poczekać. Jeśli sucha - uciąć (trudno się mówi)
A czy ona nie ma za mokro?

Czy za mokro? Nie sądzę, chyba.... zresztą rośnie już w tym miejscu ze trzy lata... A właśnie ciekawe jest to, że ta cała część brzozy wcale nie jest sucha, nie można jej złamać, bo drewno w środku jest mokre, tzn. żywe. Może pójdę zetnę jakąś gałązkę i zobaczę czy na przekroju jest ok?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 07:58, 19 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

A to mój pomysł:
Zabieram stąd wszystkie iglaste na górkę (2 kosodrzewiny, bonsai i świerczek), zostaje laurowiśnia w rogu i do niej dodaję hortensje - Annabelle i ogrodowe

co wy na to?

A ja już snułam plany japońskie

Ale skoro tam chcesz przenieść, to front można jeszcze zagospodarować dosadzając kulę z cisa na wysokim pniu, aby była centrum kompozycji a pod nią przycieęta zgrabnie laurowiśnia i hortensje, radze wszystkie jednakowe zastosować. Pod nimi na brzegu żurawki o odmiennej barwie.

No dobrze, rozmawiałam z mężem i on generalnie nie jest zwolennikiem przesadzania wszystkiego, musze wykombinować tak, żeby przesadzać jak najmniej Z drugiej strony też mam obawy, czy po przesadzeniu tak duże rośliny się przyjmą - od teściowej dostaliśmy parę dorodnych sztuk z jej ogrodu i przyjął się tylko niewielki procent...szkoda byłoby mi stracić to co już mam

Juz się gubię co i jak

do tego boli mnie kręgosłup inie mogę sobie miejsca znaleźć, chyba dziś nie będzie najlepszy dzień
Moja działeczka - Grzesiu 07:37, 19 maj 2011

Do góry
A ja mam słabość do czarnych roślin, jak widzę i nowości u Ciebie nie zabrakło
ŚLicznie i zadbane świetnie. Gratuluję cudeńka, świetnie się wypoczywa nawet oglądając tylko zdjęcia.
Moje miejsce na ziemi ;) 07:34, 19 maj 2011

Do góry
Nie stresujcie się, będzie dobrze. Świat jest piękny.
Agnieszkowy ogródek 07:33, 19 maj 2011

Do góry
Brzozy nie chorują na fytoftorozę, a takie są objawy zamierania, że nie cała roślina od razu pada. To inna przyczyna, ale trudno określić, Podejrzewam uszkodzenie mech aniczne, czasem śnieg nadłamie i nie widać, a potem gałąź usycha.

Jeśli nie wypuszcza to trzeba uciąć, albo poczekać. Jeśli sucha - uciąć (trudno się mówi)
A czy ona nie ma za mokro?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 07:29, 19 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)

A to mój pomysł:
Zabieram stąd wszystkie iglaste na górkę (2 kosodrzewiny, bonsai i świerczek), zostaje laurowiśnia w rogu i do niej dodaję hortensje - Annabelle i ogrodowe

co wy na to?

A ja już snułam plany japońskie

Ale skoro tam chcesz przenieść, to front można jeszcze zagospodarować dosadzając kulę z cisa na wysokim pniu, aby była centrum kompozycji a pod nią przycieęta zgrabnie laurowiśnia i hortensje, radze wszystkie jednakowe zastosować. Pod nimi na brzegu żurawki o odmiennej barwie.
Skrawek przed domem 07:19, 19 maj 2011

Do góry
Tę karpę po świerku trzeba usunąć choć z grubsza, żeby pieniek nie wystawał powyżej poziomu gruntu. Czy od dużo wystaje, czy wcale?
Skrawek przed domem 07:17, 19 maj 2011

Do góry
Jestem przeciwna, ciekawiej bedzie w inny sposób zaaranżowane. Skalniaki są gwoazdą głównie wiosną jak kwitną rosliny poduchowe (floksy szydlaste, żagwiny, omiegi oi smagliczki, a front domu powinien zyskać oprawę która ozdobi go przez cały rok.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 07:15, 19 maj 2011

Do góry
Piękne zdjęcia, podkolorowane? nieco?
Nasz przydomowy ogródek 07:12, 19 maj 2011

Do góry
Ogrodowisko górą

Zbyszku jak widzisz podlewanie ma wielkie znaczenie. Ja mam jakąś manię podlewania, że aż Witek zablokował mi sterownik
XXXIII Wiosenna Wystawa Ogrodnictwa, Kraków od 6.V - 8.V. 2011. 06:50, 19 maj 2011

Do góry
Ja też bardzo chętnie obejrzę, świetne ujęcia storczyków, zwłaszcza tego zielonego. Żurawki w skrzyneczce też niczego sobie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies